• Посилання скопійовано

Суть справи

Нові готівкові обмеження
Гроші люблять лік. Якщо їх не можна полічити, то хочеться хоча б проконтролювати й обмежити ту сферу, де їх проконтролювати неможливо. Прагнення держрегуляторів до обмеження готівки та контролю готівкових розрахунків відоме всім — чого варте тільки щоденне електронне РРО-звітування. Тепер же НБУ встановив нові обмеження готівкових розрахунків для суб'єктів господарювання та для звичайних фізосіб. Мета — обмежити позабанківський обіг готівки у країні. Ці обмеження запрацюють уже з 1 вересня 2013 року. А оскільки штрафи за порушення касової дисципліни є досить значними, підготуватися до нововведень варто завчасу.

Облік та оподаткування ЦПД з фізичною особою
У минулій публікації (див. у «ДК» №28/2013) ми розглянули особливості цивільно-правових договорів підряду та надання послуг з фізичними особами, а нині поговоримо про те, як вести бухгалтерський облік і оподаткування виплат за такими договорами.

Ремонт орендованих ОЗ — облік в орендодавця
У «ДК» №28/2013 ми вже розглядали відображення в обліку витрат на ремонт орендованого ОЗ в орендаря. Тепер проаналізуємо облік ремонтних витрат в орендодавця.

Сума декретних у звіті до ПФУ
З 01.07.2013 р. набрали чинності зміни, внесені Законом №231. Одна з найважливіших змін — включення допомоги по вагітності та пологах до бази нарахування ЄСВ. Як наслідок, період відпустки по вагітності та пологах з 01.07.2013 р. включається до страхового стажу застрахованих осіб. Про все це та багато іншого розповів ПФУ в листі від 27.06.2013 р. №16652/03-20 (див. «ДК» №30/2013).

Управління майном: акценти для бухгалтера
Знати та вміти все — неможливо. Iноді вигідніше віддати в управління частину бізнесу, аби мати гарантований прибуток, аніж напрацьовувати власний досвід дорогою ціною. Поговоримо про правову суть договору управління, його реєстрацію у ДПI та особливості відображення операцій у податковому та бухгалтерському обліку.

Семінар в іншому місті: чи є відрядження?
Сучасні працівники весь час активно навчаються, у т. ч. і з відривом від роботи. I це не тільки право, задеклароване КЗпП, але й реалії нашого життя. Не є винятком із цього правила і бухгалтери, у т. ч. головні. Саме вони активно відвідують семінари, які, зокрема, проводить «Дебет-Кредит». Мінфін у листі від 20.05.2013 р. №31-07230-16-27/15177 (див. «ДК» №30/2013) виклав свою думку щодо статусу поїздок працівників на семінари, які проводяться в іншому населеному пункті.

Облаштовуємо територію біля ресторану
Ресторан вирішив облаштувати прилеглий майданчик, власником якого він є. Зокрема, буде покладено тротуарну плитку, придбано та обладнано спеціальний навіс від сонця, закуплено дерева для садіння. Чи враховуватимуться такі витрати у податковому обліку? На майданчику є деякі старі дерева, що мають засохлий вигляд. Чи можна їх забрати і чи не буде підприємство за це оштрафоване?

Виправлення помилок у декларації з ПДВ-2
У «ДК» №28/2013 ми розглянули основні правила виправлення помилок у декларації з ПДВ на основі практичних ситуацій. Сьогодні продовжимо розглядати цю тему і звернемо увагу на випадок заниження ПК з ПДВ, що надалі вплинуло на показники декларації з ПДВ.

Мобільний Iнтернет — на витрати
Підприємство придбало 3G USB-модем для мобільного доступу до Iнтернету й уклало контракт із постачальником послуг зв'язку. Вартість модема — 900 грн з ПДВ, умови контракту включають початковий авансовий платіж у сумі 360 грн з ПДВ та щомісячну абонентську плату у розмірі 330 грн з ПДВ. Початковий авансовий платіж та абонентська плата включають ПДВ (20%) і не включають збір до Пенсійного фонду, який окремо нараховується на вартість послуг у розмірі 7,5% від вартості наданих послуг без ПДВ. Модем буде використовуватися директором у поїздках та відрядженнях, і при цьому будуть обмежені можливості контролю його використання виключно з діловою метою. Чи можна ці витрати відображати у податковому обліку? Як відображати в обліку поповнення контрактного рахунка скретч-картками, які директор купує самостійно?

До змісту номеру