• Посилання скопійовано

Суть справи

ПН: як завжди, у полі зору податківців
Незважаючи на вичерпність переліку обов'язкових реквізитів ПН, наданих у п. 201.1 ПКУ, податківці завжди прагнуть розтлумачити їх ширше, ніж це передбачається законодавством, та ще й на свою користь. ПН є тим первинним документом, що завжди буде каменем спотикання у відносинах між податківцями та платниками податків. Адже ціна питання тут зазвичай дуже висока.

Одне замість п'яти: нове НП(С)БО 1
Iще восени 2012 року Мінфін знайомив нас із проектом змін до основних засад подання фінансової звітності. Врешті-решт документ прийнято. Наказом Мінфіну від 07.02.2013 р. №73 (див. «ДК» №11/2013) затверджено нове НП(С)БО 1 на заміну П(С)БО 1, 2, 3, 4 та 5, які окремо визначали порядок подання кожної з основних форм фінансової звітності. Наведемо короткий експрес-огляд змін, а докладний аналіз нового документа та нових форм звітів чекайте у наступних номерах «ДК».

Декларування доходів У бюджетників
Чи повинні керівник та головний бухгалтер державного (комунального) підприємства (організації, установи) подавати декларацію про доходи, передбачену антикорупційним законодавством?

Звичайні ціни при продажу імпортного товару
Підприємство-імпортер продає імпортний товар оптовому покупцеві — резидентові. Той, своєю чергою, — наступному оптовому покупцеві — резидентові. Чи діють для всього цього ланцюга звичайні ціни згідно з п. 39.13 ПКУ? Чи є якісь особливості?

Відшкодування витрат від постачальника-нерезидента
Підприємство — платник податку на прибуток і ПДВ — згідно із ЗЕД-договором постачання придбаває імпортні товари. За умовами договору постачальник-нерезидент хоча і не надавав доручення покупцеві здійснити необхідні юридичні дії під час митного оформлення, але згоден відшкодувати йому митні платежі (мито), витрати з митного оформлення (послуги брокера) і витрати на сертифікацію товару. Чи правомірно включати до договору постачання такі умови про відшкодування витрат постачальником? Як відобразити в обліку понесені та відшкодовані витрати? Чи оподатковується їх вартість ПДВ? Чи потрібно відображати їх у валютній декларації?

Звільнення за власним бажанням
Сьогоднішня стаття присвячена розгляду досить типової і тому доволі рутинної, але надзвичайно важливої операції — звільнення працівників за власним бажанням. Розглянемо законодавчі підстави і порядок оформлення відповідних операцій.

Резерв відпусток на підприємстві
Одним із видів забезпечень витрат для покриття майбутніх виплат, які створює юрособа, є резерв витрат на оплату чергових відпусток її найманих працівників. До цього ж резерву включаються суми, покликані фінансувати витрати на сплату ЄСВ із суми відпусткових майбутніх звітних періодів. Про те, як створити такий резерв і використовувати в господарській діяльності, як відображати зазначені операції в бухгалтерському та податковому обліку підприємства, розповість ця стаття.

Як «єдиноподатнику» оформити розрахунки
При проведенні розрахунків покупець товарів/послуг повинен отримати розрахунковий документ — аксіома, відома, здається, всім. Та ось постає запитання: а які саме розрахункові документи повинен видавати приватний підприємець на єдиному податку? Спробуємо відповісти.

Запаси
У 1973 році був заснований Комітет з Міжнародних стандартів фінансової звітності (попередник ради з МСФЗ). Уже через два роки його діяльності з'явилися перші два стандарти бухгалтерського обліку, присвячені обліковій політиці та запасам. За час, що минув, облік запасів зазнав певних змін — Комітет (а пізніше рада) йшов шляхом скорочення альтернативних варіантів оцінки балансової вартості запасів: останньою істотною зміною стала заборона методу ЛIФО. Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку 2 «Запаси» (далі — МСБО 2 або Стандарт) диктує визначення, оцінку та класифікацію запасів.

До змісту номеру