• Посилання скопійовано

Що нового

З 20 квітня діє новий Закон про держзакупівлі

! Учасникам держзакупівель

Закон України «Про здійснення державних закупівель» застосовується до всіх замовників та закупівель товарів, робіт і послуг, за умови що вартість предмета закупівлі (без урахування ПДВ), товару, послуги дорівнює або більша від 100 тисяч гривень, а робіт — 1 мільйона гривень. Вартість предмета закупівлі товарів, робіт і послуг переглядається кожні 24 місяці з урахуванням індексів споживчих цін, індексів цін виробників промислової продукції.

Умови, порядок та процедури закупівель товарів, робіт і послуг можуть установлюватися або змінюватися тільки цим Законом.

Істотно скорочено перелік випадків, на які не поширюється дія Закону, якщо предметом закупівлі є, зокрема:

— послуги, необхідні для здійснення державних запозичень, обслуговування і погашення державного боргу;

— товари та послуги, закупівля яких здійснюється для підготовки і проведення виборів та референдумів в Україні;

— придбання, оренда землі, будівель, іншого нерухомого майна або майнових прав на землю, будівлі, інше нерухоме майно;

— послуги міжнародних третейських судів, міжнародних комерційних арбітражів для розгляду та вирішення спорів, у яких бере участь замовник;

— фінансові послуги, що надаються у зв'язку з емісією, купівлею, продажем, передачею цінних паперів або інших фінансових інструментів;

— послуги, які надаються Національним банком України.

Також скасовано необхідність розміщення інформації в офіційному державному друкованому виданні з питань держзакупівель і в міжнародному інформаційному виданні.

Закон України від 10.04.2014 р. №1197-VII чинний з 20.04.2014 р.


З 15 квітня підвищено розмір облікової ставки до 9,5%

! Банкам

Нацбанк установив з 15 квітня 2014 року облікову ставку в розмірі 9,5% річних.

Крім того, внесено зміни до постанови про механізм оперативного підтримання ліквідності банків, якими передбачено, що процентна ставка за кредитом рефінансування встановлюється на рівні подвійної облікової ставки НБУ.

До внесення змін розмір облікової ставки становив 6,5% річних, а процентна ставка за кредитом рефінансування була встановлена на рівні потрійної облікової ставки НБУ.

Постанова Національного банку України від 14.04.2014 р. №212 чинна з 14.04.2014 р.


Надано зразок довідки для розблокування рахунків, відкритих у Криму

! Банкам

Нацбанк надіслав банкам для використання в роботі примірний зразок довідки, яка може бути видана органами місцевого самоврядування про те, що громадяни України, зареєстровані в Криму, прибули на тимчасове проживання до інших регіонів України.

Така довідка разом із відповідними документами використовується для розблокування та доступу до рахунків, які були відкриті в установах банків, що розташовані на території АРК.

Довідка пред'являється за місцем вимоги.

Лист НБУ від 18.04.2014 р. №12-311/18058


Мінфін випускатиме «Військові облігації»

! Фізособам

КМУ зобов'язав Мінфін здійснити випуск казначейських зобов'язань «Військові» на пред'явника в документарній формі загальним обсягом 100 млн гривень зі строком обігу 24 місяці у кількості 100000 штук номінальною вартістю 1000 гривень однією серією В.

Казначейські зобов'язання «Військові» розміщуються на добровільних засадах серед фізичних осіб. На вторинному ринку казначейські зобов'язання перебувають в обігу вільно.

Для підтримки ліквідності казначейських зобов'язань АТ «Ощадбанк» може викуповувати у фізичних осіб належні їм казначейські зобов'язання на договірних засадах за ціною, не нижчою за номінальну вартість.

Викуплені АТ «Ощадбанк» казначейські зобов'язання можуть бути продані на вторинному ринку іншим особам.

Продаж, виплата доходу та погашення зобов'язань здійснюються у національній валюті та за вибором фізичної особи у готівковій або безготівковій формі. Плата за проведення операцій з продажу, виплати доходу та погашення казначейських зобов'язань з фізичних осіб не справляється.

Під час погашення зобов'язань на лицьовому боці сертифіката у правому верхньому куті ставиться штамп або робиться напис кульковою ручкою «Погашено», що засвідчується підписом працівника, який провів операцію, та зазначається дата погашення.

Постанова Кабінету Міністрів України від 01.04.2014 р. №101 чинна з 17.04.2014 р.


Роз'яснено порядок оплати лікарняного під час простою підприємства

! Роботодавцям та працівникам

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності роз'яснив порядок надання допомоги з тимчасової непрацездатності під час простою підприємства не з вини працівника.

Керуючись роз'ясненнями Міністерства соціальної політики, Фонд повідомив, що незалежно від того, чи тимчасова непрацездатність працівника настала до початку простою, чи у період простою та продовжується після його закінчення, оплата днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробницт-ві, здійснюється на загальних підставах.

Отже, листки непрацездатності, які припадають на період простою, працівникам має бути оплачено за робочі дні (години) за графіком роботи цих працівників, що пропущені через хворобу.

Іншої оплати днів тимчасової непрацездатності під час простою підприємства не з вини працівника чинним законодавством не передбачено.

Лист ФСС з ТВП від 09.04.2014 р. №5.1-31-767


Нацбанк про нюанси сплати пенсійного збору з операцій купівлі інвалюти

! Банкам

Нацбанк зазначає, що пенсійний збір сплачується під час здійснення кожної операції з купівлі іноземної валюти.

При здійсненні уповноваженим банком операції з купівлі інвалюти у клієнта за зазначеним ним у заяві курсом з метою продажу цієї інвалюти іншому клієнту (кільком клієнтам) за іншим курсом, що відрізняється від зазначеного в заяві, банк зобов'язаний сплачувати пенсійний збір у розмірі 0,5% від суми коштів у гривнях, що була витрачена на купівлю інвалюти у клієнта, незалежно від того, яким чином відбувається відображення цієї операції в бухобліку.

У квитанції за формою №377-К сума сплаченого збору зазначається лише в разі купівлі фізичною особою — резидентом готівкової інвалюти.

Під час здійснення зворотного обміну невикористаних готівкових гривень на готівкову інвалюту збір фізичною особою — нерезидентом не сплачується.

Під час купівлі у фізичної особи залишку інвалюти, який менший за номінальну вартість мінімальної банкноти, що перебуває в обігу, банки, фінансові установи сплачують збір.

Лист НБУ від 11.04.2014 р. №29-113/16065


Затверджено новий опис бланка виписки, витягу та довідки з ЄДР

! СПД

Мін'юст затвердив новий опис бланка виписки, витягу та довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Документом установлено, що бланк виписки, витягу та довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців виготовляється на білому папері формату А4.

У верхній частині бланка в центрі друкується схематичне зображення малого Державного герба України.

Слова «Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» друкуються у верхній частині бланка в одному рядку; слова «Державна реєстраційна служба України» друкуються у верхній частині бланка у двох рядках після слів «Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».

Друк зазначених реквізитів здійснюється програмними засобами ведення Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців при виготовленні виписки, витягу та довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Залишки бланків виписки, витягу, довідки з ЄДР, технічний опис яких затверджено Наказом Мін'юсту від 09.02.2012 р. №225/5 «Про бланки виписки, витягу та довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», використовуються до повного їх витрачання.

Наказ Мін'юсту від 07.04.2014 р. №598/5 чинний з 11.04.2014 р.


Торговельна надбавка нараховується на суму договірної вартості ліків з ПДВ

! Торговцям ліками

Мінекономрозвитку розглянуло питання щодо порядку розрахунку визначення вартості лікарських засобів та виробів медичного призначення з урахуванням податку на додану вартість та існуючих надбавок та повідомляє.

Базою оподаткування податком на додану вартість є договірна (контрактна) вартість лікарських засобів з урахуванням загальнодержавних податків і зборів.

Отже, гранична торговельна (роздрібна) надбавка нараховується постачальником (продавцем) на суму договірної вартості лікарського засобу з урахуванням податку на додану вартість.

Лист Мінекономрозвитку від 10.04.2014 р. №3721-08/11000-12


Відображаємо у звітності з ЄСВ оплату навчальних зборів та мобілізацію

! Роботодавцям та працівникам

Пенсійний фонд наголосив, що на період військових зборів чи мобілізації за працівниками зберігаються місце роботи і середня заробітна плата. Зарплата виплачується за відпрацьований час до дня припинення роботи у зв'язку з від'їздом на збори, а також середня зарплата за перші півмісяця зборів. За решту часу перебування на зборах зарплата виплачується у звичайні строки, встановлені на підприємстві.

Однак спеціального коду «типу нарахувань» для відображення середньої зарплати у таблиці 6 Звіту по ЄСВ (додаток 4) нормативно не встановлено. Тож, якщо період мобілізації або перебування працівника на військових зборах — у межах одного місяця, середню зарплату за цей період відображають разом із загальною зарплатою за звітний місяць.

Коли ж період виходить за межі одного календарного місяця, то «перехідна» сума середньої зарплати відображається окремим рядком за наступний календарний місяць (аналогічно до відпусткових, але без зазначення типу нарахування).

У разі якщо військовозобов'язаний був призваний зі щорічної чи додаткової відпустки, за погодженням із роботодавцем відпустки підлягають продовженню після закінчення зборів або перенесенню на інший строк. В останньому випадку перерахунок відпусткових, а саме їх сторнування, відображається у таблиці 6 Звіту по ЄСВ відповідно до загальновстановлених правил формування персоніфікованих даних у таких випадках, із застосуванням знака «-».

Лист ПФУ від 11.04.2014 р. №9846/05-10


Щоб отримати дублікат повідомлення платника ЄСВ, — подайте заяву

! Платникам ЄСВ

Міндоходів роз'яснило, що в разі втрати або зіпсуття (зношення) повідомлення про взяття на облік платника єдиного внеску такий платник має право на отримання дубліката документа.

Для цього необхідно подати відповідну заяву (у довільній формі) до органу доходів і зборів за місцезнаходженням чи місцем проживання платника.

Водночас взяття на облік юросіб (їх відокремлених підрозділів) та ФОП як платників єдиного внеску підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

У разі втрати або зіпсуття виписки з Єдиного держреєстру платники можуть звернутися із заявою до державного реєстратора та повторно отримати документ.

При цьому на повідомленні та виписці з Єдиного держреєстру, які видають замість втрачених (зіпсованих, пошкоджених тощо), слово «дублікат» не зазначають.

Роз'яснення Міндоходів від 15.04.2014 р.


У разі продажу власної продукції подайте довідку про наявність земель

! Власникам земель

Міндоходів зазначило, що в разі продажу своєї сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок.

Така довідка є підставою для того, щоб не включати до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків доходів, отриманих від продажу власної продукції. Тобто продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, оброблена або перероблена безпосередньо фізичною особою на відповідних земельних ділянках, наданих їй у розмірах, установлених Земельним кодексом України.

Довідка видається безоплатно сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси платника впродовж п'яти робочих днів із дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки.

Роз'яснення Міндоходів від 15.04.2014 р.


Отримуємо документ про відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ

! Платникам ЄСВ

Міндоходів повідомляє: на вимогу платників, а саме роботодавців, фізосіб-підприємців та осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, органи доходів і зборів звіряють суми нарахування та сплати ними ЄСВ.

Для цього платник звертається із заявою в довільній формі з метою отримання довідки про відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ до органів доходів і зборів за основним місцем обліку. У заяві обов'язково слід зазначити назву установи, до якої особа цю довідку має подати.

Контролюючий орган на підставі даних картки особового рахунка платника визначає наявність/відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ на дату формування довідки.

Довідка за довільною формою надається безоплатно впродовж 15 календарних днів.

Роз'яснення Міндоходів від 15.04.2014 р.


Декларування здійснюється за податковою адресою платника

! Громадянам

Міндоходів нагадує, що з 1 січня 2014 р. розпочалася кампанія декларування доходів, отриманих громадянами впродовж 2013 року.

Декларацію про майновий стан і доходи подають до органів доходів і зборів за податковою адресою платника, тобто за місцем реєстрації, згідно з паспортними даними. Декларація подається до 1 травня поточного року.

Декларування доходів платники податку на доходи фізичних осіб здійснюють відповідно до норм Податкового кодексу України.

Відповідно до Податкового кодексу громадяни зобов'язані подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та/або мають право робити це для отримання податкової знижки й повернення частини сплаченого до бюджету податку на доходи фізичних осіб. Для реалізації права громадян на податкову знижку за наслідками 2013 року декларацію можна подати впродовж усього року.

Роз'яснення Міндоходів від 15.04.2014 р.

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру