• Посилання скопійовано

Щодо оплати праці

Лист Міністерства соціальної політики України від 27.02.2014 р. №215/13/84-14

Щодо оплати праці

Суттєво. Чинним законодавством передбачено здійснювати оплату праці працівнику за певний обсяг робіт, визначений у трудовому договорі. Оплата праці за одну й ту саму виконану роботу двом працівникам законодавством не передбачена.

! Роботодавцям

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо оплати праці і в межах компетенції повідомляє.

Чинним законодавством України (стаття 94 КЗпП України, стаття 1 Закону України «Про оплату праці») визначено, що заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому вираженні, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Тобто обов'язковою умовою отримання заробітної плати є перебування працівника в трудових відносинах із підприємством (власником або уповноваженим ним органом).

За трудовим договором працівника приймають на роботу (посаду), яка включена до штату підприємства, для виконання певної роботи (певних функцій) за конкретною класифікацією, професією, посадою.

Відповідно до ст. 21 КЗпП України трудовий договір є угодою між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підпорядкуванням внутрішньому трудовому розпорядку, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Отже, чинним законодавством передбачено здійснювати оплату праці працівнику за певний обсяг робіт, визначений у трудовому договорі.

Оплата праці за одну й ту саму виконану роботу двом працівникам чинним законодавством не передбачена.

У зазначеному в листі випадку керівник підприємства має право прийняти рішення про визначення посадової особи з числа штатних працівників, якій передаватимуться матеріальні цінності підприємства.

Директор Департаменту О. ТОВСТЕНКО

До змісту номеру