• Посилання скопійовано

Суть справи

СУТЬ СПРАВИ

Нове-старе Положення про «неприбутковий» реєстр
Мінфін наказом від 24.01.2013 р. №37 затвердив нове Положення про Реєстр неприбуткових установ та організацій. Воно набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Цей нормативний акт прийшов на зміну досить схожому Положенню про Реєстр неприбуткових установ та організацій, також №37 і також від 24 січня, але 2011 року. Зміни доволі «косметичні», але й вони заслуговують на увагу.

Якщо контрагент «фіктивний»...
Сучасний доступ до джерел інформації дає можливість багато про що дізнатися, коли йдеться про контрагента. I хоча в певних випадках збір інформації видається частиною сюжету кінофільму, все ж дещо ми взнаємо лише тоді, коли до нас завітають перевіряльники. Так, ми говоримо про фіктивність контрагента. А що далі? Про це ми й поговоримо.

КАСКО на автомобіль-2
У «ДК» №9/2013 ми вже розповіли про головні аспекти страхування автомобіля у юрособи та облік страхового випадку, зокрема про ліквідацію авто у зв'язку зі знищенням. Сьогодні розглянемо ситуацію страхування транспортного засобу — автомобіля, який після ДТП планується відремонтувати та використовувати у госпдіяльності чи одразу після ДТП продати.

Облік вітринних зразків
Як говорить приказка: «Ліпше один раз побачити, ніж сто разів почути». А тому вітрина магазину — це його постійна візитна картка, а часто й найліпша реклама. Товари, гарно розміщені у вітрині, привертають увагу і в найкоротший строк створюють купівельний попит. Обліку таких товарів — вітринних зразків присвячена ця стаття.

Договір зберігання: облікові аспекти
Проаналізуємо питання обліку речей, переданих на зберігання. Може статися, що такі речі будуть використані у господарському обігу зберігача. Які наслідки такої операції? До речі, передання товарів за договором зберігання іноді може стати способом податкової оптимізації.

Оплата лікарняного нетверезому потерпілому
На підприємстві стався нещасний випадок. Під час медогляду потерпілого з'ясувалося, що працівник перебував у нетверезому стані. Комісія, що розслідувала нещасний випадок, визнала його не пов'язаним із виробництвом. Проте директор вирішив лікарняний листок оплатити. Як відображається така виплата у податковому обліку?

Розподіл ПДВ за ОЗ
У платника ПДВ 2013 року вперше з'явились операції, які звільняються від оподаткування ПДВ, хоча більшою мірою особа здійснює операції, що підлягають оподаткуванню за ставкою 20%. Чи треба нараховувати ПЗ з ПДВ у разі використання товарів та часткового використання ОЗ у звільнених від ПДВ операціях, за якими раніше визнавався ПК з ПДВ?

Практичні ситуації експортерів
Ситуації, з якими мають справу експортери, рідко вписуються у стандартні рамки податкового законодавства. I часто СГ доводиться самим вигадувати алгоритми їх аналізу та відображення в обліку. Розглянемо деякі з них.

Коригування до ПН у випадку зміни коду УКТ ЗЕД
Отримали коригування до податкової накладної (далі — ПН). Змінилися назви товарів і коди УКТ ЗЕД, але сума при цьому не змінилася (підсумок коригування — 0,00 грн). Чи треба реєструвати таке коригування в Єдиному реєстрі ПН?

До змісту номеру