• Посилання скопійовано

Z-звіт в обліку з використанням РРО

Якщо загублено Z-звіт і є тільки денний періодичний звіт РРО, то чи може він бути підставою для оприбуткування грошей до каси?

СГ, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (послуг)1, зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму купівлі (надання послуги) через РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів (п. 1, 2 і 3 ст. 3 Закону про РРО).

1 А також операції з приймання готівки для подальшого її переказу.

Денний звіт (X-звіт) — це документ установленої форми, надрукований РРО, що містить інформацію про денні підсумки розрахункових операцій, проведених з його застосуванням, без обнулення інформації в оперативній пам'яті (абз. 24 ст. 2 Закону про РРО). Х-звіт може роздруковуватися періодично, протягом дня, для перевірки кількості готівки на місці розрахунків.

Фіскальний звітний чек (Z-звіт) — документ установленої форми, надрукований РРО, який містить дані денного звіту на кінець дня і при друкуванні якого інформація про обсяг виконаних розрахункових операцій заноситься до фіскальної пам'яті (абз. 22 ст. 2 Закону про РРО). Друкування Z-звіту здійснюється наприкінці дня (робочої зміни), приклеюється, і дані звіту обліковуються в книгах обліку розрахункових операцій (далі — КОРО).

І денний звіт, і фіскальний звітний чек містять підсумки розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги) за кожним зазначеним кодом окремо з моменту програмування товару (послуги) із зазначенням його найменування, реалізованої кількості, літерного позначення ставки ПДВ та загальний підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги) (п. 16 Вимог №199).

СГ повинен забезпечити щоденне друкування на РРО (за винятком автоматів з продажу товарів (послуг)) фіскальних звітних чеків у разі проведення розрахункових операцій, а також їх зберігання в КОРО (п. 9 ст. 3 Закону про РРО).

Чи можна роздрукувати дублікат Z-звіту в разі його втрати? На жаль, це неможливо.

Відповідно до п. 13 Вимог №199, при формуванні Z-звіту виконуються такі операції:

— друкування фіскального звітного чека та внесення інформації до фіскальної пам'яті;

— обнулення регістрів денних підсумків оперативної пам'яті;

— друкування інформації, що підтверджує обнулення регістрів денних підсумків оперативної пам'яті та дійсність фіскального звітного чека.

Отже, друкування дубліката фіскального касового чека у разі його втрати не передбачено функціями РРО та вищезгаданими нормами чинного законодавства, бо при друкуванні Z-звіту відбувається обнулення регістрів денних підсумків оперативної пам'яті. Не передбачено і заміну фіскального касового чека на інший звіт. Така позиція озвучена також і податківцями в роз'ясненні на загальнодоступному інформаційному ресурсі в підкатегорії 109.10 (відповідь на запитання: «Чи передбачено друкування дубліката фіскального касового чека у разі його втрати?»).

За невиконання друкування або незбереження одного фіскального звітного чека (п. 4 ст. 17 Закону про РРО) передбачено фінансову санкцію у розмірі 20 н. м. д. г. (на сьогодні це 340 грн). Отже, у разі невиконання щоденного роздрукування фіскальних звітних чеків протягом декількох днів щодо підприємства буде застосовано фінансову санкцію за кожен такий нероздрукований чек.

Щодо оприбуткування готівки до каси підприємства зазначимо таке. Усі надходження готівки відображають у касовій книзі підприємства. Порядок оприбуткування готівки в касах, у т. ч. при розрахунках із застосуванням РРО, визначено в п. 2.6 Положення №637. Згідно з абз. 3 п. 2.6 Положення №637, у разі проведення готівкових розрахунків із використанням РРО оприбуткуванням готівкових коштів є облік таких коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у КОРО на підставі фіскальних звітних чеків (Z-звітів). Тож облік у КОРО фактичного надходження коштів має бути проведений в обов'язковому порядку, а у зв'язку з відсутністю фіскального звітного чека підставою можуть бути дані іншого реєстратора даних — контрольної стрічки, яка містить копії розрахункових документів, послідовно сформованих РРО, надруковані або створені в електронній формі таким РРО, а також копії фіскальних звітних чеків у разі створення контрольної стрічки в електронній формі.

Якщо місце проведення розрахунків і каса підприємства розташовані в одному місці, то Z-звіт є підставою для оформлення прибуткового касового ордера. На практиці так буває рідко — частіше кошти оприбутковують до каси підприємства з одного або кількох місць розрахунків після збору та доставки таких кош тів із торгових точок до каси підприємства. Такий збір може здійснюватися як протягом робочого дня, так і після його закінчення. Якщо кошти передаються з місця проведення розрахунків до каси до формування Z-звіту, то в такому разі формується Х-звіт для перевірки кількості готівки на місці розрахунків та відповідно до п. 6 розділу III Порядку №417 проводиться видача готівки з одночасною реєстрацією через РРО з використанням операції «службова видача».

Отже, підставою для оприбуткування коштів до каси підприємства є операція РРО «службова видача» (п. 6 розділу III Порядку №417, п. 2.6 Положення №637), а підставою для обліку коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у КОРО — тільки Z-звіт. Дублікат Z-звіту роздрукувати неможливо, але інформацію про підсумки розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги) можна отримати з іншого реєстратора даних — конт рольної стрічки.

Нормативна база

  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Вимоги №199 — Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджені постановою КМУ від 18.02.2002 р. №199.
  • Положення №637 — Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 15.12.2004 р. №637.
  • Порядок №417 — Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Міндоходів від 28.08.2013 р. №417.

Олександра ОЛЕФІРЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру