• Посилання скопійовано

Відображення у звітності несвоєчасно зареєстрованих податкових накладних

Підприємство мало у травні та червні 2014 року несвоєчасно зареєстровані ПН, через що занизило свій ПК з ПДВ. Яким чином показати у звітності ці ПН?

ДФСУ в листі від 17.02.2015 р. №5292/7/99-99-19-03-02-17 (див. «ДК» №10/2015) пояснює, що всі податкові накладні, складені у звітних податкових періодах 2014 року, могли бути включені до складу податкового кредиту не пізніше грудня 2014 року (за умови дотримання інших вимог ПКУ щодо формування податкового кредиту). А це означає, що, справді, складені до 1 січня 2015 року ПН можуть потрапити до складу ПК з ПДВ відповідних періодів тільки шляхом подання уточнюючих розрахунків за відповідні звітні періоди з урахуванням вимог пункту 198.2 ПКУ.

Зазначене стосується податкових накладних, складених до 1 січня 2015 року, як в електронному, так і в паперовому вигляді, як зареєстрованих в ЄРПН, так і тих, що за правилами, які діяли до цієї дати, не підлягали реєстрації в ЄРПН.

Правила заповнення уточнюючого розрахунку в цьому разі є стандартними: до гр. 4 переносять усі дані з помилкової декларації (як правильні, так і помилкові), у гр. 5 зазначають виправлені показники, а в гр. 6 — виводять різницю за всіма рядками граф 4 та 5. Ці різниці з гр. 6 (з «+» чи з «-») фіксують і в додатку 5, адже йдеться про включення до ПК з ПДВ ПН, які раніше у звітності відображені не були. Подання таких УР із відповідними необхідними додатками — єдиний спосіб узяти на облік такі старі ПН. При цьому слід зважати щонайменше на три правила:

1) уточнюючий розрахунок подають за тією формою, яка діятиме на дату його подання. А отже, хоча виправлятимуться показники в деклараціях за 2014 рік, форма уточнюючого розрахунку має бути та, що діє в 2015 році. Часто між старою та новою формою виникають неузгодженості — між назвами та призначенням рядків, їх кількістю. Але, на жаль, перехідних норм та роз'яснень, як діяти в такому разі, законодавство не містить, тож платникові податку треба буде заповнювати такий уточнюючий розрахунок або на власний розсуд, або звертаючись по допомогу до фахівців ДПІ;

2) подати такий уточнюючий розрахунок можна тільки з урахуванням строків давності, встановлених ст. 102 ПКУ (1095 днів), — це передбачено ст. 50 ПКУ, яка регулює порядок внесення змін до раніше поданої податкової звітності;

3) у 2014 році разом із декларацією з ПДВ подавалася електронна копія реєстру виданих та отриманих податкових накладних. У 2015 році цей документ не складається і до ДПІ не подається. А отже, подання таких уточнюючих розрахунків не призведе до необхідності внесення виправлень до таких реєстрів, зокрема і шляхом додаткового їх подання.

Не виключено, що такі коригування спричинять необхідність коригування (у бік зменшення) рядка 25.1 або навіть появу за періоди, які правитимуться, заповненого рядка 24. Якщо такі коригування стосуватимуться показників ряд. 25.1, показник гр. 6 ряд. 25.1 УР перенесеться до інтегрованої картки платника податку датою фактичного подання УР. У такому разі жодних додаткових УР, крім як за ці два періоди, подавати потреби немає. Якщо ж виправлення призведуть до заповнення чи коригування ряд. 24, то значення гр. 6 ряд. 24 УР буде перенесено до ряд. 2 9 декларації в тому періоді, коли УР було фактично подано як самостійний документ.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру