• Посилання скопійовано

Номер Розрахунку коригування повинен відповідати порядковому номеру в Реєстрі ПН

Нумерація податкової накладної повинна відповідати її номеру в Реєстрі ПН. Номер Розрахунку коригування теж має відповідати графі 1 Реєстру ПН?

Згідно з п. 18 Порядку №13791, порядок складання, реєстрації, зберігання Розрахунку коригування (додаток 2 до ПН, затверджений Порядком №1379, далі — РК) аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних. Робимо висновок, що окремих норм для реєстрації Розрахунку коригування в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних2 не передбачено. За аналогією обов'язкових реквізитів ПН, зокрема порядкового номера (див. пп. «а» п. 201.1 ПКУ), РК присвоюється такий номер. Отже, при виписуванні Розрахунку коригування йому присвоюється номер відповідно до його номера в Реєстрі ПН (абз. 3 п. 18 Порядку №1379). Зауважимо, що цей номер не повинен містити жодних літер чи інших символів. Щоправда, нумерація записів здійснюється зручним для платника ПДВ способом: або з першого номера кожного звітного податкового періоду (щомісяця, щокварталу), або наростаючим підсумком з початку року. Як повідомлялось у листі ДПАУ від 18.07.2011 р. №12901/6/16-1115 («ДК» №37/2011): «Порядковим номером вважається номер елемента, присвоєний йому при перерахуванні в послідовному порядку. Тобто порядок нумерації податкових накладних встановлено за принципом повної чисельної послідовності натуральних чисел (1, 2, 3, 4 і т. д.) і не передбачає застосування інших принципів нумерації та кодування...».

1 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 01.11.2011 р. №1379.

2 Порядок ведення Реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затверджений наказом Мінфіну від 17.12.2012 р. №1340.

Зауважимо, що п. 2.3 Порядку №1340 викладено не зовсім коректно: «У графі 3 вказується порядковий номер податкової накладної, що відповідає номеру з графи 1, номер розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (додаток 2 до податкової накладної)». Можна зробити висновок, нібито нумерація РК має відбуватись окремо від ПН. Проте, приміром, в експортних операціях складається також ПН, і у графі 1 розділу I Реєстру ПН буде відображено послідовний порядковий номер, на відміну від того, що графа 3 міститиме номер митної декларації. Отже, у графі 1 розділу I Реєстру ПН відображається послідовний порядковий номер податкового документа: ПН, Розрахунку коригування, митної декларації або документа бухгалтерського обліку. У графі 3 зазначається номер Розрахунку коригування, що міститься на титульному аркуші документа. Такий номер відповідає номеру з графи 1, фактично номери граф 1 та 3 будуть однаковими. Наприклад, у графі 1 розділу I Реєстру ПН наступний порядковий номер — 15, цей номер буде присвоєно податковому документу.

Зокрема якщо складатиметься Розрахунок коригування, такий документ буде під номером 15. У графі 2 Реєстру ПН зазначатиметься дата складання Розрахунку коригування, а у графі 3 Реєстру наводиться номер РК, який збігається з порядковим номером із графи 1, що також буде під номером 15.

Зверніть увагу: реквізит, у якому на титульному аркуші Розрахунку коригування зазначається присвоєний йому номер відповідно до порядкового номеру Реєстру ПН, має назву «податковий номер», але цей реквізит повинен містити саме порядковий номер документа, який відповідає порядковому номеру запису в Реєстрі ПН.

Отже, робимо висновок, що номер Розрахунку коригування повинен відповідати порядковому номеру в Реєстрі ПН. Жодної іншої нумерації не передбачено.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру