• Посилання скопійовано

Суть справи

Авансові внески у запитаннях-відповідях
Хоча підприємства сплачують авансові внески з податку на прибуток уже порівняно давно, проте запитання щодо їх нарахування та сплати весь час з'являються на нашому форумі та на «гарячій лінії». Ми зібрали відповіді на найпоширеніші запитання на цю тему.

Дебіторська заборгованість по-новому
З 1 січня 2015 року критерії визначення дебіторської заборгованості безнадійною змінилися. Крім того, у зв'язку зі змінами алгоритму підрахунку та обліку об'єкта оподаткування податком на прибуток змінено і ключові принципи відображення в обліку дебіторської заборгованості. Тепер не стоїть питання відображення цих сум у розрізі показників доходів та витрат підприємства. Поговоримо про те, яким чином суми дебіторської заборгованості слід відображати в податковому обліку.

Відшкодування зарплати мобілізованих
Майже через рік після появи в КЗпП норми щодо збереження за мобілізованими на особливий період працівниками середнього заробітку Кабмін затвердив Порядок відшкодування відповідних сум із бюджету (далі — Порядок №105). Розгляньмо основні положення цього документа.

Безоплатна передача товарів, послуг
Зміни у податковому законодавстві, що відбулися з початку 2015 року, не могли не стосуватися й операцій з безоплатної передачі товарів, послуг. Розгляньмо на прикладах, як їх тепер відображати в бухгалтерському та податковому обліку.

Податковий облік МНМА
З набранням чинності новою редакцією розділу ІІІ ПКУ змінилися правила податкового обліку малоцінних необоротних матеріальних активів (далі — МНМА). Як саме і чи виникають податкові різниці з такого обліку, читайте далі.

Платник ЄП продає необоротні активи
Обладнання, інструменти, меблі в обліку підприємства — це все необоротні матеріальні активи, які можуть визнаватися основними засобами або малоцінними необоротними матеріальними активами. Поговоримо про облік доходів у разі продажу цих активів у платника ЄП — юрособи.

Особливості дешевого продажу ОЗ
Підприємство — платник податку на прибуток з обігом за 2014 р. понад 20000000 грн реалізувало в березні 2015 року основні засоби. Вартість продажу ОЗ нижча за їх залишкову (балансову) вартість. Як правильно відобразити продаж? Як вплине така операція на фінансовий результат до оподаткування?

Чистимо податковий кредит
Правило першої події зумовлює необхідність окремого обліку сум ПДВ. Мало того, право на ПК з ПДВ може виникнути пізніше від першої чи навіть другої події, зокрема при отриманні податкової накладної або її реєстрації пізніше від оплати або відвантаження товару (надання послуг, виконання робіт). І коли право на ПК не реалізовано, в обліку теж залишаються відповідні суми ПДВ, які треба списати.

Z-звіт в обліку з використанням РРО
Якщо загублено Z-звіт і є тільки денний періодичний звіт РРО, то чи може він бути підставою для оприбуткування грошей до каси?

До змісту номеру