• Посилання скопійовано

Суть справи

Критерії зменшення ставки ЄСВ
З 01.01.2015 р. згідно з п. 3 розд. ІI Закону №77 роботодавцям дозволили застосовувати понижувальний коефіцієнт до ставок ЄСВ, за якими здійснюється його нарахування. Але, для того щоб застосовувати цей коефіцієнт у 2015 році, роботодавцям слід дотримувати певних критеріїв. Крім того, 10 березня Президент підписав Закон України від 02.03.2015 р. №219-VIII (далі — Закон №219, див. «ДК» №11/2015), який змінює критерії застосування коефіцієнта. Як ці критерії застосовуються з січня 2015 року і якими вони будуть після набрання чинності Законом №219, читайте далі.

«Бонус» від постачальника в обліку покупця
Трапляються ситуації, коли покупці товарів отримують від своїх продавців різноманітні мотиваційні виплати у вигляді винагороди за досягнення певних обсягів придбання товару. Такі виплати можуть передбачати надання грошової винагороди або отримання знижки на придбання товару в майбутньому. Податкові наслідки будуть різними, розгляньмо кожен випадок на конкретній ситуації.

Заморожені кошти: активи vs витрати
Банк визнали неплатоспроможним, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів тимчасову адміністрацію. Рахунок підприємства в цьому банку заблоковано, і кошти на ньому недоступні. Чи можна ці кошти включити до складу витрат? Якщо так, то коли та за яких умов?

Цінні папери та коригування фінрезультату
Про нові правила ціннопаперового обліку «ДК» писав у №9/2015. Наявність операцій із цінними паперами у бухгалтерському обліку спричинює відповідні коригування фінансового результату до оподаткування. Розгляньмо практичні аспекти ціннопаперових коригувань для підприємств, які зобов'язані робити такі коригування.

Перевірки перевіреного періоду
На підприємстві провели планову документальну податкову перевірку, за наслідками якої складено акт, донараховано штраф, проведено процедури судового оскарження, що завершилися на користь платника. Сьогодні та сама ДПІ вимагає копії документів (надання пояснень та документальних підтверджень щодо відносин із контрагентом) за перевірений період. Чи мусить підприємство надавати такі документи?

Відкриття підрозділу за кордоном
Чим більша частка експорту підприємства до певної країни, тим частіше воно замислюється про вигідність відкриття у такій країні підрозділу, який би вирішував організаційні питання щодо постачання таких товарів/послуг, просування їх на новому ринку, а може, навіть і займався виробництвом таких товарів (наданням послуг). Як резиденту відкрити такий підрозділ за кордоном і які особливості він спричинить у бухгалтерському та податковому обліку підприємства-резидента, читайте далі.

Облік ОЗ у 2015 році
У «ДК» №3/2015, ми вже розповідали про зміни в податковому обліку необоротних активів з метою оподаткування податком на прибуток підприємств. А зараз розглянемо такий облік на практичних прикладах.

До змісту номеру