• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Підвищення зарплати мобілізованого
Людину мобілізували в серпні 2014 року. Її оклад був 1218,00 грн. Для розрахунку середньої зарплати брали червень, липень 2014 року. Запитання: як розраховувати середню зарплату з урахуванням підвищення мінімальної зарплати з 01.09.2015 р.? Чи продовжувати нараховувати за даними червня — липня 2014 року?

У ТТН треба зазначати дані тільки сторін операції перевезення
Підприємство купує у постачальника товар і тут же продає його іншому покупцю. Товар їде зі складу постачальника на склад другого покупця. Перевезення здійснюється автомобільним транспортом, що його замовляє другий покупець, про що складається товарно-транспортна накладна (ТТН). Чи треба зазначати підприємство — першого покупеця при заповненні ТТН?

Неправомірний запит на документи — сертифікати на товар, який ще не отримано
Підприємство отримало запит від податкового органу. Керівник прийняв рішення про надання затребуваних документів. Незважаючи на виконання вимог запиту, нам призначили позапланову виїзну перевірку. Чи можемо ми не допустити інспекторів до перевірки, якщо податковий орган пояснює, що ми не надали сертифікатів походження на товар, за який сплатили аванс?

При зарахуванні заставної суми в оплату за оренду вона стає оподатковуваною ПДВ на загальних підставах
Підприємство надає обладнання в оперативну оренду. Перший платіж за договором оренди було зроблено у вигляді застави за обладнання, без ПДВ, а другий платіж — у вигляді орендної плати за перший місяць користування, з ПДВ. Що робити з платежем у сумі застави? Чи не визнають податківці такий платіж передоплатою за договором оренди? Чи слід виписувати за ним податкову накладну? Якщо сума застави повертатиметься після закінчення дії договору оренди, чи треба буде виписувати розрахунок коригування? Яку одиницю вимірювання зазначати в цих документах?

Касовий чек понад 240 грн
На підприємстві (загальна система оподаткування, платник ПДВ) здійснюють операції з придбання палива за готівку для використання його в господарській діяльності. Є чеки, сума в яких перевищує 240 грн на день, але податкової накладної за ними немає. Куди відносити суму ПДВ у бухгалтерському та податковому обліку за такими чеками: на витрати чи включати до вартості палива? Як заповнити декларацію з ПДВ за такими чеками?

Відсутність ПН підтверджують не актом перевірки, а відмовою її надати
Під час перевірки податкова не подавала жодних запитів щодо надання копій документів, які не подані до перевірки чи свідчать про порушення вимог ПКУ. Проте вже в акті перевірки зазначила про відсутність податкових накладних із контрагентом. Хоча ми подавали звітність у вересні 2014 року, де зазначили у дод. 5 про ПК лише за однією податковою накладною — цією. Чи несе підприємство відповідальність за ненадання податкових накладних, зазначених в акті перевірки, якщо після отримання акта ми не надали такої накладної та не подали заперечення до акта?

До змісту номеру