• Посилання скопійовано

Новорічні подарунки від ФСС з ТВП

Хоч осінь ще не закінчилася, але вже саме час подбати про організацію новорічних свят. Стосується це і працедавців; йдеться не лише про організацію новорічних банкетів, а й про видачу новорічних подарунків дітям працівників. Традиційно наприкінці 2013 року такі подарунки можна роздати за рахунок коштів ФСС з ТВП. Як отримати і відобразити в обліку такі подарунки, читайте далі.

Основні правила

Порядок надання новорічних подарунків дітям працівників регулюється Порядком №48, затвердженим на виконання норм Закону №2240. Ось основні правила видачі таких подарунків працедавцями:

1) право на отримання новорічних подарунків для дітей мають працівники тільки за основним місцем праці (ч. 1 ст. 50 Закону №2240 і п. 3.4 Порядку №48);

2) право на отримання новорічних подарунків для дітей мають такі категорії працівників: батьки (мати, батько), опікуни, усиновителі (п. 1.5 Порядку №48). Право на отримання подарунка підтверджується копіями відповідних документів — свідоцтв про народження та документів про опіку або усиновлення;

3) працівники мають право на отримання тільки одного новорічного подарунка раз на рік з розрахунку на одну дитину віком до 14 років (п. 1.5 Порядку №48). Як правило, для визначення кількості таких працівників працедавець складає список осіб, у яких діти станом на перше січня наступного року не досягли 14 років;

4) отримують новорічні подарунки відділення ФСС з ТВП за рахунок коштів Фонду (п. 1.4 Порядку №48). Витрати на новорічні подарунки, придбані працедавцем самостійно, ФСС з ТВП не компенсує (п. 1.6 Порядку №48);

5) отримують новорічні подарунки відділення ФСС з ТВП на підставі заявок працедавців (п. 2.2 Порядку №48). При цьому нормативно не встановлено ані форму такої заявки, ані термінів їх подання. Докладніше про це кожен працедавець дізнається у відділенні ФСС з ТВП за місцем своєї реєстрації;

6) отримати подарунки у відділенні ФСС з ТВП може представник працедавця на підставі довіреності за накладною (п. 3.2 Порядку №48). Накладну, звичайно, оформляє відділення ФСС з ТВП, а ось довіреність — одержувач (працедавець). Хоча у Порядку №48 не зазначається форма довіреності. Як правило, фахівці Фонду вимагають довіреність за формою №М-2, затвердженою наказом МФУ від 16.05.96 р. №99;

7) видають новорічні подарунки працівникам за відомістю під підпис. Така відомість затверджується підписами головного бухгалтера (за наявності) та керівника підприємства.

Зверніть увагу: на отримання новорічних подарунків за рахунок коштів ФСС з ТВП мають право лише застраховані особи. Працівники, як правило, до них належать. Але є і виняток — особи, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною від 3-х до 6-ти років. За таких осіб не сплачується ЄСВ, і період перебування у такій відпустці не включається до страхового стажу. На цій підставі правління ФСС з ТВП надало роз'яснення: така категорія працівників не має права на отримання новорічних подарунків.

Крім того, як сказано у п. 4.2 Порядку №48, вартість подарунків, виданих з порушеннями норм Порядку, відшкодовується за рахунок страхувальника (у цьому випадку — працедавця). А як зазначено у ч. 1 ст. 30 Закону №2240, при цьому порушник на користь ФСС з ТВП сплачує і штраф у розмірі 50% вартості таких подарунків. Право накладати штрафні санкції мають керівники дирекцій відділень ФСС з ТВП (ч. 4 ст. 30 Закону №2240).

Також за нормами ст. 165-5 КУпАП за таке порушення передбачена й адміністративна відповідальність (штраф від 136 до 255 грн).

Бухгалтерський та податковий облік

Незважаючи на отримання подарунків від ФСС з ТВП, до працедавця не переходить право власності на них, такі подарунки не є активами працедавця, а тому і не оприбутковуються ним. Не відображається у бухобліку і видача подарунків. Тільки особливо обережні бухгалтери відобразять такі подарунки на забалансовому рахунку 023 «Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні» — за дебетом при отриманні від Фонду і за кредитом при видачі працівникам.

Не подається до відділення ФСС з ТВП і звітність щодо отриманих та виданих подарунків. Проте, безумовно, під час перевірки від Фонду уважно перевірятимуться і таке отримання, і така видача — з аналізом прав працівників, які отримали подарунки, на таке отримання.

У податковому обліку ані отримання, ані видача подарунків від ФСС з ТВП не відображають.

Про відображення вартості виданих новорічних подарунків як доходу, отриманого працівниками, у звіті за формою №1ДФ1 зазначимо таке. Про необхідність відображення таких подарунків, попри їх неоподаткування ПДФО, говорив ще Мінфін у листі від 21.11.2012 р. №31-08310-06-11/27887. А Міндоходів у Єдиній базі податкових знань на власному сайті зазначає навіть, як саме відображати (з якою ознакою доходів). Автор від себе додасть лише, що наводити у звіті за формою №1ДФ такі доходи, незважаючи на їх негрошову форму, потрібно без збільшення їх вартості на «натуральний» коефіцієнт, передбачений п. 164.5 ПКУ для визначення бази оподаткування доходів у негрошовій формі.

1 Податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку (форма №1ДФ), форма якого затверджена наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1020.

Оподаткування подарунків — думка Міндоходів

Чи підлягають оподаткуванню ПДФО дитячі новорічні подарунки, придбані за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, та за якою ознакою доходу вони відображаються в податковому розрахунку ф. №1ДФ?

Пунктом 6 ст. 34 Закону України від 18 січня 2001 року №2240-III «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» із змінами і доповненнями (далі — Закон) встановлено, що за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, надаються такі види матеріального забезпечення та соціальних послуг як, зокрема, надання соціальних послуг у позашкільній роботі з дітьми, у тому числі придбання дитячих новорічних подарунків.

Дитячі новорічні подарунки придбаваються за рахунок коштів загальнообов'язкового державного соціального страхування, в порядку, визначеному правлінням Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (ст. 48 Закону).

Підпунктом 165.1.1 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами і доповненнями встановлено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, зокрема, сума державної та соціальної матеріальної допомоги, винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Згідно з Довідником ознак доходів, наведених у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПА України від 24.12.2010 р. №1020, вартість подарунка відображається у податковому розрахунку за ф. №1ДФ під ознакою доходу «128».

Єдина база податкових знань, підкатегорія 103.25

Наприкінці кілька слів про самозайнятих осіб. Хоча вони і не зобов'язані вести бухгалтерський облік, але більшість вищезазначених правил стосуються і їх, якщо вони є роботодавцями. Крім того, якщо підприємець або особа, яка здійснює незалежну професійну діяльність, є добровільно застрахованими в ФСС з ТВП особами, то і вони мають право на отримання подарунків для своїх дітей (згідно з п. 3.3 Порядку №48).

Нормативна база

  • Закон №2240 — Закон України від 18.01.2001 р. №2240 «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, обумовленими похованням».
  • Порядок №48 — Порядок придбання та забезпечення дитячими новорічними подарунками дітей застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.10.2007 р. №48.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру