• Посилання скопійовано

Продаж ОЗ за залишковою вартістю

Які податкові наслідки продажу причепа до вантажного автомобіля за залишковою вартістю (підприємство на загальній системі і платник ПДВ)? Чи потрібна експертна оцінка причепа під час продажу? Первісна вартість ОЗ — 100 тис. грн, залишкова вартість — 40 тис. грн.

Враховуючи, що об'єкт оподаткування з податку на прибуток з 2015 року визначається за результатом бухобліку (шляхом коригування у певних випадках фінрезультату на різниці1), почнімо з бухобліку. Підставою для прийняття рішення про реалізацію ОЗ, зокрема причепа до вантажного автомобіля, буде рішення керівника підприємства про намір реалізувати ОЗ та акт виведення з експлуатації. У разі вибуття внаслідок продажу причіп перестає визнаватися активом і списується з балансу.

Відповідно до норм П(С)БО 272 необоротний актив, який планується продати, слід перевести до групи вибуття, що утримується для продажу. Причіп перестає визнаватися у складі ОЗ, тож амортизація не нараховується. Необоротні активи та групи вибуття, що утримуються для продажу, відображаються у бухобліку та фінзвітності за найменшою з двох величин — балансовою вартістю або чистою вартістю реалізації. Чиста вартість реалізації відповідно до п. 4 П(С)БО 73 — це справедлива вартість такого активу за мінусом очікуваних витрат на його реалізацію. У разі оцінки причепа за чистою вартістю реалізації сума коригування БВ визнається іншими операційними доходами (витратами) звітного періоду.

У податковому обліку тим підприємствам, які проводять коригування, треба врахувати, що фінрезультат:

— збільшується на суму бухгалтерської залишкової вартості причепа;

— зменшується на суму податкової залишкової вартості.

З метою оподаткування ПДВ причіп, який в обліку був ОЗ і продається, є товаром згідно з пп. 14.1.244 ПКУ. Як наслідок, у цьому разі діють загальні правила п. 188.1 ПКУ і базою оподаткування буде договірна вартість причепа. Але слід врахувати абз. 2 п. 188.1 ПКУ: база оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижчою від БВ за даними бухобліку, що склалася станом на початок звітного періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку — виходячи зі звичайної ціни).

Випадки обов'язкового проведення оцінки майна встановлюються Законом про оцінку майна4. У ст. 7 цього закону сказано, що проведення оцінки майна є обов'язковим у випадках, зокрема, оподаткування майна згідно з законом. Проте на сьогодні прямого стосунку до продажу об'єктів ОЗ ця норма не має. Адже немає вимоги визначати податковий результат з рівня звичайної ціни.

1 Коригування на різниці, визначені в розділі ІІІ ПКУ, слід робити платникам податку на прибуток, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за мінусом непрямих податків), визначений за правилами бухобліку, за останній річний податковий період перевищує 20 млн грн, та платникам, які самостійно прийняли таке рішення (пп. 134.1.1 ПКУ).

2 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 27 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність», затверджене наказом Мінфіну від 07.11.2003 р. №617.

3 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 27.04.2000 р. №92.

4 Закон України від 12.07.2001 р. №2658-III «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

Приклад Підприємство продає причіп до вантажного автомобіля, який перебував у складі ОЗ. Первісна вартість ОЗ — 100 тис. грн, залишкова вартість — 40 тис. грн. Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, підприємство не коригує фінрезультат на різниці. Відображення операцій наведено у таблиці.

Таблиця

Продаж ОЗ


з/п
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Коригування фінрезультату до оподаткування
Д-т
К-т
Збільшення
Зменшення
Причіп переведено до групи вибуття:
1.
Сума зносу об'єкта
131
105
60000,00
2.
На суму залишкової (балансової) вартості
286
105
40000,00
3.
Реалізація об'єкта ОЗ — причепа
680
712
48000,00
4.
Відображено суму ПЗ з ПДВ
712
641/ПДВ
8000,00
5.
Списано собівартість реалізованих необоротних активів, утримуваних для продажу
943
286
40000,00

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру