• Посилання скопійовано

Що нового

Оновлено Порядок повернення помилково або надміру сплачених до бюджету коштів

! Платникам податків

Мінфін затвердив зміни до Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів.

Зокрема, уточнено, що повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету податків, зборів, платежів (раніше — обов'язкових платежів) та інших доходів бюджетів здійснюється за поданням органів, що контролюють справляння надходжень бюджету, а при поверненні судового збору (крім помилково зарахованого) — за ухвалою суду, яка набрала законної сили.

Подання подається до органу Казначейства за формою, передбаченою нормативно-правовими актами з питань повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету коштів, або в довільній формі на офіційному бланку установи за підписом керівника установи, скріпленим гербовою печаткою або печаткою з найменуванням та ідентифікаційним кодом установи, з обов'язковим зазначенням такої інформації:

— обґрунтування необхідності повернення коштів з бюджету;

— найменування платника (суб'єкта господарювання);

— код за ЄДРПОУ (для юридичної особи) або прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи;

— реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) або серія та номер паспорта;

— сума платежу, що підлягає поверненню;

— дата та номер документа на переказ, який підтверджує перерахування коштів до відповідного бюджету.

У разі повернення судового збору (крім помилково зарахованого) до органу Казначейства подається оригінал або належним чином засвідчена копія ухвали суду.

Ухвала суду подається платником до органу Казначейства разом із його заявою про повернення коштів з бюджету та оригіналом або копією документа на переказ або паперовою копією електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету.

У заяві про повернення коштів платник може визначити довірену особу для отримання коштів, що мають бути повернені йому з бюджету. У такому разі до заяви про повернення коштів із бюджету додаються довіреність на отримання коштів довіреною особою, засвідчена згідно з вимогами Цивільного кодексу України, та копія паспорта довіреної особи.

Щодо повернення у готівковій формі платежів, помилково або надміру зарахованих до бюджетів, то додатково прописано, що оплата послуг банків та підприємств поштового зв'язку при поверненні платникам податків готівкою помилково або надміру зарахованих до бюджету коштів здійснюється за рахунок коштів бюджету, з якого повертається цей податок.

Наказ Мінфіну від 23.02.2015 р. №202
набере чинності з дня опублікування
(станом на 24.03.2015 р. не опублікований)


14 жовтня — вихідний день

! Усім

Президент підписав Закон №238-VII «Про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України».

Змінами встановлюється новий святковий (неробочий) день — 14 жовтня — День захисника України.

Закон України від 05.03.2015 р. №238-VIII чинний з 25.03.2015 р.


Час перебування на військовій службі зарахують до трудового стажу

! Військовослужбовцям

Президент підписав Закон «Про внесення зміни до статті 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Законом установлено, що час перебування громадян України на військовій службі зараховується до стажу роботи.

Закон України від 05.03.2015 р. №242-VIII чинний з 25.03.2015 р.


З 1 квітня збільшується соцдопомога на дітей з малозабезпечених сімей

! Малозабезпеченим сім'ям

Законом України №221-VIII унесено зміни до статті 5 Закону України про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям щодо соціального захисту дітей.

Установлено, що розмір державної соціальної допомоги збільшується на кожну дитину:

— віком до 13 років — на 250 гривень;

— віком від 13 до 18 років — на 500 гривень.

При цьому максимальний розмір допомоги з урахуванням збільшення її розміру на кожну дитину, яка входить до складу малозабезпеченої сім'ї, не може перевищувати прожиткового мінімуму для сім'ї.

Закон України від 02.03.2015 р. №221-VIII набере чинності з 01.04.2015 р.


Нотаріуси тепер мають доступ до Держземкадастру

! Нотаріусам

Унесено зміни до деяких законів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Змінами, зокрема, встановлено, що нотаріус під час вчинення нотаріальних дій та/або під час здійснення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно щодо земельної ділянки має доступ та користується Державним земельним кадастром.

Нотаріус під час вчинення нотаріальних дій щодо земельної ділянки (крім посвідчення заповіту) та/або під час здійснення держреєстрації речових прав на земельну ділянку здійснює пошук у Державному земельному кадастрі відомостей про зареєстровану земельну ділянку та за його результатами за допомогою програмного забезпечення Державного земельного кадастру формує витяг із Державного земельного кадастру про земельну ділянку, який підписує та посвідчує печаткою нотаріуса. Витяг залишається у справі державної нотаріальної контори чи приватного нотаріуса.

Користування Державним земельним кадастром здійснюється безпосередньо нотаріусом, який вчиняє відповідну нотаріальну дію та/або здійснює держреєстрацію речових прав на нерухоме майно.

Крім того, передбачено, що держреєстрація похідного речового права на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, право власності на яку виникло та оформлено до 1 січня 2013 року, відбувається одночасно з держреєстрацією права власності на таку ділянку за заявою власника чи набувача відповідного похідного права.

Закон України від 05.03.2015 р. №247-VIII чинний з 25.03.2015 р.


Допомога по безробіттю: умови, розмір та тривалість виплати

! Безробітним

Мінсоцполітики зазначило, що застраховані особи, визнані в установленому порядку безробітними, які протягом 12 місяців, що передували реєстрації особи як безробітної, за даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше ніж 6 місяців, мають право на допомогу по безробіттю у мінімальному розмірі.

Допомога по безробіттю виплачується з 8-го дня після реєстрації застрахованої особи в установленому порядку в державній службі зайнятості. А для осіб, які були звільнені з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин та отримали статус безробітного, така виплата починається з 91-го календарного дня.

Розмір допомоги визначається у відсотках до їх середньої зарплати (доходу).

Залежно від тривалості безробіття допомога по безробіттю зменшується і виплачується у відсотках до визначеного розміру: перші 90 календарних днів — 100%; протягом наступних 90 календарних днів — 80%; надалі — 70%.

Таким чином, особам, які звільнені з останнього місця роботи за згодою сторін, законодавчо передбачено скорочення тривалості виплати допомоги по безробіттю на 90 календарних днів, що означає, що загальна тривалість може становити 270 календарних днів протягом двох років і 630 календарних днів для осіб передпенсійного віку, і така виплата розпочнеться з 8-го дня після реєстрації в установленому порядку в державній службі зайнятості.

Лист Мінсоцполітики від 23.01.2015 р. №ДЦ-01-465/0/6-15


ПДВ-рахунки: механізм отримання реквізитів

! Платникам ПДВ

ДФСУ роз'яснила, що рахунки платників податку в системі електронного адміністрування ПДВ відкриваються у Державній казначейській службі України, МФО 899998.

Для забезпечення інформування платників ПДВ щодо реквізитів рахунків, відкритих у системі електронного адміністрування ПДВ, Державна фіскальна служба України формує та надсилає платнику податку електронне повідомлення про відкриття та реквізити ПДВ-рахунку за формою J(F)1490801. Сформоване повідомлення надсилається на електронну адресу платника податку, зафіксовану в базах даних ДФС на час формування такого повідомлення.

У разі якщо на дату формування та надсилання повідомлення про відкриття та реквізити ПДВ-рахунку платник податку у зв'язку з втратою чинності ЕЦП або договору про визнання електронної звітності не має можливості отримати повідомлення в електронному вигляді, він може звернутися по інформацію щодо реквізитів ПДВ-рахунку до Центру обслуговування платників за основним місцем обліку.

Таким чином, ДФСУ зобов'язує забезпечити невідкладне надання платникам ПДВ на підставі письмових запитів інформації щодо реквізитів ПДВ-рахунків, відкритих у системі електронного адміністрування ПДВ, або витягів із реєстру платників ПДВ у центрах обслуговування платників (у разі відсутності ЦОП — в інспекціях або відділеннях) за основним місцем обліку платника.

Лист ДФСУ від 23.01.2015 р. №2057/7/99-99-11-04-01-17


Оподаткування доходів, отриманих юрособами на території ВЕЗ «Крим»

! Суб'єктам ВЕЗ «Крим»

ДФСУ розглянула питання щодо порядку оподаткування доходів, отриманих юридичними особами (їх відокремленими підрозділами) на території ВЕЗ «Крим», та повідомила.

Під час тимчасової окупації податок на прибуток підприємств не справляється з доходів, отриманих юридичними особами (їх відокремленими підрозділами) на тимчасово окупованій території, операцій та/або з інших об'єктів оподаткування (в тому числі об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням) на тимчасово окупованій території.

Будь-які доходи з джерелом їх походження з території ВЕЗ «Крим», одержані фізичною, юридичною особами, прирівняними до резидентів, оподатковуються за правилами, встановленими для іноземних доходів.

Тобто результати діяльності юридичної особи із місцезнаходженням на іншій території України та її відокремленого підрозділу з місцезнаходженням на території ВЕЗ «Крим» обліковуються окремо, причому доходи і витрати такого відокремленого підрозділу не враховуються у складі доходів і витрат головного підприємства.

Відокремлені підрозділи з місцезнаходженням на іншій території України, що є структурними підрозділами юридичної особи з місцезнаходженням на території ВЕЗ «Крим», самостійно сплачують податок на прибуток як окремі платники цього податку на такій іншій території України.

Лист ДФСУ від 26.12.2014 р. №9825/6/99-99-19-02-02-15


Незалежна професійна діяльність: коли звітувати з ЄСВ?

! Особам, які провадять незалежну професійну діяльність

ДФСУ розглянула питання щодо подання особами, які провадять незалежну професійну діяльність, Звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (дод. 5).

Зокрема, нагадала, що такі особи самі за себе формують та подають до фіскальних органів звіт один раз на рік до 1 травня року, наступного за звітним періодом. Отже, граничний термін подання звіту особами, які провадять незалежну професійну діяльність, за 2014 рік — 30 квітня 2015 року.

Лист ДФСУ від 17.03.2015 р. №8870/7/99-99-17-03-01-17


За неправомірне нарахування зарплати відповідає бухгалтер

! Бухгалтерам

Держфінінспекція наголосила, що відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів та недостовірність відображених у них даних несуть особи, які склали та підписали ці первинні документи.

До первинної облікової документації для визначення кількісного складу працівників віднесено накази та табель обліку використання робочого часу.

При цьому первинні документи підлягають обов'язковій перевірці (у межах компетенції) працівниками, які ведуть бухгалтерський облік, за формою і змістом, тобто перевіряється наявність у документі обов'язкових реквізитів та відповідність господарської операції чинному законодавству у сфері бухгалтерського обліку, логічна ув'язка окремих показників.

Таким чином, оскільки нормативно-правовими актами визначено обов'язок бухгалтера перевіряти відповідність первинних документів вимогам законодавства у сфері бухгалтерського обліку, саме він несе відповідальність за нарахування зарплати, здійснення інших виплат на підставі неправомірних документів.

Лист Держфінінспекції від 28.01.2015 р. №25-14/81


Нюанси оподаткування нерухомості в Криму та на території АТО

! Власникам нерухомості в Криму

Враховуючи складну економічну та політичну ситуацію, що склалася в країні, а також з метою виконання зобов'язань зі сплати податків особами, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості на території АР Крим та м. Севастополя, ДФС України пропонує подавати до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням податкові декларації та сплачувати податок на нерухомість до місцевого бюджету за своїм місцезнаходженням.

Щодо територій проведення АТО, то Законом від 02.09.2014 р. №1669-VII, яким визначено тимчасові заходи для забезпечення підтримки госпсуб'єктів на такій території, не передбачено звільнення від подання звітності та сплати податку на нерухоме майно.

Функціональні обов'язки з обслуговування платників податків, які перебувають на обліку в територіальних органах ДФС, що розташовані на тимчасово не контрольованій території Донецької та Луганської областей, покладено на територіальні органи ДФС відповідно до наказу від 07.01.2014 р. №256.

Роз'яснення ДФСУ від 18.03.2015 р.


Повторний звіт з ЄСВ: роз'яснюють податківці

! Платникам ЄСВ

ДФСУ повідомила, що у разі виявлення помилки щодо невключення зарплати працівника до звіту за звітний період страхувальник не має права після закінчення терміну подання цього звіту повторно формувати та подавати до ДФС звіт із типом «початкова».

Страхувальник повинен виправити помилку як донарахування сум єдиного внеску на суму зарплати, нарахованої і в попередніх звітних періодах у звіті (додаток 4) за наступний місяць, а саме у таблиці 6, із застосуванням коду типу нарахування 2 «сума зарплати, нарахована у попередніх звітних періодах на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування зарплати, на яку страхувальником самостійно донараховано суму ЄСВ».

Також податківці зауважили, що у разі самостійного виявлення страхувальником недостовірних відомостей, які подані після закінчення звітного періоду, страхувальник подає скасовуючі документи щодо виявлених недостовірних відомостей про застраховану особу та одночасно початкові документи із зазначеними правильними відомостями на одну застраховану особу разом із пояснювальною запискою щодо зміни відомостей.

Лист ДФСУ від 16.03.2015 р. №8696/7/99-99-11-03-01-17


Вартість подарунків, що не перевищує 609 грн, військовим збором не оподатковується

! Податковим агентам з ПДФО

ДФСУ зробила висновок, що оскільки до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку у 2015 році не включається сума пенсії у розмірі 3654 грн (1218 гривень х 3), вартість дарунків, яка не перевищує розмір 609 грн, та сума виплат, що здійснюються за рішенням професійної спілки на користь члена такої професійної спілки, яка не перевищує розмір 1710 грн, то сума таких доходів не є об'єктом оподаткування військовим збором.

Разом з тим, якщо такі суми перевищують у 2015 році зазначені розміри, то частини таких перевищень включаються до загального місячного (річною) оподатковуваного доходу платника податку та оподатковуються військовим збором за ставкою 1,5%.

Лист ДФСУ від 13.03.2015 р. №5346/6/99-99-17-03-03-15

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру