• Посилання скопійовано

Суть справи

ПДВ та податок на прибуток: раптові зміни
Ситуація в країні, безумовно, не могла не призвести до раптових змін майже у всіх податках та зборах. Про таку рису податкової системи, як послідовність, здається, можна просто забути. Тільки час розставить усе на свої місця та доведе виправданість тих чи інших змін. А нам залишається уважно вивчити зміни, аби вчасно відреагувати на них в обліку та плануванні фінансових потоків на підприємстві.

Підприємницька діяльність у Криму
15.04.2014 р. ВРУ прийняла проект Закону України від 19.03.2014 р. №4473-1 «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» (далі — Закон), яким визначила статус АР Крим, її мешканців, а також статус майна на її території, порядок ведення судочинства та багато інших питань. Розгляньмо, як вплине новий Закон на ведення діяльності тими СГД, які розташовані на материковій частині України.

Зміни до Бюджету-2014
Третього квітня 2014 року набрав чинності Закон №1165, який вніс зміни до Держбюджету-2014. Розглянемо ті зміни, які стосуються госпсуб'єктів.

Зміни щодо ПДФО
Законом України від 27.03.2014 р. №1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» (далі — Закон №1166, див. «ДК» №17/2014) внесено зміни до ПКУ щодо справляння ПДФО. Зміни набирають чинності з 1 липня 2014 р., проте ми розглянемо їх зараз, щоб мати деякий час на підготовку або планування майбутніх операцій платників ПДФО.

Проти фінкатастрофи: деякі інші зміни
Закон про запобігання фінансовій катастрофі вніс зміни не лише до Податкового кодексу, а й до іншого законодавства. Деякі з них лише опосередковано стосуються господарської діяльності та спрямовані здебільшого на поповнення державних доходів та скорочення витрат.

Операції на рахунку заморожено. Як бути?
Наше підприємство має рахунок у банку, в якому у зв'язку з нестабільністю запроваджено тимчасову адміністрацію. На сьогодні всі наші операції за цим рахунком заморожено. Чи має право підприємство отримувати кошти на виплату заробітної плати, сплачувати ЄСВ та податки з такого рахунка? Як можна вийти з такої ситуації?

Сертифікати використаних електронних ключів
Чи треба зберігати використані ключі та сертифікати електронного цифрового підпису після закінчення строку чинності?

ФОП — платник ЄП та агентський договір
Підприємець за агентським договором займатиметься пошуком потенційних клієнтів для юрособи на загальній системі оподаткування. Якщо обрати спрощену систему оподаткування, на якій групі краще перебувати підприємцю? Як краще організувати розрахунки з підприємством-постачальником?

Додатковий капітал підприємства
У балансі додатковий капітал підприємства відображають у рядку 1410. Проте в НП(С)БО 1, яким затверджено поточну форму балансу №1, немає ані визначення цього поняття, ані вказівок щодо заповнення цього рядка. Отже, інформацію про те, які ж суми записують саме в рядку 1410, потрібно збирати фрагментарно, вдаючись до багатьох чинних нормативних документів.

Зміни щодо деяких податків та зборів
У попередніх матеріалах поточного номера ішлося про основні податки, яких стосуються зміни, внесені Законом України від 27.03.2014 р. №1166-VII. А зараз ми розповімо про інші податки та збори, які теж зазнали змін. Практично всі ці зміни набирають чинності з 01.04.2014 р., крім деяких.

Бухоблік за аутсорсингом
Наразі терміна «аутсорсинг» чинне законодавство не містить, хоча це явище досить поширене і в Україні, і за її межами. Один із напрямів аутсорсингу — ведення бухгалтерського обліку сторонніми особами. Як це відбувається в сучасному правовому полі, яку відповідальність за ведення бухгалтерського обліку в такий спосіб несуть виконавці та замовники тощо, розглянемо в цій статті.

До змісту номеру