• Посилання скопійовано

Адвокатське зберігання документів

У діяльності будь-якої юридичної особи, незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, рано чи пізно настає момент «знайомства» з представниками податкової міліції. Спочатку справа може стосуватися запиту про отримання інформації та документів, що для багатьох означатиме початок провадження у кримінальній справі, відтак можуть запросто прийти з постановою про тимчасовий доступ до речей та документів (що відповідно до старого КПК називалося «виїмкою»), а то й з постановою на обшук. Що таке обшук, багато хто знає не з чуток.
Про те, як платники податків можуть скористатися адвокатською допомогою, для того щоб убезпечити свої документи від вилучення, ми і розповімо.

Під час «обшуку» можуть вилучити як те, що зазначено у самій постанові суду, так і все що завгодно, якщо слідчий вважатиме, що це має відношення до справи. А потім доведеться довго і наполегливо доводити, що до конкретного кримінального провадження ці документи не мають жодного відношення, адже іноді їх забирають вкупі, без опису. I як тоді платникові податків доводити наявність первинних документів для доказу господарської операції? Тож для всіх платників податків важливим є забезпечити збереження своїх первинних документів та відсутність можливостей доступу до таких документів третіх осіб.

У зв'язку з цим для багатьох буде відкриттям той факт, що допомогти у збереженні документів може адвокат, як особа, що охороняється Законом України від 05.07.2012 р. №5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (далі — Закон).

Насамперед зазначимо, що адвокатська діяльність — це правовий захист, тож адвокат не має основної функції, яка полягала б у зберіганні чиїхось документів. Але оскільки під час здійснення правового захисту адвокат може використовувати документи платника податків, які останній йому передає, то такі документи, передані адвокатові, вже стають адвокатською таємницею.

Відповідно до ч. 1 ст. 22 Закону, адвокатською таємницею є будь-яка інформація, що стала відома адвокату про клієнта, а також питання, з яких клієнт звертався до адвоката, зміст порад, консультацій, роз'яснень адвоката, складені ним документи та інші документи, одержані адвокатом під час здійснення адвокатської діяльності.

Таким чином, якщо клієнт передав адвокатові у межах договору на правову допомогу якісь документи, то вони автоматично переходять до статусу адвокатської таємниці. А отже, адвокат зобов'язаний не розголошувати інформацію, що міститься у таких документах, і забезпечити їх збереження від доступу третіх осіб.

Зокрема, ст. 23 Закону забороняє витребування та вилучення в адвоката документів, що становлять адвокатську таємницю. Тобто будь-які документи, передані клієнтом у межах договору правового захисту, не можуть бути вилучені або витребувані в адвоката.

Оскільки адвокатська таємниця охороняється законом, а доступ до документів третім особам (у т. ч. правоохоронцям) заборонений, платник податків може бути певним, що важливі для нього документи залишаться не досяжними для всіх охочих їх отримати.

Як ми пам'ятаємо зі ст. 23 Закону, навіть якщо в адвоката захочуть провести обшук чи іншу слідчу дію, на це потрібне рішення суду, а з ініціативою про винесення такої постанови може звернутися виключно Генеральний прокурор, його заступники чи прокурор області. Як ми розуміємо, провести обшук у платника податків і провести обшук у адвоката — це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці. Для того щоб провести обшук у платника, потрібне лише бажання слідчого, яке він повинен погодити з прокурором (зазвичай це помічники районного прокурора) та слідчим суддею. А ось для того щоб отримати документи платника в адвоката, слідчому доведеться добре попрацювати. Насамперед він надішле адвокатові запит, на який адвокат відповість, що наявність або відсутність документів клієнта охоплюється адвокатською таємницею, тож адвокат не має права відповідно до Закону розголошувати відомості про наявність у нього тих чи інших документів клієнта.

А зараз поставимо собі запитання: чи буде слідчий і далі наполягати на отриманні тих чи інших документів, якщо кримінальне провадження просто висмоктане з пальця (як найчастіше і буває)? Зрозуміло, що для цього слідчий повинен звернутися до прокурора району. А останній — до прокурора області за отриманням від нього згоди на звернення від імені прокурора області до суду з проханням про проведення обшуку. Досить тривала та марудна процедура, що не гарантує результату.

Але навіть якщо припустити, що слідчий суддя за зверненням прокурора області винесе постанову про проведення обшуку в адвоката, чи будуть документи, вилучені під час такого обшуку, належними доказами у кримінальному провадженні? Ні, не будуть.

Новий Кримінально-процесуальний кодекс забороняє використовувати при виголошенні вироку докази, що є неналежними. Неналежними є, зокрема, такі докази, які отримані з порушенням права особи на захист. Порушенням права на захист є і розголошення адвокатської таємниці. Отже, адвокат, який братиме участь у справі як захисник, матиме можливість вимагати визнати всі документи клієнта, вилучені у нього, неналежними доказами.

Ще одне питання, яке багатьох цікавить: коли платникові податків потрібно вдатися до адвокатської допомоги щодо зберігання документів?

Про те, що стосовно платника податків є кримінальне провадження, він може і не знати, бо новий КПК не містить більше поняття «порушення кримінальної справи», а отже, немає і постанови про таке порушення. Відомості про злочин можуть бути внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, і ви про це дізнаєтеся, тільки коли вас викличуть на допит або прийдуть з виїмкою чи обшуком. Але якщо стосовно вашого підприємства є Акт перевірки з сумою податкових зобов'язань, що перевищує 573500 грн1, — це автоматично означає внесення відомостей про злочин, передбачений ст. 212 КК (ухилення від сплати податків), до Єдиного реєстру. А отже, чекайте гостей або «листи щастя» з вимогою документів та інформації. Тож для вас важливо до цього моменту документи передати адвокатові.

1 1000 х 1147 х 0,5 (податкова соціальна пільга в 2013 р.) = 573500 грн.

Отже, ми з'ясували, що передати документи адвокатові означає надійно зберегти їх від доступу третіх осіб. Але, зрозуміло, платник податків не може всі свої документи зберігати в адвоката, тим більше постійно. Та це й ні до чого. Водночас трапляються випадки, коли без такого зберігання важко забезпечити збереження документів. У такому разі одним із багатьох варіантів передачі документів адвокатові є укладення з ним договору правової допомоги, предметом якого, наприклад, буде правовий аудит операцій, здійснених платником податків з низкою контрагентів. Тобто перевірка їхньої правової «чистоти», законності та відповідності податковому й іншому законодавству. Умовами договору можна передбачити передачу адвокатові оригіналів договорів, а також первинних документів, що складалися під час їх виконання. У такому разі зрозумілим є і предмет договору, і необхідність передачі адвокатові документів, бо саме вивчаючи ці документи в їхньому взаємозв'язку адвокат і може визначити, наскільки такі операції є законними, а господарські операції, підтверджені документами, реальними. Звичайно, такий договір обмежується певним терміном, після закінчення якого документи мають бути повернені. Але часто такого терміну цілком достатньо для того, щоб небезпека вилучення документів минула.

Як бачимо, адвокат має істотний обсяг гарантій, що дозволяють йому якісно здійснювати захист, як у кримінальному провадженні, так і при захисті інтересів юридичних осіб. Тож чимало платників податків можуть скористатися таким способом захисту своїх документів, який є гарантією їх збереження.

Iгор СIЧЕСЛАВСЬКИЙ, адвокат, директор ТОВ «Юридичне бюро Січеславського»
http:www.sicheslavskiy.com.ua
e-mail:sicheslav@mail.ru

До змісту номеру