• Посилання скопійовано

Суть справи

Береш чуже — віддаєш своє
Будь-хто, хто хоч раз у житті намагався повернути кошти з бюджету, знає, наскільки неохоче працівники Міндоходів реагують на такі заяви. Причина єдина — у бюджеті немає коштів для таких повернень. На практиці, щоб повернути один податок, посадові особи підприємств отримують пропозицію від податківців наперед сплатити інший податок. Тож сподіватися на те, що новий Порядок повернення коштів з бюджету (далі — Порядок №787) на практиці виявиться дієвішим, ніж його попередник, не слід. Аби зайвий раз не розчаровуватися...

Пов'язані особи і стаття 39 ПКУ
Продовжуємо знайомитися з аспектами трансфертного ціноутворення. Сьогодні з'ясуємо, які особи вважаються пов'язаними з метою застосування ст. 39 ПКУ.

Утилізаційна звітність
З 01.09.2013 р. набрав чинності Закон №422, яким розширено перелік об'єктів оподаткування екоподатком. Проте ні форми, ні порядку оформлення довідок, ні звітності з екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації ТЗ доволі довго не було затверджено.

Суди поновлюватимуть реєстрацію ПН в ЄРПН
Оскарження дій посадових осіб Міндоходів набуло значного масштабу. Тому щоразу касаційна інстанція висловлює свою позицію щодо подібних спорів, яка дозволяє поновити права платників податків та поновити єдиний підхід до розгляду аналогічних справ. Настала черга й реєстрації ПН в ЄРПН.

Єдиний внесок у ФОП на загальній системі
Наближається кінець року, відповідно у підприємців на загальній системі оподаткування виникають запитання щодо визначення суми ЄСВ до сплати та відображення його у звітності. Враховуючи, що ЄСВ з 01.10.2013 р. адмініструється Міндоходів, з'ясуймо, чи щось змінилося для підприємців на загальній системі оподаткування.

Реєстрація платником ЄП та платником ПДВ
Фізособа зареєструвалася суб'єктом підприємницької діяльності 4 листопада 2013 року і хоче стати платником ЄП 3-ї групи за ставкою 3%. Коли можна зареєструватися платником ЄП 3-ї групи за ставкою 3% та відповідно платником ПДВ? Які слід подавати заяви та в який термін?

Виправлення в рядку 23 декларації з ПДВ
Чи є можливість змінити напрям бюджетного відшкодування? Як це зробити, якщо податківці відмовляються приймати уточнюючий розрахунок? Чи можна цю суму зарахувати з іншими податками, наприклад, на сплату податку на прибуток? Які документи для цього потрібні та куди їх треба подавати?

Часткова ліквідація ОЗ
Підприємство придбало ОЗ як єдиний комплекс. У зв'язку з виробничою потребою частину ОЗ слід ліквідувати (розібрати). Зокрема, ліквідують старе обладнання, яке вже морально та фізично застаріло. Як у бухгалтерському та податковому обліку показати таку часткову ліквідацію ОЗ? Які документи оформити на таку ліквідацію?

Заміна рядків 23 і 24 у декларації з ПДВ
Багато хто з бухгалтерів, які працюють з від'ємним значенням ПДВ, стикаються з такою ситуацією. Лунає дзвінок з податкової, й інспектор, посилаючись на чергове внутрішнє розпорядження, просить забрати суму з рядка 23 і перенести її до рядка 24 декларації або навпаки. Сперечатися з інспектором чи ні, вирішує кожен платник ПДВ самостійно. Мета цієї статті — проаналізувати наслідки такого виправлення для підприємства.

Встановлення опалювальної системи
Для опалення власного адмінприміщення було придбано електричний котел. Крім того, було куплено труби, радіатори та інші деталі, потрібні для функціонування опалювальної системи. Все це було змонтовано та встановлено у будівлі власними силами. Як тепер це відобразити в обліку? З якої дати слід амортизувати? Якщо ми створимо окремий ОЗ, чи можна такий об'єкт амортизувати у період, коли його не використовують для опалення приміщення?

Новорічні подарунки від ФСС з ТВП
Хоч осінь ще не закінчилася, але вже саме час подбати про організацію новорічних свят. Стосується це і працедавців; йдеться не лише про організацію новорічних банкетів, а й про видачу новорічних подарунків дітям працівників. Традиційно наприкінці 2013 року такі подарунки можна роздати за рахунок коштів ФСС з ТВП. Як отримати і відобразити в обліку такі подарунки, читайте далі.

Сплата ЄСВ підприємцем — платником ЄП
Фізособи-підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, формують та подають самі за себе один раз на рік звіт про суми нарахованого ЄСВ. З 01.10.2013 р. ЄСВ адмініструється Міндоходів. Тож з'ясуймо, в які терміни потрібно подати звітність з ЄСВ та чи щось змінилося для підприємців — платників єдиного податку.

До змісту номеру