• Посилання скопійовано

Норми природного убутку ТМЦ при їх транспортуванні

Будівельне підприємство виконує транспортування щебеню автомобільним транспортом від постачальника на свій будівельний майданчик. На підприємстві встановлено норми природного убутку щебеню при транспортуванні у розмірі 1,3% від маси перевезеного вантажу. Внаслідок однієї з поїздок було виявлено недостачу в розмірі 40 кг при загальній масі вантажу 3500 кг за накладною. Фактично було доставлено 3460 кг щебеню. Чи можна цю недостачу включити до складу податкових витрат на підставі п. 140.3 ПКУ як втрати у межах норм природного убутку?

Норми природного убутку будівельних матеріалів при перевезеннях автомобільним транспортом затверджені Постановою Держпостачу СРСР від 08.06.87 р. №78 (далі — Постанова №78). Для щебеню встановлено норму в розмірі 1,3% від маси перевезеного вантажу. Для маси вантажу 3500 кг розмір природного убутку становить 45,5 кг. Недостача щебеню при перевезенні становить 40 кг, що вписується у межі природного убутку, затверджені Постановою №78. Таким чином, цю недостачу можна списати за рахунок природного убутку, немає потреби виявляти винних осіб з метою стягнення з них збитків.

Проте слід мати на увазі, що якщо втрати внаслідок природного убутку виникли при транспортуванні запасів від постачальника, то їх потрібно включати до первісної вартості придбаних запасів як транспортно-заготовчі витрати. Такий висновок випливає з п. 9 П(С)БО 9 «Запаси», затвердженого наказом МФУ від 20.10.99 р. №246. У п. 5.7 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку запасів, затверджених наказом МФУ від 10.01.2007 р. №2, ця думка вже викладена чітко й однозначно: «Недостачі і втрати запасів, у межах встановлених норм природного убутку при транспортуванні, відносяться на збільшення первісної вартості оприбуткованих запасів такого найменування, групи, виду».

У податковому обліку природний убуток при транспортуванні запасів від постачальника включається до собівартості придбаних та реалізованих запасів (товарів та інших ТМЦ) згідно з п. 138.6 ПКУ і включається до складу витрат у періоді визнання доходу від реалізації товарів згідно з п. 138.4 ПКУ. При цьому слід дотримувати вимоги п. 140.3 ПКУ про те, що сума втрат вантажу внаслідок природного убутку не повинна перевищувати норму, встановлену нормативними документами (у цьому випадку — Постановою №78). У декларації з податку на прибуток за формою, затвердженою наказом МФУ від 28.09.2011 р. №1213, такі витрати у складі собівартості запасів відображають у рядку 05.1.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру