• Посилання скопійовано

Що нового

Порядок реєстрації представництва нерезидента платником податків

! Представництвам нерезидентів

ДПСУ зазначила, що для взяття на облік постійні представництва нерезидентів та представництва іноземних юридичних осіб зобов'язані звернутися протягом 10 календарних днів з дня їх державної реєстрації (акредитації, легалізації) в установленому порядку до органів ДПС за своїм місцезнаходженням.

Представництво подає до органу ДПС за своїм місцезнаходженням:

— заяву відповідної форми;

— копію документа, що підтверджує присвоєння коду ЄДРПОУ;

— копію документа про реєстрацію, легалізацію, акредитацію, створення тощо.

Відповідними формами заяв є:

— для представництв — заява за формою №1-ОПП (для юридичних осіб та відокремлених підрозділів);

— для постійних представництв нерезидентів — заява про реєстрацію постійного представництва нерезидента як платника податку на прибуток за формою №1-РПП.

Лист ДПСУ від 18.03.2013 р. №4198/6/18-3115


Які умови звільнення від податку на прибуток нерезидентів?

! Податковим агентам нерезидентів

Міндоходів нагадало, що особа (податковий агент) має право самостійно застосувати звільнення від оподаткування або зменшену ставку податку, передбачену відповідним міжнародним договором України на час виплати доходу нерезиденту, якщо такий нерезидент є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу і є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України.

Таким чином, підтвердження бенефіціарності отримувача доходів є однією із умов застосування пільгової ставки або звільнення від податку на прибуток нерезидентів.

Лист Міндоходів від 01.04.2013 р. №88/99-99-22-0318


Оподаткування учасників спільної діяльності: нюанси

! Учасникам спільної діяльності

ДПСУ зазначила, що спільна діяльність може здійснюватися на основі об'єднання вкладів учасників (просте товариство) або без такого об'єднання.

За договором простого товариства сторони (учасники) беруть зобов'язання об'єднати свої вклади та спільно діяти з метою одержання прибутку або досягнення іншої мети.

Договір простого товариства, як і всі договори про спільну діяльність, може бути дво- або багатостороннім. Сторонами договору простого товариства, метою якого є отримання прибутку, можуть бути тільки фізичні та юридичні особи — суб'єкти підприємницької діяльності.

Кожен учасник договорів про спільну діяльність, на які не поширюються особливості податкового обліку та оподаткування спільної діяльності, перебуває на обліку в органах ДПС та виконує обов'язки платника податків самостійно. Для цілей оподаткування дві особи чи більше, які здійснюють спільну діяльність без утворення юридичної особи, вважаються окремою особою у межах такої діяльності.

Лист ДПСУ від 19.03.2013 р. №4256/6/18-3115


Змінено порядок дії «зеленого» тарифу

! СГД

НКРЕ виклала у новій редакції Порядок встановлення, перегляду та припинення дії «зеленого» тарифу для суб'єктів господарської діяльності.

Порядком передбачено, що «зелений» тариф встановлюється на електричну енергію, вироблену на об'єктах електроенергетики, у тому числі на введених в експлуатацію чергах будівництва електричних станцій (пускових комплексах), з альтернативних джерел енергії, і діє до 1 січня 2030 року.

«Зелений» тариф встановлюється для кожного суб'єкта господарювання, який виробляє електричну енергію з альтернативних джерел енергії, за кожним видом альтернативної енергії та для кожного об'єкта електроенергетики (або для кожної черги будівництва електростанції).

Фіксований мінімальний розмір «зеленого» тарифу для суб'єктів господарювання встановлюється шляхом перерахування в євро «зеленого» тарифу, розрахованого згідно з Законом «Про електроенергетику» станом на 1 січня 2009 року за офіційним валютним курсом НБУ на зазначену дату.

Постанова НКРЕ від 14.03.2013 р. №251 чинна з 23.04.2013 р.


Мінсоцполітики: навчання працівників за рахунок роботодавця

! СГД

Мінсоцполітики роз'яснило, що примірний порядок укладання суб'єктами господарювання договорів щодо підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників і форми примірних договорів роботодавця з суб'єктом, що здійснює навчання, та працівником затверджені наказом Мінпраці від 10.08.2010 р. №232.

Примірний порядок та форми договорів рекомендуються до використання суб'єктами господарювання при направленні на професійне навчання працівників (фізосіб, які працюють за трудовим договором (контрактом) на підприємстві).

Мінсоцполітики наголошує, що питання професійного навчання за кошти підприємства осіб, які не перебувають у трудових відносинах із суб'єктом господарювання, вирішуються органами управління підприємства за участі трудового колективу і уповноважених ним органів.

Лист Мінсоцполітики від 06.01.2012 р. №32/021/106-12


Порядок повідомлення про обмеження у використанні охоронних зон

! Власникам земельних ділянок

КМУ затвердив Порядок повідомлення власників та користувачів земельних ділянок, розташованих у межах охоронних зон об'єктів магістральних трубопроводів, про встановлені обмеження у використанні таких земельних ділянок.

Порядком передбачено, що підприємство магістральних трубопроводів 1 раз на рік не пізніше 30 квітня за власні кошти повинне оприлюднювати в друкованих ЗМI місцевої або регіональної сфери розповсюдження та на власному веб-сайті оголошення про проходження магістрального трубопроводу територією земельних ділянок конкретних власників та користувачів.

Постанова Кабінету Міністрів України від 15.04.2013 р. №268 чинна з 23.04.2013 р.


Зміни до Порядку реєстрації філій страховиків-нерезидентів

! Страховикам-нерезидентам

Нацкомфінпослуг вніс зміни до Порядку реєстрації філій страховиків-нерезидентів.

Змінами вилучено положення, яким передбачалося, що заявник для внесення інформації про філію до Реєстру філій страховиків-нерезидентів повинен подавати (надсилати) до Нацкомфінпослуг висновок відповідної торгово-економічної місії про неофшорний статус заявника.

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 14.03.2013 р. №827
набере чинності з дня опублікування (станом на 23.04.2013 р. не опубліковане)


Затверджено форму повідомлення про можливе зупинення виробництва

! СГД

Мінсоцполітики затвердило форму повідомлення про можливе зупинення (скорочення) виробництва.

Зазначене повідомлення подають підприємства незалежно від форми власності та підпорядкування, діяльність яких пов'язана з виробництвом продукції, — територіальному органу Державної служби зайнятості у районі, місті, районі у місті тієї адміністративно-територіальної одиниці, на території якої вони зареєстровані як платники ЄСВ.

Повідомлення подається не пізніше дати початку зупинення (скорочення) виробництва.

Наказ Мінсоцполітики від 19.03.2013 р. №136
набере чинності з дня опублікування (станом на 23.04.2013 р. не опублікований)


Держцінінспекції розширено повноваження

! СГД

Президент України вніс зміни до Положення про Державну інспекцію України з контролю за цінами. Цими змінами Президент уповноважив Державну інспекцію з контролю за цінами застосовувати адміністративно-господарські санкції до суб'єктів господарювання за порушення вимог щодо формування державних регульованих цін. Крім того, встановлено, що інспекція має право:

1) здійснювати державний контроль (нагляд) за дотриманням центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, суб'єктами господарювання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;

2) надавати органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, суб'єктам господарювання обов'язкові до виконання приписи про усунення порушень вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;

3) здійснювати планові та позапланові перевірки діяльності суб'єктів господарювання на предмет достовірності інформації про виконання ними вимог щодо вживання держрегульованих цін.

Указ Президента України від 17.04.2013 р. №220/2013 чинний з 20.04.2013 р.


ДПСУ: включення сум ПДВ за чеками РРО до складу податкового кредиту

! Платникам ПДВ

ДПСУ нагадує, що підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту без отримання податкової накладної, є касові чеки. При цьому з метою такого нарахування загальна сума отриманих товарів/послуг не може перевищувати 200 гривень за день (без урахування податку).

ДПС переконана, що датою відображення податкового кредиту має бути дата, зазначена у касовому чеку, незалежно від дати звітування працівником.

Обмеження щодо суми розрахунків у 200 грн (загальна сума з ПДВ — 240 грн) стосується всіх проведених розрахунків протягом дня і не залежить від дати звітування працівниками. Тому за відсутності податкової накладної підприємство матиме право на відображення лише 40 грн податку на додану вартість за цей день за всіма готівковими розрахунками.

Лист ДПСУ від 21.03.2013 р. №116/4/15-33-13


Оплата роботи у надурочний час

! Роботодавцям

Мінсоцполітики повідомляє, що коли умови оплати праці передбачають виплату за надурочну роботу та за роботу у нічний час, то у разі підвищення посадового окладу відбувається і підвищення доплат за такі роботи. Підвищення враховується при визначенні базового місяця під час проведення індексації.

При цьому якщо посадовий оклад (ставка) не підвищується, а відбувається лише збільшення доплат за надурочну роботу та за роботу у нічний час за рахунок кількості відпрацьованих нічних годин, то при такому збільшенні заробітної плати базовий місяць при проведенні індексації не змінюється.

Водночас Мінсоцполітики зазначає, що доплата за святкові дні при визначенні базового місяця не враховується, оскільки така доплата не має постійного характеру.

Лист Мінсоцполітики від 27.12.2012 р. №518/10/136-12


Право на індексацію зарплати новоприйнятих працівників

! Роботодавцям

Мінсоцполітики зазначає, що для новоприйнятих працівників індекс для проведення індексації заробітної плати обчислюється з місяця прийняття їх на роботу. Право на індексацію зарплати настає, коли індекс споживчих цін, розрахований наростаючим підсумком, перевищить поріг індексації, встановлений у розмірі 101%. Базовим місяцем для таких працівників, як і для інших, вважатиметься місяць підвищення зарплати.

Наприклад, якщо працівника прийнято на роботу у вересні 2012 року, то для проведення індексації зарплати індекс слід розраховувати з вересня. Iндекс споживчих цін, розрахований наростаючим підсумком за вересень та жовтень 2012 року, не перевищив поріг індексації і становив 100,1% (100,1 х 100).

Отже, право на індексацію заробітної плати працівників, яких прийнято у вересні — листопаді 2012 року, не настало.

Лист Мінсоцполітики від 30.11.2012 р. №475/10/136-12


При заповненні реєстру ПН не повинно бути пустих граф

! Платникам ПДВ

При відсутності показників у графах реєстру виданих та отриманих податкових накладних слід проставляти позначку нуль («0»).

Якщо платник податку виписує податкову накладну, в якій у рядках «Iндивідуальний податковий номер покупця» та «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» проставляється нуль, то при заповненні реєстру, а саме колонки 6 розділу I «Видані податкові накладні», також проставляється нуль («0»).

Крім того, у разі придбання у платника ПДВ товарів/послуг та основних фондів, які звільнені від оподаткування або не є об'єктом оподаткування, у графах 10, 12, 14, 16 розділу II «Отримані податкові накладні» реєстру також робиться позначка нуль («0»). У зазначених графах проставляється нуль («0»), якщо такі товари/послуги та основні фонди придбаваються в особи, що не зареєстрована платником ПДВ.

Нагадуємо, нова форма реєстру виданих та отриманих податкових накладних і порядок його ведення затверджені наказом Міністерства фінансів України від 17.12.2012 р. №1340 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 1 лютого 2013 року за №201/22733). Цей наказ набрав чинності з 1 березня 2013 року.

За матеріалами ДПСУ


Середня зарплата: обчислення

! Бухгалтерам

ФСС з ТВП зазначає, що при обчисленні середньої зарплати повинні враховуватися пропорційно до відпрацьованого часу одноразові виплати, що мають систематичний характер.

Місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком), виключаються з розрахункового періоду. Це означає, що під час обчислення середньої зарплати для розрахунку страхових виплат не враховуються всі виплати, проведені в місяці, який виключається з розрахункового періоду.

Лист ФСС з ТВП від 13.03.2013 р. №04-29-666


Оформити купівлю-продаж авто можна і в ДАI

! Власникам ТЗ

КМУ вніс зміни до умов здійснення торгівлі оптом та уроздріб ТЗ і їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери.

Відповідно до змін, деякі повноваження департаменту ДАI МВС передано його підрозділам, а саме:

1) госпсуб'єкти, які здійснюють торгівлю оптом та уроздріб ТЗ та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери, обліковуються у Державтоінспекції МВС і Держсільгоспінспекції.

Увага! Бланки довідок-рахунків, акти приймання-передачі та номерні знаки для разових поїздок і номерні знаки «Транзит» починаючи з 13.04.2013 р. не є документами суворої звітності та повинні зберігатися госпсуб'єктом відповідно до вимог законодавства;

2) оформити договори купівлі-продажу ТЗ також тепер можна у ДАI. Зазначимо, що наразі невідомо, чи буде це додатково оплачуватись, оскільки на сьогодні не внесено зміни до Переліку платних послуг, які надаються підрозділами МВС та Державною міграційною службою, і розмір плати за їх надання, затвердженого Постановою КМУ від 04.06.2007 р. №795;

3) про втрату госпсуб'єктом чи покупцем бланків довідок-рахунків, актів приймання-передачі, біржових угод або номерних знаків для разових поїздок та номерних знаків «Транзит» інформують, крім територіального органу внутрішніх справ, Державтоінспекцію та Держсільгоспінспекцію.

Здійснюючи комісійну торгівлю ТЗ, госпсуб'єкти мають враховувати, що на комісію приймаються ТЗ та їх складові частини, зареєстровані або зняті з обліку в ДАI, або машини, зняті з обліку у Держсільгоспінспекції, для їх подальшої реалізації за умови надання таких документів на авто:

від громадян України — техпаспорта або свідоцтва про реєстрацію машини, свідоцтва про спадщину, рішення суду або довідки на складову частину, що має ідентифікаційний номер, виданої ДАI або Держсільгоспінспекцією (на комісію можуть прийматися складові частини, що мають ідентифікаційні номери, на підставі документів, що підтверджують законність їх придбання);

від госпсуб'єктів — накладної із зазначенням моделі, марки ТЗ, номера шасі, двигуна, його ціни, техпаспорта або свідоцтва про реєстрацію машини.

Постанова Кабінету Міністрів України від 03.04.2013 р. №243 чинна з 13.04.2013 р.


Форма Iнформації про пов'язаних осіб, що подається ВПП

! Великим платникам податків

Мінфін затвердив форму Iнформації про пов'язаних осіб, що подається великим платником податків до Міндоходів України.

Зазначена інформація додається великим платником податків до заяви про укладення договору про ціноутворення для цілей оподаткування.

Наказ Мінфіну від 12.03.2013 р. №391
набере чинності з дня опублікування (станом на 23.04.2013 р. не опублікований)

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру