• Посилання скопійовано

Щодо витрат на оплату послуги з оформлення залізничних квитків (витяг)

Лист Міністерства доходів і зборів України від 28.11.2013 р. №16400/6/99-99-17-03-03-15

Щодо витрат на оплату послуги з оформлення залізничних квитків (витяг)

Суттєво. Витрати на оплату послуги з оформлення залізничних квитків враховуються у складі витрат, пов'язаних із придбанням проїзних квитків, за наявності відповідних первинних документів.

! Платникам податку на прибуток

<…>

Відповідно до пп. 140.1.7 ст. 140 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток враховуються витрати на відрядження фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах із платником податку на прибуток або є членами керівних органів платника податку, в межах фактичних витрат особи, яка відряджена, на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження (у тому числі на орендованому транспорті), оплату вартості проживання у готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги (прання, чищення, лагодження та прасування одягу, взуття чи білизни), на найм інших житлових приміщень, оплату телефонних розмов, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в'їзд (віз), обов'язкове страхування, інші документально оформлені витрати, пов'язані з правилами в'їзду та перебування у місці відрядження, в тому числі будь-які збори і податки, що підлягають сплаті у зв'язку зі здійсненням таких витрат.

Суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів, визначаються Кабінетом Міністрів України.

Витрати, які враховуються для визначення об'єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов'язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, та інших документів, установлених розділом II Кодексу (п. 138.2 ст. 138 Кодексу).

Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. №59 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 17.03.2011 р. №362) (далі — Інструкція №59), є обов'язковою для органів державної влади, підприємств, установ та організацій, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів. Інші підприємства та організації цей документ можуть використовувати як допоміжний (довідковий).

Згідно з п. 6 розділу II Інструкції №59 витрати на проїзд (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) до місця відрядження і назад відшкодовуються в розмірі вартості проїзду повітряним, залізничним, водним і автомобільним транспортом загального користування (крім таксі) з урахуванням усіх витрат, пов'язаних із придбанням проїзних квитків і користуванням постільними речами в поїздах, та страхових платежів на транспорті.

Таким чином, витрати на оплату послуги з оформлення залізничних квитків враховуються у складі витрат, пов'язаних із придбанням проїзних квитків, за умови дотримання п. 138.2 ст. 138 Кодексу.

<…>

Заступник міністра А. ІГНАТОВ

До змісту номеру