• Посилання скопійовано

У ТТН треба зазначати дані тільки сторін операції перевезення

Підприємство купує у постачальника товар і тут же продає його іншому покупцю. Товар їде зі складу постачальника на склад другого покупця. Перевезення здійснюється автомобільним транспортом, що його замовляє другий покупець, про що складається товарно-транспортна накладна (ТТН). Чи треба зазначати підприємство — першого покупця при заповненні ТТН?

Правила перевезення вантажів автомобільним транспортом на території України встановлені наказом Мінтрансу України від 14.10.97 р. №363 (далі — Правила №363).

Згідно з п. 1 Правил №363, товарно-транспортна накладна — єдиний для всіх учасників транспортного процесу юридичний документ, призначений для списання товарно-матеріальних цінностей, обліку на шляху їх переміщення, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, а також для розрахунків за перевезення вантажу й обліку виконаної роботи.

З цього визначення можна зробити нескладний висновок: ТТН складається для тих осіб, які безпосередньо беруть участь у процесі перевезення вантажів автомобільним транспортом. Це перевізник, вантажовідправник та вантажоодержувач. Оскільки перевезення здійснює сторонній перевізник і вантажоодержувачем є другий покупець, то їхні реквізити зазначаються в ТТН. Оскільки замовником перевезення вантажу є саме другий покупець, який уклав договір із перевізником.

Попри те що на момент відвантаження товар був на складі постачальника і саме з його складу відбувалося вантаження товару на транспорт перевізника, в ТТН він не фігурує, адже товар йому вже не належить і інформації про нього у замовника перевезення бути не повинно.

Питання вибору виникає лише у разі зазначення в ТТН як вантажовідправника першого покупця або безпосереднього замовника перевезення другого покупця. Відповідь на це запитання прямо залежить від умов договору постачання між ними і дати переходу права власності на товар. Оскільки вантажовідправником є особа, яка передає перевізникові вантаж для перевезення. І саме перший примірник ТТН залишається у вантажовідправника.

Якщо право власності на товар переходить до другого покупця на момент надходження товару на його склад, то вантажовідправником має бути зазначений у ТТН перший покупець (або його довірена особа).

Якщо право власності на товар переходить до другого покупця ще на момент його перебування на складі у постачальника, то, з погляду автора, в ТТН слід зазначати вантажовідправника — другого покупця. А дані про першого покупця в ТТН фігурувати не повинні, адже до цього товару він уже не має жодного стосунку. Перехід права власності відбувся до моменту відправлення товару його новому власникові, і сама ТТН не підтверджує жодної господарської операції, яка мала би бути відображена в обліку в першого покупця.

Нагадаємо також, що правила оформлення документів на перевезення вантажів автомобільним транспортом встановлені, зокрема, розділом 11 Правил №363. Так, згідно з п. 11.4 Правил №363, оформити ТТН повинен замовник перевезення (у нашому випадку — другий покупець), причому в чотирьох примірниках. Перший примірник ТТН залишається у замовника (у нашому випадку — в другого покупця), другий — передається водієм (експедитором) вантажоодержувачу (у нашому випадку — також другому покупцю), третій і четвертий примірники, засвідчені підписом вантажоодержувача (у разі потреби і печаткою або штампом), передаються перевізникові.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру