• Посилання скопійовано

Суть справи

Ціннопаперовий акциз: роз'яснюють податківці
Відповідно до пп. 213.1.7 ПКУ, операції з продажу, обміну або інших способів відчуження ЦП, де відбувається перехід права власності на ЦП, та операції з деривативами є об'єктом оподаткування акцизним податком. Як бачимо, цей податок з'явився нещодавно, крім того, по ньому немає будь-якої затвердженої форми податкової звітності для податкових агентів. Наразі маємо низку листів щодо справляння ціннопаперового податку. Проаналізуємо їх.

Нікчемний правочин: ДПСУ чи суд?
Нещодавно у численних інформаційних ресурсах з'явилися витяги з рішення ВАСУ від 14.11.2012 р. про те, що акт перевірки не може мати у своєму змісті висновки про нікчемність правочинів. Щоправда, при цьому суд вказує на всі подані суду платником податків первинні документи, які відповідають вимогам законодавства. Отже, у багатьох створилася думка, що це чергове «нововведення». Проте ВАСУ лише підтвердив позицію окружних та апеляційних адмінсудів, які при винесенні рішень обґрунтували їх змінами у чинному законодавстві, що відбулися ще з 01.01.2011 р. Що ж насправді сталося?

Авансовий внесок: чи можлива зміна його суми?
У квітні 2013 р. на нашому підприємстві відбулася документальна планова перевірка. За її результатами було донараховано суми доходів, які ми не врахували у 2012 р., і відповідно донараховано суму податку на прибуток за 2012 р. Підприємство сплачує авансові внески з податку на прибуток згідно з абз. 3 п. 57.1 ПКУ. Суму авансових внесків на 2013 р. визначено на підставі декларації з податку на прибуток за 2012 р. Але показники цієї декларації не враховують суми, донараховані нам під час перевірки.
Чи повинні ми тепер змінити суму авансового внеску з податку на прибуток? Якщо так, то яким чином?

Адвокатське зберігання документів
У діяльності будь-якої юридичної особи, незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, рано чи пізно настає момент «знайомства» з представниками податкової міліції. Спочатку справа може стосуватися запиту про отримання інформації та документів, що для багатьох означатиме початок провадження у кримінальній справі, відтак можуть запросто прийти з постановою про тимчасовий доступ до речей та документів (що відповідно до старого КПК називалося «виїмкою»), а то й з постановою на обшук. Що таке обшук, багато хто знає не з чуток.
Про те, як платники податків можуть скористатися адвокатською допомогою, для того щоб убезпечити свої документи від вилучення, ми і розповімо.

Автоцивілка: облікові моменти
Крім добровільних видів страхування, пов'язаних з транспортом, наприклад КАСКО-страхування, є ще й обов'язкове страхування відповідальності перед третіми особами (в народі — автоцивілка). Як показати в бухгалтерському та податковому обліку понесені витрати за полісами автоцивілки, ми й розповімо в нашому матеріалі.

Рахунок-фактура — первинний документ?
На практиці у СГ виникають питання, зокрема, чи треба на рахунку-фактурі ставити печатку? Чи є такий рахунок договором між сторонами?

Податкова знижка з ПДФО
За наслідками 2012 року на підставі ст. 166 ПКУ фізособи, які не є суб'єктами господарювання (тобто підприємцями), мають право скористатися податковою знижкою з ПДФО. Про те, що це таке і як цим правом скористатися, розповімо далі.

Скасовуємо відрядження
Скасування відрядження ще до його початку — звичайно, простіша справа, ніж відкликання працівника з відрядження. Але і в такій «простій» ситуації клопоту не уникнути ні працівнику, ні бухгалтеру.

Випробування при прийнятті на роботу
Одним із частих практичних питань, що виникають при прийнятті працівників на роботу, є питання щодо випробування. Розгляньмо особливості його встановлення, правове значення та результати, а також порядок оформлення необхідних документів.

До змісту номеру