• Посилання скопійовано

Що нового

При оформленні товарно-транспортної накладної можна використовувати факсиміле

! Платникам ПДВ

ДФСУ розглянула питання щодо можливості оформлення товарно-транспортної накладної з використанням факсиміле та повідомила.

Використання факсимільного відтворення підпису при оформленні товарно-транспортної накладної за письмовою угодою сторін, в якій містяться зразки відповідного аналога їхніх власноручних підписів, не порушує законодавства України.

Лист ДФСУ від 04.09.2015 р. №18936/5/99-99-10-03-02-15


Методрекомендації з бухобліку для бюджетників — у новій редакції

! Бюджетникам

Мінфін уніс зміни до деяких Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку для суб'єктів державного сектору.

Зокрема, уточнено таке:

— необоротним матеріальним активам спеціального призначення суб'єкт державного сектору може присвоювати інвентарні або номенклатурні номери;

— первісною вартістю основних засобів, отриманих безоплатно від фізичних та юридичних осіб (крім суб'єктів державного сектору), може бути вартість, щодо якої є достовірна інформація, зокрема згідно з відповідними первинними документами;

— ліквідаційна вартість визначається комісією, створеною наказом керівника суб'єкта державного сектору, при введенні об'єкта в експлуатацію або у разі, коли залишкова вартість об'єкта основних засобів дорівнює нулю, але об'єкт ще придатний до експлуатації;

— амортизація не нараховується на об'єкти основних засобів, доступ до яких обмежений у зв'язку з тим, що вони перебувають на тимчасово окупованій території та/або на території проведення АТО;

— за рішенням керівника суб'єкта державного сектору в розпорядчому документі про облікову політику може бути передбачено нарахування амортизації на річну дату балансу;

— сума оприбуткованих матеріалів, отриманих від ліквідації та розбирання необоротних активів, які залишені для ремонту та інших потреб установи, визнається доходом спеціального фонду суб'єкта державного сектору.

Наказ Мінфіну від 25.09.2015 р. №840


За завищення доходу в декларації загрожує кримінальна відповідальність

! СПД

ДФСУ повідомила, що статтею 358 Кримінального кодексу передбачено відповідальність за підроблення посвідчення або іншого офіційного документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем, приватним нотаріусом, аудитором чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов'язків, з метою використання його як підроблювачем, так і іншою особою.

Відповідальність передбачена і за службове підроблення, тобто внесення службовою особою до офіційних документів явно неправдивих відомостей, інше підроблення документів, а також складання і видача явно неправдивих документів.

Таким чином, при внесенні недостовірних даних до податкової декларації, у тому числі коли дохід завищено, такі дії можуть мати правові наслідки у вигляді притягнення до кримінальної відповідальності.

Водночас особа вважається невинною у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому Кримінальним кодексом, і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.

Лист ДФСУ від 25.09.2015 р. №8960/С/99-99-10-03-02-14


Добровільне страхування працівників: коли нараховувати ЄСВ?

! Роботодавцям

ДФС роз'яснила, що сума страхових внесків, сплачених роботодавцем за договорами довгострокового страхування життя за найманих працівників, які є складовою заробітної плати, є базою нарахування єдиного внеску.

Водночас внески, сплачені роботодавцем на користь працівника за договором недержавного пенсійного забезпечення, не є базою нарахування ЄСВ.

Лист ДФСУ від 04.09.2015 р. №18884/6/99-99-17-03-03-15


Представляти інтереси підприємця в податковій може уповноважена особа

! ФОП

ДФС зазначила, що представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов'язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє. Представниками платника податків визнаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов'язаних зі сплатою податків, на підставі закону або довіреності. Довіреність, видана платником податків — фізичною особою на представництво його інтересів та ведення справ, пов'язаних зі сплатою податків, має бути засвідчена відповідно до чинного законодавства.

Представництво, яке ґрунтується на договорі, може здійснюватися за довіреністю. Форма довіреності повинна відповідати формі, в якій за законом має вчинятися правочин.

Лист ДФСУ від 28.09.2015 р. №9033/Б/99-99-17-02-02-14


Акциз, нарахований при роздрібній торгівлі підакцизними товарами, — без ПДВ

! Продавцям підакцизних товарів

ДФСУ наголосила, що база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг з ПДВ включає загальнодержавні податки та збори (у т. ч. акцизний податок), а базою оподаткування акцизним податком з роздрібного продажу підакцизних товарів є вартість (з ПДВ) підакцизних товарів.

Крім того, ДФС зазначила: якщо суб'єкти господарювання, які здійснюють роздрібний продаж підакцизних товарів, зареєстровані платниками ПДВ, то фактична роздрібна ціна (ФРЦ) обчислюється таким чином:

ФРЦ = (РЦ : 100 х 120) : 100 х 105, де:

РЦ — роздрібна ціна без ПДВ.

Сума податкового зобов'язання з акцизного податку з роздрібних продажів за реалізовані підакцизні товари (ПЗа) становитиме:

ПЗа = ФРЦ : 105 х 5.

Сума податкового зобов'язання з ПДВ (ПЗпдв) становитиме:

ПЗпдв = (ФРЦ - Пза) : 120 х 20;

не зареєстровані платниками ПДВ:

ФРЦ = РЦ : 100 х 105;

сума податкового зобов'язання з акцизного податку з роздрібних продажів становитиме:

ПЗа = ФРЦ : 105 х 5.

Таким чином, до бази оподаткування ПДВ не включається сума акцизного податку, нарахована при реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Лист ДФСУ від 02.09.2015 р. №18693/6/99-99-19-03-03-15


Рахунок-фактура не вважається первинним документом

! Суб'єктам господарювання

ДФСУ роз'яснила, що рахунок-фактура за своїм призначенням не відповідає ознакам первинного документа (оскільки ним не фіксується жодна господарська операція, розпорядження або дозвіл на проведення господарської операції), а має лише інформаційний характер.

Фактично рахунок-фактура є розрахунково-платіжним документом, що передбачає тільки виставлення певних сум до оплати покупцям за поставлені (фактично поставлені) товари чи надані (фактично надані) послуги.

Факт отримання товарів (послуг) повинен бути підтверджений видатковою накладною постачальника або актом приймання-передачі виконаних робіт (послуг).

Лист ДФСУ від 28.09.2015 р. №9062/Б/99-99-17-02-02-14


ДФС нагадала, хто має право займатися валютно-обмінними операціями

! Юрособам

ДФСУ зазначила, що відкривати пункти обміну валюти для здійснення валютно-обмінних операцій мають право:

— банки, що отримали банківську ліцензію та письмовий дозвіл Національного банку України на здійснення неторговельних операцій з валютними цінностями;

— фінансові установи, що отримали генеральну ліцензію Національного банку України на здійснення операцій з валютними цінностями.

Крім того, банк може укладати договір про відкриття пункту обміну з агентом — фінансовою установою або юридичною особою, що не є фінансовою установою, статутний капітал якого становить не менше ніж 250000 гривень та установчими документами якого передбачено надавати фінансові послуги з обміну валют.

Таким чином, валютно-обмінними операціями може займатися суб'єкт господарювання — юридична особа, що не є фінансовою установою, статутний капітал якого становить не менше ніж 250000 гривень, установчими документами якого передбачено надання фінансових послуг з обміну валют та який уклав агентський договір із банком згідно із законодавством України.

Лист ДФСУ від 28.09.2015 р. №9034/К/99-99-17-02-02-14


Мобілізовані працівники та ЄСВ: нюанси сплати та заповнення звітності

! Роботодавцям

ДФС роз'яснила, що кількість працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, не включається до середньомісячної кількості застрахованих осіб з метою застосування понижуючого коефіцієнта.

Виправити помилки, допущені в звіті, а саме в таблицях 1 — 4 додатка 4 Звіту з ЄСВ, що не стосуються грошових показників (загальні реквізити), страхувальник може шляхом зазначення правильних показників у звіті за будь-який наступний звітний період.

Оскільки обчислення ЄСВ здійснюється щомісяця на підставі бухгалтерських та інших документів, законодавством не передбачено перерахунку ЄСВ за минулий період з метою застосування понижуючого коефіцієнта.

Щодо застосування зворотного способу розрахунку ставки ЄСВ. Листом ДФСУ від 09.04.2015 р. №12518/7/99-99-17-03-01-17 указано на необхідність розрахунку понижуючого коефіцієнта зворотним способом для контролю при розрахунку середнього платежу ЄСВ на одну застраховану особу в звітному місяці. Відповідно до листа, «така необхідність пов'язана з тим, що в оновленій звітності передбачено всі необхідні розрахунки і встановлено алгоритми контролю за заповненням форм звіту щодо єдиного внеску».

Проте Законом про ЄСВ та Інструкцією про порядок нарахування і сплати ЄСВ не передбачені підстави застосування зворотного способу розрахунку ставки ЄСВ.

Лист ДФСУ від 11.09.2015 р. №1026/10/28-08-42/7


Платник, який здійснює операції без ПДВ, звіту про податкові пільги не подає

! Платникам ПДВ

ДФС у м. Києві нагадує, що податкові пільги визначаються за операціями з постачання товарів та/або послуг, що є об'єктами оподаткування ПДВ і звільнені від оподаткування або оподатковуються за нульовою ставкою, а також за тими, до яких застосовані спеціальні режими оподаткування в галузі сільського господарства.

Оскільки за операціями з постачання товарів/послуг, які не є об'єктом оподаткування ПДВ, податкові пільги не визначаються, то платник податку, який здійснює такі операції, не повинен подавати звіт про суми податкових пільг.

Лист ДФС у м. Києві від 18.09.2015 р. №14408/10/26-15-15-01-09


Акцизний податок у податковій накладній не відображається

! Продавцям підакцизних товарів

Державна фіскальна служба України повідомила, що податкові зобов'язання зі сплати 5% акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів виникають у особи, яка безпосередньо здійснює відпуск нафтопродуктів з колонок через мережу заправних комплексів (АЗС) кінцевим споживачам, незалежно від умов продажу нафтопродуктів та форми розрахунків, під час здійснення розрахункових операцій.

Щодо заповнення податкової накладної, то у ній відображаються окремо вартість товару, що постачається (без урахування ПДВ), яка є базою оподаткування ПДВ, та сума ПДВ, що нараховується на вартість такого товару.

Відображення у податковій накладній суми акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів не передбачено.

Лист ДФСУ від 17.09.2015 р. №19911/6/99-99-19-03-03-15


Оподаткування середнього заробітку мобілізованих: нюанси

! Роботодавцям

ДФСУ роз'яснила, що дохід, отриманий працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, у вигляді компенсаційних виплат, який виплачується роботодавцем відповідно до Порядку №105 за рахунок коштів державного бюджету в межах середнього заробітку, не оподатковується ПДФО та військовим збором.

У разі якщо заробітну плату підприємство виплачує на виконання ч. 3 ст. 119 КЗпП, то такий дохід є об'єктом оподаткування ПДФО і військовим збором та базою нарахування й утримання ЄСВ.

Крім того, податківці зазначили, що питання виплати компенсації з держбюджету в межах середнього заробітку та категорії осіб, яким вона виплачується, належать до компетенції Мінсоцполітики.

Лист ДФСУ від 07.09.2015 р. №19141/6/99-99-17-03-03-15


«Загальносистемник» не має права включити до витрат роздрібний акциз

! ФОП на загальній системі

ДФСУ повідомила, що фізична особа — підприємець на загальній системі оподаткування не має права включити до витрат суму сплаченого акцизного податку, включеного до вартості товару, який нею придбавається з метою подальшої реалізації.

При цьому суми акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів не виключаються зі сум отриманого доходу.

Лист ДФСУ від 01.09.2015 р. №8299/В/99-99-17-02-02-14


Нову декларацію з екологічного податку вперше подаємо за ІV квартал

! Платникам екологічного податку

ДФСУ нагадує, що наказ Мінфіну №715, яким затверджено нову форму декларації з екологічного податку, набрав чинності 25 вересня 2015 року.

Згідно з п. 46.6 ПКУ, до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Отже, за ІІІ квартал звітуємо за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1010, а за ІV квартал та наступні податкові періоди — за новою формою, затвердженою Наказом №715.

Лист ДФСУ від 01.10.2015 р. №36262/7/99-99-15-04-01-17


Врегульовано порядок компенсації витрат роботодавців на оплату праці переселенців

! Роботодавцям

Кабмін затвердив Порядок здійснення заходів щодо сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо переміщених осіб.

Дія Порядку не поширюється на роботодавців, які є бюджетними установами.

Заходи зі сприяння зайнятості можуть проводитися окремо або одночасно стосовно кожної внутрішньо переміщеної особи.

Фінансування зазначених заходів здійснюється в межах строку дії довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. У разі закінчення строку її дії фінансування зупиняється, а після продовження строку поновлюється.

Компенсація витрат роботодавця на оплату праці виплачується щомісяця в розмірі фактичних витрат на оплату праці осіб, прийнятих за скеруванням базових центрів зайнятості. Проте розмір компенсації не може бути вищим від середнього розміру зарплати штатного працівника, що склався у відповідному регіоні за минулий місяць, або обчисленої з неї відповідної суми в разі, коли особа працювала неповний місяць.

Роботодавець, який працевлаштував зареєстрованого безробітного з числа внутрішньо переміщених осіб, для отримання компенсації протягом 2-х місяців з дня працевлаштування подає до центру зайнятості заяву про компенсацію витрат на оплату праці довільної форми та копії трудового договору або розпорядчого акта про прийняття на роботу, завірені в установленому порядку.

Постанова Кабінету Міністрів України від 08.09.2015 р. №696 чинна з 25.09.2015 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру