• Посилання скопійовано

Дотримання строків розрахунків у ЗЕД податковим органом контролюється під час перевірки

Чи обов'язково ДПІ проводити виїзну позапланову документальну перевірку щодо валютного контролю підприємства, якщо ДПІ має повний обсяг інформації, на всі її запити відповіді надавалися у визначені строки?

Питання дотримання валютного законодавства контролюються під час планової виїзної перевірки або можуть бути предметом позапланової (виїзної або невиїзної) перевірки — проте лише у випадках, визначених законом.

Таким визначеним законом випадком є передбачений в пп. 78.1.1 ПКУ, згідно з яким, у разі якщо за наслідками перевірок інших платників податків або отримання податкової інформації виявлено факти, що свідчать про порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. Але така перевірка є допустимою лише в разі ненадання платником податків пояснень і документальних підтверджень на обов'язковий письмовий запит.

Тож якщо банк надав податковому органу інформацію щодо порушення термінів розрахунків в іноземній валюті, що є порушенням валютного законодавства, податковий орган надсилає платнику обов'язковий письмовий запит, у якому зазначає конкретні порушення валютного законодавства і вимагає надати пояснення та документальні підтвердження.

Стосовно валютного контролю такими документами є договір, специфікації (додатки до договору), виписки банку, вантажна митна декларація, усі інші документи, пов'язані з виконанням конкретного зовнішньоекономічного контракту, за яким допущено порушення строків розрахунків.

Якщо платник надав усі необхідні пояснення і документальні підтвердження (копії документів), то ДПІ не має права проводити позапланову виїзну перевірку. За наявності підстав для застосування санкцій за порушення строків розрахунків в іноземній валюті проводиться позапланова невиїзна перевірка, за результатами якої складається акт. На підставі цього акта податковий орган застосовує санкції.

Складання та підписання акта документальної невиїзної перевірки й оскарження рішень, прийнятих за її результатами, здійснюються в загальному порядку, визначеному ПКУ.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., доцент, аудитор

До змісту номеру