• Посилання скопійовано

Що нового

Підписано Закон, який скасовує свідоцтва платників ПДВ та ЄП

! Усім СГД

Президент підписав Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень», яким, зокрема, скасовуються свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ та єдиного податку.

Реєстрація суб'єктів господарювання як платників ПДВ та ЄП здійснюватиметься шляхом внесення записів до відповідних реєстрів. Реєстрацію платника єдиного податку податкова має здійснити протягом 2 робочих днів з дня отримання заяви від платника податків або з дня отримання заяви від держреєстратора (йдеться про заяву СГД, які щойно зареєструвалися та хочуть бути платниками ЄП з моменту реєстрації).

Скасувати реєстрацію «спрощенцем» зможуть за наявності податкового боргу у платника ЄП протягом двох послідовних кварталів. Після такого скасування знову повернутися до спрощеної системи можна буде лише після закінчення чотирьох кварталів.

Зокрема встановлено, що, крім реєстраційних даних, Міндоходів оприлюднюватиме на власному ресурсі в Iнтернеті дані про реєстрацію платниками ПДВ та «спрощенцями». Це робить непотрібними відповідні свідоцтва, які замінять випискою з реєстрів. Дані мають оновлюватися щодня. Доступ до зазначених веб-порталу та веб-сайта є безоплатним та вільним.

Закон України від 24.10.2013 р. №657-VII набере чинності з 01.01.2014 р.


Про проведення одночасної перевірки повідомлятимуть за 10 днів до її початку

! СГД

КМУ затвердив порядок, що визначає механізм координації одночасного проведення документальних планових перевірок контролюючими органами та планових виїзних ревізій органами державного фінансового контролю.

Планування перевірок фінансово-господарської діяльності суб'єктів господарювання, які проводяться для забезпечення своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати податків, зборів, платежів, здійснюється щокварталу контролюючими органами та органами державного фінансового контролю.

У разі якщо контролюючими органами та органами державного фінансового контролю планується проведення у звітному періоді перевірок одного і того самого суб'єкта господарювання, такі перевірки проводяться зазначеними органами одночасно.

Заплановані органами державного фінансового контролю перевірки погоджуються до 20 числа останнього місяця поточного кварталу з відповідними контролюючими органами.

Якщо передбачається одночасне проведення у звітному періоді перевірки одного і того самого суб'єкта господарювання, територіальний орган Міндоходів інформує не пізніше ніж за 10 днів до початку проведення документальної планової перевірки суб'єкта господарювання та орган державного фінансового контролю про дату її початку.

Постанова КМУ від 23.10.2013 р. №805
набере чинності з дня опублікування (станом на 12.11.2013 р. не опублікована)


Оновлено перелік об'єктів підвищеної екологічної небезпеки

! СГ, які провадять діяльність з підвищеною небезпекою

Кабмін затвердив перелік видів діяльності та об'єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку. До переліку, зокрема, увійшли:

1) виробництво у галузі чорної та кольорової металургії (з використанням кольорових металів, руди, збагаченої руди чи вторинної сировини, металургійний, хімічний чи електролітичний процеси);

2) проведення будівельних робіт, що передбачають видобування піску і гравію, прокладання кабелів, трубопроводів та інших комунікацій на землях водного фонду;

3) генетично-інженерна діяльність, введення в обіг генетично модифікованих організмів та продукції, виробленої з їх використанням (у відкритій та закритій системах);

4) інтродукція чужорідних видів фауни та флори;

5) виробництво технічного вуглецю та електрографіту;

6) нове будівництво, реконструкція основних гідротехнічних споруд усіх видів.

Для видів діяльності та об'єктів, визначених Переліком, здійснення державної екологічної експертизи є обов'язковим.

Постанова КМУ від 28.08.2013 р. №808
набере чинності з дня опублікування (станом на 12.11.2013 р. не опублікована)


Відпустка без збереження зарплати надається лише за бажанням працівника

! Роботодавцям та працівникам

Мінсоцполітики нагадало, що законодавством передбачено надання двох видів відпусток без збереження зарплати:

— відпусток, що надаються працівникам в силу суб'єктивного права, що належить їм за законом, тобто в обов'язковому порядку;

— відпусток, що надаються за погодженням сторін (роботодавця і працівника).

При цьому на час надання таких видів відпусток за працівником зберігається його місце роботи (посада), а час перебування у таких відпустках відповідно зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

Мінсоцполітики наголосило також, що відпустка без збереження зарплати, що надається працівникові в обов'язковому порядку, та відпустка без збереження зарплати за згодою сторін, надаються лише за бажанням працівника, а не з ініціативи роботодавця. Тобто примусове відправлення працівників у відпустки без збереження зарплати є грубим порушенням законодавства про працю, за що роботодавця в установленому порядку має бути притягнено до відповідальності.

Насамкінець Мінсоцполітики нагадало, що функції державного контролю за дотриманням законодавства про працю, в т. ч. про відпустки, здійснює Державна інспекція України з питань праці та її територіальні органи, до якої працівники мають право звернутися за захистом своїх трудових прав.

Лист Мінсоцполітики від 19.09.2013 р. №416/13/116-13


Для розстрочення податкового боргу необхідно подати відповідну заяву

! Платникам податку на прибуток

ДПСУ розглянула питання щодо розстрочення податкового боргу, що виник внаслідок несплати підприємством авансового платежу з податку на прибуток.

Так, для розстрочення грошових зобов'язань платник податків звертається до підрозділу погашення податкового боргу органу ДПС за місцем свого обліку або за місцем обліку такого грошового зобов'язання з письмовою заявою. У заяві зазначаються суми податків, зборів, штрафних санкцій, пені, сплату яких платник податків просить розстрочити, а також строк розстрочення та періоди сплати.

До заяви додається економічне обґрунтування, яке складається з переліку обставин, що свідчать про наявність загрози виникнення або накопичення податкового боргу, і доказів існування таких обставин; аналізу фінансового стану; графіка погашення розстрочених (відстрочених) сум; розрахунків прогнозних доходів платника, що гарантують виконання графіка погашення.

Отже, для розстрочення податкового боргу з податку на прибуток, у тому числі того, що виник внаслідок несплати авансового платежу з податку на прибуток потрібно звернутися до органу ДПС за місцем свого обліку або за місцем обліку податкового боргу з відповідною заявою та пакетом документів.

Лист ДПСУ від 04.05.2012 р. №7736/6/19-4015


Доповнено перелік видів фінансових послуг

! Фінустановам

Президент підписав Закон №643-VII, яким вносяться зміни до ст. 4 Закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», що передбачають доповнення переліку видів фінансових послуг.

Відповідно до Закону фінансовими вважаються також такі послуги:

1) операції з іпотечними активами з метою емісії іпотечних цінних паперів;

2) банківські та інші фінансові послуги, що надаються відповідно до Закону «Про банки і банківську діяльність».

Зокрема, визначено, що фінансові послуги, надання яких передбачається іншими законами, підлягають включенню до переліку, визначеного ч. 1 ст. 4 Закону «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг».

Надання фінансових послуг, не включених до зазначеного переліку, забороняється.

Закон України від 10.10.2013 р. №643-VII набере чинності з 09.02.2014 р.


Затверджено розміри плат за транспортування та зберігання затриманих авто

! Власникам ТЗ

МВС, Мінекономрозвитку та Мінфін затвердили розміри плат за транспортування і зберігання тимчасово затриманих транспортних засобів на спеціальних майданчиках (стоянках).

Так, плату зазначених розмірів стягують з водіїв, власників (співвласників) тимчасово затриманого транспортного засобу (крім транспортних засобів, що належать бюджетним установам) і застосовуються незалежно від форми власності майданчика (стоянки) усіма підприємствами, установами та організаціями, які провадять діяльність, пов'язану із доставлянням та зберіганням транспортних засобів.

Розмір плати визначено без урахування ПДВ.

Розмір плати за транспортування транспортного засобу на спеціальний майданчик (стоянку) повною масою:

— до 2000 кг включно за послугу 600 грн;

— від 2000 до 3000 кг за послугу 700 грн;

— від 3000 кг за послугу 850 грн.

Розмір плати за зберігання транспортного засобу на спеціальному майданчику (стоянці):

— за першу — сьому добу, включно за добу 120 грн;

— за кожну наступну добу починаючи з восьмої доби за добу 20 грн.

Наказ МВС, Мінекономрозвитку та Мінфіну від 10.10.2013 р. №967/1218/869
набере чинності з дня опублікування (станом на 12.11.2013 р. не опублікований)


Нові форми статспостереження зі статистики дозволів на будівництво

! Забудовникам

Держстат затвердив такі форми державного статистичного спостереження зі статистики дозволів на будівництво:

№1-буд (квартальна) «Iнформація про одержання дозвільного документа на виконання будівельних робіт» — поширюється на юридичних осіб — замовників;

№2-буд (квартальна) «Звіт про реалізацію дозвільного документа на виконання будівельних робіт» — поширюється на юридичних осіб — замовників, місцеві органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування щодо об'єктів, забудовниками яких є фізичні особи або фізичні особи — підприємці.

Форми запроваджуються починаючи зі звіту за січень — березень 2014 року.

Наказ Держстату від 04.11.2013 р. №338
чинний з 04.11.2013 р. Вводиться в дію починаючи зі звіту за січень — березень 2014 року


Порядок подання компаніями з управління активами інформації до НКЦПФР

! Компаніям з управління активами

НКЦПФР затвердила зміни до Положення про порядок складання та розкриття інформації компаніями з управління активами та особами, що здійснюють управління активами недержавних пенсійних фондів, та подання відповідних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Змінами, зокрема, встановлено, що компанії з управління активами повинні будуть подавати до НКЦПФР щомісячну інформацію про результати діяльності та розрахунок вартості чистих активів інститутів спільного інвестування.

Iнформація подаватиметься не пізніше останнього числа місяця, наступного за звітним. Iнформація за останній місяць кварталу подаватиметься у складі квартальної. Зазначена інформація включатиме:

— довідку про вартість чистих активів (крім венчурних фондів);

— пруденційні нормативи, що застосовуються до IСI (крім венчурних фондів), розраховані за кожен робочий день місяця;

— інформацію про структуру активів венчурних фондів.

Рішення НКЦПФР від 10.10.2013 р. №2349
чинне з першого числа місяця, наступного за місяцем його офіційного опублікування
(станом на 12.11.2013 р. не опубліковане)


Затверджено порядок ведення єдиного реєстру ТТН на перевезення алкоголю

! СГД

КМУ затверджено порядки ведення:

— Єдиного реєстру товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв;

— Єдиного державного реєстру витратомірів — лічильників обсягу виробленого спирту етилового.

Так, адміністратором та держателем Реєстру ТТН є Мінагрополітики.

До Реєстру вноситься:

1) товарно-транспортна накладна з реєстраційним номером, відмітка представника контролюючого органу на акцизному складі про відправлення з такого складу (доставляння до нього) спирту етилового та алкогольних напоїв;

2) інформація про осіб, які мають доступ до Реєстру.

Адміністратором та держателем Реєстру витратомірів є Міндоходів.

До Реєстру вноситься інформація про витратоміри, типи яких внесені Мінекономрозвитку до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки.

Облікові дані витратомірів щодо обсягу виробленого спирту етилового вносяться до Реєстру щоденно.

У разі встановлення, заміни, технічного обслуговування, повірки або державної метрологічної атестації витратомірів інформація до Реєстру вноситься протягом 24 годин з моменту закінчення таких операцій.

Ведуться реєстри державною мовою.

Постанова КМУ від 09.10.2013 р. №806
набере чинності через 45 днів після її опублікування (станом на 12.11.2013 р. не опублікована)


Відомі умови приймання до вузів у 2014 році

! Абітурієнтам та їхнім батькам

Міносвіти оприлюднило вимоги до вищих навчальних закладів та закладів післядипломної освіти, наукових, освітньо-наукових установ, що надають освітні послуги за дистанційною формою навчання з підготовки та підвищення кваліфікації фахівців за акредитованими напрямами і спеціальностями.

Заява про участь у конкурсному відборі до вищого навчального закладу подається в паперовій або в електронній формі не більше ніж до п'яти вищих навчальних закладів України та не більше ніж на три спеціальності в кожному з них.

У заяві вступники вказують напрям (у разі вступу на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра) або спеціальність (у разі вступу на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, спеціаліста, магістра) та форму навчання.

Вступники мають право подавати сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, виданий у 2014 році, або сертифікати чи їх дублікати, видані у 2013, або 2012, або 2011, або 2010, або 2009, або 2008 роках.

Прохідний мінімум, який потрібно набрати на ЗНО, не змінився: 124 бали — з непрофільних предметів і 140 балів — з профільних. Також у вузів залишилося право підвищувати прохідний мінімум з профільних предметів, а також встановлювати не одну, а дві профільні дисципліни.

У списку пільговиків, тобто тих, хто має право на вступ поза конкурсом, змін також не відбулося.

Крім того, Умовами встановлено, якщо зарахований до вузу абітурієнт після закінчення вступної кампанії передумав там вчитися, то на вакантне місце навчальний заклад має право проводити додатковий набір.

Наказ Міносвіти від 30.10.2013 р. №1518
набере чинності з дня опублікування (станом на 12.11.2013 р. не опублікований)


Оновлено форму статистичного спостереження №5-ЗЕЗ

! Суб'єктам ЗЕД

Держстат затвердив форму державного статистичного спостереження №5-ЗЕЗ (місячна) «Звіт про експорт (імпорт) товарів, що не проходять митного декларування».

Форма запроваджується починаючи зі звіту за січень 2014 року та поширюється на всіх юридичних осіб, які здійснюють експортно-імпортні операції з товарами, що не проходять митного декларування.

Наказ Держстату від 24.09.2013 р. №287
чинний з 24.09.2013 р. Вводиться в дію починаючи зі звіту за січень 2014 року

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру