• Посилання скопійовано

Податковий борг з ПДВ за IV квартал 2014 слід перерахувати до бюджету через поточний рахунок

У травні підприємством виявлено податковий борг з ПДВ за IV квартал 2014 року. На який рахунок сплачувати таку суму, а також штраф та пеню: на бюджетний чи на електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ? Чи відображаються ці штрафи та пеня в декларації з ПДВ? Якщо так, то у звітності за який період та в яких рядках?

Виникнення податкового боргу було виявлено в травні, але за підсумками звітності за IV квартал 2014 року, коли сплата податкових зобов'язань з ПДВ ще йшла безпосередньо до бюджету. Разом з тим, якщо про факт податкового боргу стало відомо вже коли запрацював новий алгоритм перерахування ПДВ до бюджету, такий податковий борг перерахувати до бюджету слід усе ще через поточний рахунок.

Пунктом 25 Порядку №5691 передбачено сплату штрафних санкцій і пені з поточного рахунку безпосередньо до відповідного бюджету (поза електронним рахунком ПДВ). Такий обов'язок перерахування штрафів саме безпосередньо до бюджету підтверджується і нормами п. 113.1 ПКУ.

1 Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. №569.

Крім того, про такий варіант говорять і податківці в листі від 19.01.2015 р. №1403/7/99-99-19-03-01-17: «З електронного рахунку погашаються суми податкових зобов'язань, задекларованих платником податку в податкових деклараціях з ПДВ за звітні (податкові) періоди з 01.02.2015, а суми податкових зобов'язань з ПДВ, які платник визначив в уточнюючих розрахунках до податкових декларацій з ПДВ, суми ПДВ, донараховані платнику контролюючим органом за результатами перевірок, суми штрафів та пені сплачуються не з електронного рахунку платника, а з його поточного рахунку».

Щодо дати і місця відображення штрафів та пені у декларації, то в декларації такі суми не відображають. А в новій формі уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ для штрафів, нарахованих платником самостійно, передбачено рядок 25.3. Проте у наведеній ситуації використовувати цей рядок недоречно, бо він використовується лише в тому разі, коли платник ПДВ виправляє власну помилку. В цьому описаному випадку виправлення помилки немає — була недоплата до бюджету узгоджених податкових зобов'язань. По суті, рядок 25.3 недаремно є саме в УР, бо саме самостійне виправлення платником податків показників звітності має супроводжувати штраф у такому рядку. Коли коригування звітності немає, а має місце погашення податкового боргу, рядок 25.3 в УР не заповнюють, бо й сам УР не подають. Штраф за несвоєчасне погашення зобов'язання має бути нарахований тільки податковим органом (пп. 54.3.3 та ч. 3 п. 58.1 ПКУ), а платник податків на підставі ППР повинен його сплатити (із ППР ця сума потрапляє до інтегрованої картки платника податків). Жодних комірок для відображення пені у звітності не передбачено.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру