• Посилання скопійовано

Оподаткування в перехідний період при зміні системи оподаткування

Підприємець з 01.07.2015 р. перейшов на 3-тю групу єдиного податку із загальної системи оподаткування. Як оподатковуються отримані кошти за товар (роботи, послуги), надані на загальній системі оподаткування?

Порядок оподаткування операцій підприємців на загальній системі оподаткування визначається нормами ст. 177 ПКУ. Об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємця (п. 177.2 ПКУ). Для визначення загального оподатковуваного доходу застосовується саме касовий метод.

На загальній системі оподаткування підприємці ведуть Книгу обліку доходів і витрат, форма та порядок ведення якої визначені наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. №481. У графі 2 Книги відображається сума доходу, отриманого від здійснення господарської або незалежної професійної діяльності, із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема, кошти, що надійшли на поточний рахунок, до каси платника податків та/або отримані готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). І це додатково підтверджує, що датою визнання доходу є отримані кошти у вигляді виручки. Відповідно, суми неоплачених наданих послуг та відвантажених товарів до складу доходу «загальносистемника» не потрапляють.

Згідно з ч. 6 п. 292.11 ПКУ, суми коштів, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих у період сплати інших податків і зборів, установлених ПКУ, вартість яких була включена до загального оподатковуваного доходу фізичної особи — підприємця, до складу доходу платника єдиного податку не включаються. Однак слід зазначити, що ця норма не стосується нашого випадку, тому що вартість послуг, відвантажених товарів не була включена до загального оподатковуваного доходу підприємця, коли він перебував на загальній системі оподаткування. Отже, такі суми оплати за попередньо здійснені роботи, надані послуги та відвантажені товари потраплять до складу доходу підприємця, коли він уже перебуватиме на спрощеній системі оподаткування (ч. 6 п. 292.11 ПКУ та ч. 1 п. 292.1 ПКУ).

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру