• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Чи приватний торговець повинен реєструватися підприємцем?
Фізособа планує торгувати товарами в магазині, розміщеному на території власної земельної ділянки біля власного житлового будинку. Податкові органи в індивідуальній податковій консультації стверджують, що така діяльність є підприємницькою і потребує відповідної реєстрації. Інакше може бути застосовано штраф за ст. 164 КУпАП з конфіскацією всього товару. Чи слід у такому разі реєструватися підприємцем і чому?

Подання декларації про доходи фізособою-нерезидентом
У 2013 році фізособа-нерезидент через податкового агента здавала приміщення в оренду. Нерезидент протягом 2013 року перебував в Україні більше півроку. Чи зобов'язаний такий нерезидент подавати декларацію про доходи в Україні?

Облік комісії банку при зовнішньоекономічних розрахунках
Наше підприємство продало товар на експорт. Оплата за нього надійшла не в повній сумі, а на 150 євро менше, ніж було зазначено в МД. Це пов'язано з тим, що банк-нерезидент утримав з виручки комісійну винагороду. Як цю операцію відобразити в бухгалтерському і податковому обліку?

Право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою
ФОП на загальній системі має намір як підприємець надати в оренду юрособі квартиру, яка належить у рівних частках, окрім нього, ще двом власникам. У ФОП основний вид діяльності — надання приміщень в оренду. Чи потрібно також укладати договори оренди з іншими двома співвласниками? Чи матиме право підприємець на витрати в сумі сплачених комунальних послуг?

Частина прибутку, яку держпідприємство має сплатити до бюджету, розраховується за даними бухобліку
Державне підприємство згідно з даними фінансової звітності має збитки. Водночас згідно з даними податкового обліку підприємство має прибуток. Чи мусить воно в такому разі відрахувати до держбюджету частину чистого прибутку (держдивіденди)?

До змісту номеру