• Посилання скопійовано

Нові готівкові обмеження

Гроші люблять лік. Якщо їх не можна полічити, то хочеться хоча б проконтролювати й обмежити ту сферу, де їх проконтролювати неможливо. Прагнення держрегуляторів до обмеження готівки та контролю готівкових розрахунків відоме всім — чого варте тільки щоденне електронне РРО-звітування. Тепер же НБУ встановив нові обмеження готівкових розрахунків для суб'єктів господарювання та для звичайних фізосіб. Мета — обмежити позабанківський обіг готівки у країні. Ці обмеження запрацюють уже з 1 вересня 2013 року. А оскільки штрафи за порушення касової дисципліни є досить значними, підготуватися до нововведень варто завчасу.

Обмеження обсягу готівкових розрахунків між суб'єктами господарювання було і раніше. Відповідно до п. 1 Постанови НБУ №321 граничну суму готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами встановлено у розмірі 10000 гривень. Для цих СГ таким він і залишиться надалі.

Досі обмежень на розрахунки готівкою між фізичними особами — громадянами та юридичними особами (підприємцями) не було встановлено. Але коментованою Постановою №2102 запроваджуються обмеження і на цей сектор розрахунків.

Так, з 1 вересня запрацюють такі обмеження готівкових розрахунків:

— фізичної особи з підприємством (підприємцем) протягом одного дня за товари (роботи, послуги) у розмірі 150000 (сто п'ятдесяти тисяч) гривень;

— фізичних осіб між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі 150000 (сто п'ятдесяти тисяч) гривень.

Усе, що є більшим за таку суму, — через поточний рахунок чи депозит нотаріуса.

Відповідні зміни внесено і до п. 2.3 Положення №6373, але з певним застереженням: зазначені вище обмеження стосуються також розрахунків під час оплати товарів, придбаних на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівкових коштів та одержаних за допомогою електронного платіжного засобу.

1 Постанова Правління НБУ від 09.02.2005 р. №32 «Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку».

2 Постанова Правління НБУ від 06.06.2013 р. №210 «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою».

3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 15.12.2004 р. №637.

Водночас ці обмеження не поширюються на:

1) розрахунки підприємств (підприємців) з бюджетами та державними цільовими фондами;

2) добровільні пожертвування та благодійну допомогу;

3) використання коштів, виданих на відрядження.

Нововведенням стане той факт, що у разі отримання від споживачів на сплату за продукцію (товари, роботи, послуги) зношених та/або значно зношених банкнот підприємства (підприємці) будуть зобов'язані не видавати такі банкноти на здачу та надалі здавати їх разом із готівковою виручкою (готівкою) до обслуговуючих банків (оновлений п. 2.13 Положення №637). Певна річ, жодних регламентів та строків такої здачі зношених та/або значно зношених банкнот немає — усе на совісті конкретних посадових осіб та касирів.

Як і раніше, під час касових перевірок у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг також звертатиметься увага на обов'язковість забезпечення постійної наявності у касах підприємств, що перевіряються, монет для видачі здачі, але за винятком тих номіналів монет (банкнот), випуск в обіг яких припинено НБУ.

Крім касових нововведень, маємо ще низку норм, оновлених Постановою НБУ №212,1 у частині порядку відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах.2

1 Постанова Правління НБУ від 06.06.2013 р. №212 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» (діє з 23.07.2013 р.).

2 Iнструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. №492 (далі — Iнструкція №492).

Так, змінами відкориговано перелік документів, необхідних для відкриття банком рахунків юрособам, відокремленим підрозділам, СПД-ФО.

Наприклад, для відкриття ЮО в банку поточного рахунка потрібні такі документи:

— заява про відкриття поточного рахунка (додаток 1 до Iнструкції №492). Заяву підписує керівник юридичної особи або інша уповноважена на це особа;

— копія належним чином зареєстрованого установчого документа (статуту/засновницького договору/установчого акта/положення);

— копія виписки з ЄДР, що містить відомості про юридичну особу;

— картки зі зразками підписів і відбитка печатки (додаток 2 до Iнструкції №492).

СПД-ФО подає до банку для відкриття рахунка:

— заяву про відкриття поточного рахунка (додаток 3 до Iнструкції №492), підписану СПД-ФО або його представником;

— копію виписки з ЄДР, що містить відомості про фізичну особу — підприємця;

— картки зі зразками підписів (додаток 4 до Iнструкції №492).

До внесення змін список необхідних документів був більшим.

Окремо наголосимо на такому нюансі. Якщо держреєстрацію ЮО та СПД-ФО проведено до 17.12.2012 р., то для відкриття рахунків може використовуватися довідка про взяття на облік платника, видана до 17.12.2012 р. органом статистики, Державної податкової служби та Пенсійним фондом України.

НБУ встановлює обмеження і для розрахунків між фізособами за договорами, що підлягають нотаріальному посвідченню, а чинним законодавством не передбачено жодних форм контролю за такими фізособами, як лише з боку нотаріуса. Тому і виникає запитання щодо відкриття нотаріусом поточного рахунка, куди б можна було класти понад граничні суми на депозит. Коментовані зміни якраз і визначають особливості відкриття окремого поточного рахунка нотаріусу з метою вчинення нотаріальних дій з приймання у депозит грошової суми. При цьому передбачено, що такий рахунок використовується лише для проведення операцій, пов'язаних із:

— виконанням зобов'язань клієнта-боржника перед кредитором;

— проведенням розрахунків за договорами купівлі-продажу між клієнтами нотаріуса — фізособами, у т. ч. на суму, що перевищує встановлену НБУ граничну межу для готівкових розрахунків між фізособами.

Кошти, які перебувають на зазначеному рахунку, — власність клієнтів нотаріусів у межах переданої кожним клієнтом суми.

Крім того, зазнали змін форми Картки зі зразками підписів і відбитка печатки (для юридичних осіб, профспілок, банків тощо) та Картки зі зразками підписів (для фізосіб, у т. ч. фізосіб-підприємців) — викладено у новій редакції додатки 2 та 4 до Iнструкції №492.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор «Дебету-Кредиту»,
Ольга САМСОНЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру