• Посилання скопійовано

Амортизація дооцінених основних засобів

Підприємство має у власності будівлю, яка була переоцінена, через що її вартість у бухгалтерському обліку є значно вищою, ніж у податковому обліку. У зв'язку з цим сума амортизації у підприємства є досить високою. Як зменшити суму амортизації у бухобліку?

Загалом для зменшення сум амортизації у бухобліку варто переглянути метод амортизації й обрати той, який може бути особливо доцільним для таких об'єктів, як будівлі та споруди, що мають значну вартість. П(С)БО 7 «Основні засоби»1 у п. 28 передбачає можливість перегляду методу нарахування амортизації у разі зміни очікуваного способу отримання економічних вигід від його використання. При цьому, звичайно, перегляд методу нарахування амортизації може передбачати й перегляд окремих компонентів цього методу (показників, що застосовуються при нарахуванні амортизації), наприклад очікуваного строку корисного використання. Відповідно до п. 25 П(С)БО 7, строк корисного використання (експлуатації) об'єкта основних засобів переглядається у разі зміни очікуваних економічних вигід від його використання. Нарахування амортизації за новим методом (або за новим строком корисного використання) починається з місяця, наступного за місяцем прийняття рішення.

А якщо маємо справу з об'єктами, що були раніше дооцінені, то згідно з п. 21 П(С)БО 7 перевищення сум попередніх дооцінок об'єкта основних засобів над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього об'єкта можемо щомісяця (щокварталу, раз на рік) у сумі, пропорційній до нарахування амортизації, включати до складу нерозподіленого прибутку з одночасним зменшенням капіталу у дооцінках.

Наголосимо, що зменшення суми капіталу в дооцінках у цьому випадку не включається до складу доходів звітного періоду і не відображається у Звіті про фінансові результати (Звіті про сукупний дохід) відповідно до НП(С)БО 12. Адже йдеться про збільшення нерозподіленого прибутку, синтетичний облік якого здійснюється відповідно до Iнструкції №2913 із застосуванням рахунка 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» (субрахунок 441 «Прибуток нерозподілений»). Для обліку й узагальнення інформації про дооцінки (уцінки) необоротних активів призначено рахунок синтетичного обліку 41 «Капітал у дооцінках» (субрахунок 411 «Дооцінка (уцінка) основних засобів»). Відповідні зміни у капіталі відображають у рядку 4290 Звіту про власний капітал та розкривають у примітках до звітності.

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 27.04.2000 р. №92.

2 Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затверджене наказом Мінфіну від 07.02.2013 р. №73.

3 Iнструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 р. №291.

Оскільки відповідні операції не стосуються рахунків обліку доходів і витрат, а отже, і фінансового результату звітного періоду, то ці операції цілком можливо відображати в обліку один раз в квартал або раз на рік (як це і передбачено п. 21 П(С)БО 7), залежно від того, як це передбачено внутрішніми стандартами (обліковою політикою) та залежно від потреб користувачів звітності.

Розрахунок суми дооцінки, що включається до нерозподіленого прибутку, слід робити таким чином, щоб до моменту досягнення залишковою вартістю цього об'єкта нульового значення сума капіталу в дооцінках щодо нього також досягла нульового значення. Для цього доцільно суму, яка пропорційно відноситиметься до нерозподіленого прибутку, обчислити із застосуванням індексу переоцінки, що застосовувався при дооцінці цього самого об'єкта. Як відомо, при переоцінці нова первісна вартість і новий знос визначаються із застосуванням індексу переоцінки, а нова залишкова вартість дорівнюватиме справедливій. Різниця між старою та новою залишковою вартістю (за відсутності попередніх уцінок) сформує суму капіталу в дооцінках. Усі ці показники (відповідні старі і нові) різняться між собою на індекс переоцінки.

Тож якщо метод амортизації не змінюється, то сума амортизації за місяць до переоцінки об'єкта та сума амортизації після переоцінки — також різняться на індекс переоцінки. Різниця між сумою місячної амортизації після переоцінки та її сумою до переоцінки — у такому випадку становить шукану суму, яка відноситься на збільшення нерозподіленого прибутку. Розгляньмо приклад.

Приклад Первісна вартість будівлі на підприємстві, що була раніше дооцінена, становить 864000 грн, сума зносу — 504000 грн. Залишкова вартість — 360000 грн, у т. ч. сума дооцінки — 310000 грн. Сума нарахованої амортизації становить 1440 грн на місяць (до переоцінки вона становила 200 грн на місяць, індекс переоцінки — 7,2). Сума нарахованої амортизації за кредитом рахунка 13 зі збільшенням витрат (наприклад Д-т 23 К-т 13) становить 1440 грн, за квартал це 4320 грн. Підприємство щокварталу пропорційно відносить на збільшення нерозподіленого прибутку суму (1440 грн - 200 грн) х 3 міс. = 3720 грн. На зазначену суму оформлюється запис Д-т 411 К-т 441.

Олексій КРАВЧУК, к. ю. н., доцент, аудитор

До змісту номеру