• Посилання скопійовано

Суть справи

Затверджено форму декларації з ЦП-акцизу
Ціннопаперовий акциз — новий податок, який втілили у податкове життя з початку 2013 року. Проте протягом більш ніж півроку Міндоходів так і не могло розробити форму декларації з цього податку. I ось нарешті, коли на горизонті звітність за 9 місяців 2013 року, маємо затверджену звітність з ціннопаперового акцизу.

Держреєстрація БПД скасовується
Президент підписав Закон України від 3 липня 2013 року №383-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи захисту персональних даних» (далі — Закон №383, див. «ДК» №36/2013), який набере чинності з 1 січня 2014 року. Зміни, на перший погляд, кардинальні. Проте про все за порядком.

Визначення строку відрядження
Одне із запитань, що їх часто ставлять бухгалтери стосовно оформлення відряджень, — це який порядок визначення строку відрядження. ДПСУ у листі від 18.03.2013 р. №1597/В/17-1114 (див. «ДК» №36/2013) роз'яснює, як оформлюється затримка працівника у відрядженні і на які виплати може претендувати такий працівник.

Податкова пеня
Сьогодні мова піде про один з видів санкцій, передбачених ПКУ, — пеню. Ми розглянемо ті випадки, коли необхідно нарахувати пеню за порушення податкового законодавства.

Повернення авансу від нерезидента
Послуги не було надано, договір розірвано, нерезидент повинен повернути раніше перерахований йому резидентом аванс в іноземній валюті. Резидентом — платником ПДВ згідно зі ст. 208 ПКУ в попередньому податковому (звітному) періоді (щодо сплати авансу) були нараховані ПЗ з ПДВ (ПК з ПДВ не встигли скористатися). Чи можна це ПЗ відкоригувати при поверненні авансу, і якщо так, то яким чином?

Робот-продавець — торговий автомат
Технічний прогрес не стоїть на місці, і в Україні все більших обертів набирає торгівля товарами за допомогою торгових автоматів — вендинговий бізнес. У статті піде мова про те, які основні запитання щодо обліку та оподаткування можуть виникнути на старті і під час ведення такого бізнесу.

Якщо виправлення вплинуло на рядок 22
При поданні уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ, який збільшує податкові зобов'язання минулих податкових періодів, потрібно звернути особливу увагу, чи не тягне за собою таке виправлення зміну показників у рядках 22 та 24 декларації. Продовжуючи цикл статей про виправлення помилок у декларації з ПДВ, розглянемо деякі випадки.

Поновлення реєстрації платника ПДВ
Підприємство поновило у суді реєстрацію платника ПДВ, анульовану за рішенням ДПС. Раніше внаслідок такого анулювання було нараховано ПЗ з ПДВ згідно з п. 184.7 ПКУ виходячи із залишків товарів, при придбанні яких підприємство скористалося правом на ПК з ПДВ (на випадок, якщо вирішення суду буде не на користь підприємства). Якими будуть наслідки такого поновлення? Чи має підприємство право на ПК з періоду анулювання до періоду поновлення? Чи можна відкоригувати ПЗ з ПДВ, нараховане за п. 184.7 ПКУ? Чи ж усі права поновлюються датою рішення суду?

Виправлення помилки у декларації з прибутку-2011
Як можна тепер виправити помилку у декларації з прибутку, пов'язану з неправильно відображеною сумою амортизації у II кварталі 2011 року?

До змісту номеру