• Посилання скопійовано

Нове-старе Положення про «неприбутковий» реєстр

Нове-старе Положення про «неприбутковий» реєстр

Мінфін наказом від 24.01.2013 р. №37 затвердив нове Положення про Реєстр неприбуткових установ та організацій1. Воно набирає чинності з дня його офіційного опублікування2. Цей нормативний акт прийшов на зміну досить схожому Положенню про Реєстр неприбуткових установ та організацій, також №37 і також від 24 січня, але 2011 року3. Зміни доволі «косметичні», але й вони заслуговують на увагу.

Особливості обліку

Чинним законодавством передбачено особливий порядок оподаткування неприбуткових установ та організацій — за це відповідає ст. 157 ПКУ. Суть особливостей оподаткування за нормами цієї статті полягає у звільненні частини отриманих доходів для конкретного суб'єктного складу від оподаткування податком на прибуток. Проте, щоб мати можливість застосовувати її норми, неприбуткові установа або організація мають бути внесені органом ДПС в установленому порядку до Реєстру неприбуткових організацій та установ (далі — Реєстр): пільга починає діяти тільки після внесення такої організації до Реєстру. Суб'єктний склад (хто може бути зареєстрований у такому Реєстрі) виписаний нормою п. 157.1 ПКУ.

1 Iз самим документом можна ознайомитися у «ДК» №10/2013.

2 На момент підготовки поточного номера не набрало чинності.

3 Наказ ДПАУ від 24.01.2011 р. №37 «Про затвердження Положення про Реєстр неприбуткових установ та організацій».

Відповідно до абз. 2 п. 157.11 ПКУ, у разі якщо неприбуткова організація отримує дохід з інших джерел, ніж визначені пунктами 157.2 — 157.9 ПКУ, вона зобов'язана сплатити податок на прибуток, що визначається як сума доходів, отриманих із таких інших джерел, зменшена на суму витрат, пов'язаних з отриманням таких доходів, але не вища від суми таких доходів. I при визначенні сум оподатковуваного прибутку сума амортизаційних відрахувань не враховується.

Кошти та майно, використані з метою, не передбаченою статутом, зокрема для провадження господарської діяльності, вважаються доходом та підлягають оподаткуванню на загальних підставах за ставкою 19%.

Положення про Реєстр неприбуткових організацій та установ

Отже, як і раніше, при включенні неприбуткової установи чи організації до бази Реєстру їй за кодом з ЄДРПОУ територіальними органами ДПС присвоюється ознака неприбутковоcті установи чи організації, якою є нумерація установ та організацій за окремими групами відповідно до п. 157.1 ПКУ.

Завдяки нововведенням доповнено перелік ознак неприбутковості новими трьома ознаками:

(0017) — організації роботодавців та їх об'єднання, утворені в порядку, визначеному законом (підпункт «ж» пункту 157.1 статті 157 розділу III Кодексу);

(0018) — садівничі та гаражні кооперативи або товариства, утворені в порядку, визначеному законом (підпункт «з» пункту 157.1 статті 157 розділу III Кодексу);

(0019) — Національна академія наук України та створені нею установи та організації, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів (підпункт «а» пункту 157.1 статті 157 розділу III Кодексу).

Це розширення було продиктоване змінами, внесеними Законом №4834 до п. 157.1 ПКУ щодо розширення категорій неприбуткових установ та організацій, які мають право певні свої доходи звільняти від оподаткування. До речі, ще до внесення змін наголошувалося, що садівничі товариства також цілком можуть відповідати ознакам неприбуткових організацій. У разі якщо вони провадять відповідно до статуту лише основну діяльність, яка не передбачає одержання прибутку, то вони можуть бути зареєстровані як неприбуткові організації. У разі якщо статутні документи цих організацій передбачають інші види діяльності, які можуть відповідно до чинного законодавства передбачати одержання прибутку, то вони не могли бути включені до Реєстру неприбуткових організацій. Наразі будь-які сумніви щодо можливості включення садівничих товариств до Реєстру відкинуто, під таку категорію відведено окрему ознаку неприбутковості — 0018.

Зверніть увагу: попри те що Національна академія наук визначена у пп. «а» п. 157.1 ПКУ, законодавець виділив їй окрему ознаку неприбутковості — 0019.

Як і раніше, при включенні до бази Реєстру неприбуткова установа або організація повинна подати до територіального органу ДПС нижчого рівня за її місцезнаходженням реєстраційну заяву за формою №1-РН згідно з додатком 1 до Положення, а також копії установчих документів.

Зверніть увагу: форма реєстраційної заяви не змінена, але у поясненнях заповнення форми, зокрема до показника групи 4 «Відомості про державну реєстрацію», зазначено, що тут наводяться не просто коди видів діяльності за КВЕД цієї організації, установи, як це було раніше, а коди основних видів діяльності. Термін «основна діяльність» визначено абз. 2 п. 157.15 ПКУ.

Механізм внесення змін (доповнень) до реєстраційної заяви та перереєстрації залишився без змін.

У разі коли має місце виникнення змін (доповнень) у даних, зазначених неприбутковою установою або організацією у реєстраційній заяві, така неприбуткова установа або організація у 10-денний строк (після їх виникнення) подає до органу ДПС за її місцезнаходженням:

— документи із зазначеними змінами (доповненнями);

— додаткову реєстраційну заяву з позначкою «зміни» або «доповнення».

Код ЄДРПОУ неприбуткової установи або організації при внесенні змін (доповнень) до реєстраційної заяви не змінюється.

У разі зміни найменування чи місцезнаходження неприбуткової установи або організації чи органу ДПС за основним місцем обліку, присвоєння іншої ознаки неприбутковості неприбутковій установі або організації орган ДПС видає нове рішення про повторне внесення даних до Реєстру щодо такої неприбуткової організації, установи. Але, зверніть увагу, це відбувається на підставі звернення самої неприбуткової установи чи організації та доданого до нього оригіналу попереднього рішення територіального ДПС.

Вилучення з Реєстру відбувається шляхом скасування наданої ознаки неприбуткової установи або організації:

1) на підставі рішення органу ДПС у разі порушення неприбутковою установою або організацією норм ПКУ та інших законодавчих актів про неприбуткові організації;

2) або за власним рішенням неприбуткової установи або організації.

У разі вилучення установи або організації з Реєстру така установа або організація обов'язково повертає оригінал рішення про внесення її до Реєстру неприбуткових установ та організацій до органу ДПС. Проте в які терміни вона мусить це зробити, — законодавчих орієнтирів немає.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор «Дебету-Кредиту»

До змісту номеру