• Посилання скопійовано

Що нового

Обчислення страхового стажу

! Роботодавцям

ФСС з ТВП нагадує, що період отримання виплат за окремими видами соцстрахування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності), включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску.

До страхового стажу прирівнюється трудовий стаж, набутий працівником за час роботи на умовах трудового договору.

Отже, період отримання виплат за окремими видами соцстрахування — допомога з тимчасової непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), у зв'язку з вагітністю та пологами зараховується до страхового стажу як період сплати єдиного внеску у мінімальному розмірі.

Лист ФСС з ТВП від 20.02.2013 р. №04-29-397


Змінено Порядок подання електронних звітів до Пенсійного фонду

! Страхувальникам у ПФУ

Пенсійний фонд вніс зміни до Порядку подання звітів до Пенсійного фонду України в електронній формі.

Змінами, зокрема, передбачено, що звіт страхувальником повинен подаватися у повному обсязі.

Звіт, складений з порушеннями вимог Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ, у т. ч. без обов'язкових реквізитів, не вважається звітом та вважається таким, що не подавався.

Крім цього, додано другий вид квитанції — про приймання та обробку електронного звіту — електронний документ, що формується адресатом звітності та засвідчує факт та час внесення звіту до відповідної автоматизованої системи.

При безперебійній роботі телекомунікаційних засобів строк надходження квитанції про приймання та обробку електронного звіту від адресата звітності до центру обробки електронних звітів не повинен перевищувати однієї доби.

Постанова ПФУ від 11.02.2013 р. №2-9
набере чинності з дня опублікування (станом на 12.03.2013 р. не опублікована)


Платник зобов'язаний додавати до декларації з ПДВ електронні реєстри ПН

! Платникам ПДВ

ДПСУ зазначила, що подання копій реєстрів виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді не залежить від стану господарської діяльності платника податку та від наявності чи відсутності податкових зобов'язань та податкового кредиту у відповідному звітному періоді.

Таким чином, платник податку зобов'язаний до податкової декларації з ПДВ, яка подається до органу державної податкової служби з прочерками, додавати копії реєстрів виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді за відповідний звітний період.

Лист ДПСУ від 13.12.2012 р. №7082/0/61-12/18-8515


Iнформатизаційні послуги не звільняються від ПДВ

! Платникам ПДВ

ДПСУ нагадує, що тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання програмної продукції.

Оскільки програмною продукцією є результат комп'ютерного програмування у вигляді операційної системи, комп'ютерної програми тощо, постачання послуг з проектування, видання, програмування, тестування, інсталяції, впровадження, обслуговування програмних та/або програмно-технічних засобів не може підпадати під визначення програмної продукції.

Таким чином, звільнення від оподаткування ПДВ не поширюється на операції з постачання послуг у сфері інформатизації.

Лист ДПСУ від 05.03.2013 р. №3360/6/15-3115


Новий реквізит у податковій накладній: коли застосовувати?

! Платникам ПДВ

Законом України від 05.07.2012 р. №5083-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв'язку з проведенням адміністративної реформи в Україні», що набрав чинності 12.08.2012 р., внесено зміни до пункту 201.1 ПКУ. Згідно зі змінами до ПКУ, перелік обов'язкових реквізитів податкової накладної доповнено новим обов'язковим реквізитом «номер та дата митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України».

ДПСУ роз'яснює, що такі реквізити підлягатимуть зазначенню у податковій накладній з моменту набрання чинності змінами до форми податкової накладної про її доповнення відповідними графами для відображення таких реквізитів. Наразі форма ПН зазначення такого реквізиту не передбачає.

ДПСУ повідомляє, що дію вимоги наводити обов'язковий реквізит призупинено до 1 липня 2013 року.

Лист ДПСУ від 16.01.2013 р. №718/6/15-3115


Критерії віднесення підприємств до категорії сільськогосподарських

! Сільгосппідприємствам

ДПСУ повідомляє, що використання спеціального режиму оподаткування та перебування на фіксованому сільськогосподарському податку не є обов'язком сільськогосподарського товаровиробника, а його правом.

Основним критерієм для віднесення підприємств до категорії сільськогосподарських є виробництво у відповідних обсягах сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих основних фондах.

При цьому сільськогосподарські підприємства, які орендують земельні ділянки для ведення сільськогосподарської діяльності, зобов'язані в обов'язковому порядку укладати договори оренди землі з орендодавцями.

Укладені договори оренди землі підлягають обов'язковій державній реєстрації. I право оренди земельної ділянки виникає з дня державної реєстрації цього права відповідно до закону, що регулює державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Лист ДПСУ від 04.03.2013 р. №3339/6/15-33-15


Форма №1ДФ: виплата забезпечення військовослужбовцям

! Податковим агентам з ПДФО

Суми грошового або майнового утримання чи забезпечення військовослужбовців строкової служби (у т. ч. осіб, що проходять альтернативну службу), які виплачуються з бюджету чи бюджетною установою, відображаються у податковому розрахунку форми №1ДФ з ознакою доходу «137».

У графі 3а «Сума нарахованого доходу» нарахований дохід відображається повністю, без вирахування ПДФО, ЄСВ, страхових внесків до Накопичувального фонду, обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, ПСП.

У графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу платникові податку податковим агентом, без вирахування зі суми нарахованого доходу суми ПДФО, яка справляється за рахунок доходу.

Заповнення граф 3 та 3а податкового розрахунку форми №1ДФ є однаковим для усіх категорій платників податку.

Лист ДПСУ від 16.01.2013 р. №647/6/23-50.0114


Порядок проведення огляду та переогляду товарів, комерційних ТЗ

! Міжнародним перевізникам

Мінфін затвердив Порядок проведення огляду та переогляду товарів, транспортних засобів комерційного призначення.

Порядком встановлено, що огляд проводиться виключно посадовими особами митних органів, у посадових інструкціях яких визначені відповідні права й обов'язки.

Час проведення огляду не повинен перевищувати часових нормативів, визначених Митним кодексом та іншими нормативно-правовими актами з питань державної митної справи.

Якщо декларування товарів здійснюється на підставі електронних документів, рішення про проведення огляду оформляється у вигляді електронного повідомлення про проведення огляду, засвідченого електронним цифровим підписом посадової особи митного органу, що направляється електронними каналами зв'язку декларанту.

Посадова особа, якій доручено проводити огляд, інформує власника товарів, або уповноважену ним особу, або водія транспортного засобу про проведення операцій з товарами, транспортними засобами комерційного призначення не пізніше 10 хвилин з моменту отримання доручення.

Наказ Мінфіну від 12.12.2012 р. №1316
набере чинності з дня опублікування (станом на 12.03.2013 р. не опублікований)


Оподаткування операції з надання послуг із страхування: нюанси

! Страховикам

ДПС зазначила, що у разі якщо страхові суми не перераховуються безпосередньо потерпілим, а спрямовуються на придбання у платника ПДВ послуг по ремонту, заміщенню, відтворенню застрахованого об'єкта чи товарно-матеріальних цінностей, які мають бути використані в процесі його ремонту (запчастини та інші витратні матеріали тощо), то розрахунок суми виплати і таке придбання здійснюються з урахуванням сум ПДВ.

Якщо ж такі послуги придбаваються у неплатника ПДВ, то розрахунок суми виплати і таке придбання здійснюються без урахування сум ПДВ, бо особа не зареєстрована платником ПДВ та не має права нараховувати зазначений податок.

Лист ДПСУ від 25.01.2013 р. №406/Л/15-3114


Оподаткування дивідендів

! Платникам податку на прибуток

ДПСУ нагадує, що авансовий внесок при виплаті дивідендів та прирівняних до них платежів сплачується до бюджету не пізніше виплати дивідендів.

Якщо у платника нараховано частину чистого прибутку, а виплату не здійснено у зв'язку з наявністю переплати в особовій картці платника, то сплатити авансовий внесок слід не пізніше граничного терміну сплати частини чистого прибутку, визначеної податковим законодавством для цього платежу.

У Податковій декларації з податку на прибуток підприємства сума дивідендів, з якої має бути сплачено авансовий внесок у звітному періоді, відображається у рядку 4 додатка АВ до рядка 20 Декларації.

Сума авансового внеску при виплаті дивідендів у звітному періоді, що має бути сплачена за місцезнаходженням юридичної особи, відображається у рядку 5.1 додатка АВ до Декларації з відповідним перенесенням до рядка 20 Декларації.

Лист ДПСУ від 15.01.2013 р. №599/6/15-1415


Затверджено Положення про рекламу ЦП та фондового ринку

! Рекламодавцям

НКЦПФР затвердила Положення про рекламу цінних паперів та фондового ринку. Положенням визначаються порядок подання до НКЦПФР проекту реклами (змін до реклами) цінних паперів та фондового ринку, зупинення та поновлення розповсюдження реклами.

Встановлено, що розповсюдження реклами цінних паперів та фондового ринку може здійснюватися через усі рекламні засоби, передбачені законодавством, за умови її попереднього подання до НКЦПФР.

Рекламодавці не пізніше ніж за 10 робочих днів до дня оприлюднення реклами повинні надати до НКЦПФР відповідні документи.

У разі якщо НКЦПФР протягом 7 робочих днів з дня отримання проекту реклами, яку передбачається розповсюдити, не прийняла рішення про заборону розповсюдження реклами на фондовому ринку, таке розповсюдження вважається погодженим.

Рішення НКЦПФР від 22.01.2013 р. №63
набере чинності з дня опублікування (станом на 12.03.2013 р. не опубліковане)


Iноземні інвестиції: реєстрація та анулювання

! Iноземним інвесторам

КМУ затвердив Порядок державної реєстрації (перереєстрації) іноземних інвестицій та її анулювання.

Так, державна реєстрація (перереєстрація) іноземних інвестицій та її анулювання здійснюються Радою міністрів АРК, обласними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями у 7-денний строк з дня подання іноземним інвестором відповідних документів.

Державна реєстрація здійснюється шляхом присвоєння органом державної реєстрації інформаційному повідомленню реєстраційного номера, який на всіх 3-х примірниках засвідчується підписом посадової особи та скріплюється печаткою органу державної реєстрації, та внесення таким органом відповідного запису до журналу обліку.

Перший примірник інформаційного повідомлення повертається заявникові як підтвердження факту державної реєстрації іноземних інвестицій, другий — надсилається до 5-го числа місяця, що настає за звітним кварталом, поштовим відправленням Мінекономрозвитку, третій — залишається в органі державної реєстрації.

Постанова КМУ від 06.03.2013 р. №139
набере чинності з дня опублікування (станом на 12.03.2013 р. не опублікована)


Прощені кредитором борги оподатковуються ПДФО

! Платникам ПДФО

ДПСУ зазначила, що сума боргу, прощена кредитором, вважається доходом, отриманим платником податку як додаткове благо. Водночас головною умовою є те, що таке рішення прийнято кредитором самостійно і не пов'язане з процедурою банкрутства.

Кредитор повідомляє платника податку — боржника про анулювання боргу:

1) рекомендованим листом з повідомленням про вручення;

2) шляхом укладення відповідного договору;

3) шляхом надання повідомлення боржнику під підпис особисто.

Крім того, кредитор включає суму цього боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого на користь платників податку за підсумками звітного періоду. Боржник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації.

Тобто якщо кредитор пробачив вам борг, вам потрібно до 1 травня 2013 року подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, отримані в 2012 році. Своєю чергою, слід до 1 серпня 2013 року сплатити податок до бюджету за ставками 15% або 17% залежно від суми отриманих у звітному місяці доходів.

Ставка 17% застосовується, якщо сума доходів, отриманих у календарному місяці, перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року. На 1 січня 2012 року мінімальна заробітна плата становила 1073 гривні. Сума, яка не перевищує 10730 грн, оподатковується за ставкою 15%.

Доходи, отримані, як додаткове благо, визначені пп. 164.2.17 ст. 164 ПКУ. Ставки податку зазначені відповідно до п. 167.1 ст. 167 ПКУ. Термін сплати податкового зобов'язання міститься у п. 179.7 ст. 179 ПКУ.

За матеріалами ДПСУ

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру