• Посилання скопійовано

Щодо нарахування єдиного внеску на вартість фасованої очищеної води для працівників офісу підприємства (витяг)

Лист Пенсійного фонду України від 08.08.2013 р. №20896/03-30

Щодо нарахування єдиного внеску на вартість фасованої очищеної води для працівників офісу підприємства (витяг)

Суттєво. Якщо забезпечення питною водою є складовою заходів щодо забезпечення нормальних умов праці, на витрати на придбання фасованої очищеної води для працівників ЄСВ не нараховується.

! Підприємствам

<...>

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон) базою для нарахування єдиного внеску для підприємств, установ та організацій, інших юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від форм власності, виду діяльності і господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за цивільно-правовими договорами, є суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, зокрема у натуральній формі, які визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», і суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Єдиним нормативним документом, що визначає складові фонду оплати праці, є Iнструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Державного комітету статистики України від 13.01.2004 р. №5 та зареєстрована у Міністерстві юстиції України 27 січня 2004 року за №114/8713.

Відповідно до частини другої статті 9 Закону обчислення єдиного внеску здійснюється на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок.

Статтею 4 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» передбачено право громадян на безпечні для здоров'я та життя харчові продукти, питну воду, умови праці, навчання, виховання, побут, відпочинок та навколишнє природне середовище.

Згідно зі статтею 153 Кодексу законів про працю України на всіх підприємствах, в установах, організаціях створюються безпечні та нешкідливі умови праці. Забезпечення безпечних та нешкідливих умов праці покладається на власника або уповноважений ним орган.

Умови праці на робочому місці працівникам, безпека технологічних процесів, машин, механізмів, обладнання та інших засобів виробництва, стан засобів колективного та індивідуального захисту, які використовуються працівником, а також санітарно-побутові умови повинні відповідати вимогам нормативних актів про охорону праці.

Отже, якщо забезпечення питною водою є складовою заходів щодо забезпечення працівникам нормальних умов праці, витрати на придбання фасованої очищеної води для працівників, які персонально не розподіляються, не є базою нарахування єдиного внеску.

Директор Департаменту надходження доходів В. ЛИТВИНЕНКО

До змісту номеру