• Посилання скопійовано

Оренда житла для працівників у засновника-фізособи

Підприємство орендує для працівників житлове приміщення у фізособи, яка є засновником цього підприємства. Згідно з укладеними угодами, підприємство сплачує кошти за проживання працівників, а працівники потім їх компенсують. Чи включаються до складу витрат у податковому обліку суми коштів, сплачених підприємством засновнику за оренду? Чи враховуються у складі податкових доходів підприємства кошти, отримані від працівників як компенсація витрат на оренду житлового приміщення?

З погляду автора, у наведеній ситуації підприємство надає орендоване житлове приміщення в суборенду своїм працівникам. А отже, зобов'язане відобразити дохід від такої операції (орендну плату) у складі інших доходів і має право відобразити витрати (у вигляді орендної плати орендодавцю-засновнику) у складі інших витрат звітного періоду, в якому вони були визнані (понесені). Докладніше про це — далі.

У податковому обліку оренда житлових приміщень — це операція, що передбачає надання житлового будинку, квартири або їх частини їх власником у користування орендарю на визначений строк для цільового використання за орендну плату (абз. «г» пп. 14.1.97 ПКУ). Згідно зі ст. 762 ЦКУ, за користування майном з орендаря справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму (оренди). Оскільки підприємство-орендар використовує орендоване приміщення також для надання його в оренду своїм працівникам, то в цьому випадку виникають відносини піднайму. Відповідно до ст. 823 ЦКУ, за договором піднайму житла наймач за згодою наймодавця передає на певний строк частину або все найняте ним помешкання у користування піднаймачеві. Договір піднайму житла також є оплатним. Розмір плати за користування житлом встановлюється договором піднайму. При цьому строк договору піднайму не може перевищувати строку договору найму житла. У разі дострокового припинення договору найму житла одночасно з ним припиняється договір піднайму.

Доходи та витрати за такими операціями визнаватимуться в тому періоді, в якому нараховано плату за оренду житлового приміщення, тобто як інші доходи та інші витрати відповідно. У декларації з податку на прибуток доходи від таких операцій слід відобразити за рядком 03.7 додатка IД, а витрати — за рядком 06.4.19 додатка IВ.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру