• Посилання скопійовано

Одне замість п'яти: нове НП(С)БО 1

Iще восени 2012 року Мінфін знайомив нас із проектом змін до основних засад подання фінансової звітності. Врешті-решт документ прийнято. Наказом Мінфіну від 07.02.2013 р. №73 (див. «ДК» №11/2013) затверджено нове НП(С)БО 1 на заміну П(С)БО 1, 2, 3, 4 та 5, які окремо визначали порядок подання кожної з основних форм фінансової звітності. Наведемо короткий експрес-огляд змін, а докладний аналіз нового документа та нових форм звітів чекайте у наступних номерах «ДК».

Зміни покликані наблизити облік та подання фінансової звітності за національними стандартами до міжнародних стандартів обліку. Отже, нове Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» визначає мету, склад і принципи підготовки фінансової звітності та вимоги до визнання і розкриття її елементів. Зауважте, що нове НП(С)БО 1 отримало «підвищення у статусі»: стало «національним».

Нові форми фінзвітності

Наказом №73 скасовується Наказ Мінфіну від 31.03.99 р. №87 «Про затвердження Положень (стандартів) бухгалтерського обліку». Отже, втрачають чинність П(С)БО:

1) «Загальні вимоги до фінансової звітності»;

2) «Баланс»;

3) «Звіт про фінансові результати»;

4) «Звіт про рух грошових коштів»;

5) «Звіт про власний капітал».

Оновлені форми фінансової звітності подано в додатках до НП(С)БО 1.

Тепер додаток 1 до НП(С)БО 1 містить усі основні форми фінансової звітності:

Баланс (Звіт про фінансовий стан);

Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупні доходи);

— Звіт про рух грошових коштів (за прямим методом);

— Звіт про рух грошових коштів (за непрямим методом);

— Звіт про власний капітал.

Додаток 2 до НП(С)БО 1 містить аналогічні форми для консолідованої фінансової звітності. До змін окремих форм для консолідованої звітності не було, материнські підприємства користувалися звичайними формами з відображенням інформації у вписуваних рядках.

Склад та елементи фінзвітності

Склад фінансової звітності, терміни та періодичність її подання не змінились. Як і раніше, квартальні форми подаємо не пізніше 25 числа місяця, що настає за звітним кварталом, а річні — не пізніше 9 лютого наступного за звітним року.

Станом на 12.03.2013 р. Наказ №73 не набрав чинності. Проте в самому документі зазначено, що нові форми мають застосовуватися починаючи зі звіту за I квартал 2013 року. Цю вимогу доведеться виконати, якщо наказ встигнуть опублікувати до кінця березня.

Форма і порядок подання фінзвітності суб'єктами малого підприємництва наразі не змінилися. Вони й надалі визначаються П(С)БО 251. Відповідно до НП(С)БО 1, П(С)БО 25 також визначає і порядок подання фінзвітів для представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності.

1 П(С)БО 25 «Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва», затверджений наказом Мінфіну від 25.02.2000 р. №39 (зі змінами та доповненнями).

Стосовно наведення додаткової інформації, не передбаченої затвердженими формами звітів, НП(С)БО 1 дозволяє додавати статті зі збереженням їх назви і коду рядка з переліку додаткових статей фінансової звітності. Такий перелік наведено у додатку 3 до НП(С)БО 1.

Зрозуміло, що затвердження НП(С)БО 1 зобов'язує внести зміни до більшості чинних П(С)БО. Маємо надію, що Мінфін не забариться і норми решти стандартів будуть узгоджені з новим документом.

Наталія КАТЕРИНЕЦЬ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру