• Посилання скопійовано

Надходження готівки при розірванні угоди

Чи може підприємство на загальній системі оподаткування, яке працює без РРО, прийняти кошти до каси від постачальника у зв'язку з розірванням угоди?

Основні моменти

За загальним правилом, розірвання договору допускається лише за згодою сторін. Підстави та обставини, за якими договір вважається розірваним, передбачено у ЦКУ та ГКУ (статті 651 — 654 ЦКУ, ст. 188 ГКУ). Але в рамках цього матеріалу нас цікавить документальне оформлення повернення передоплати підприємству, зокрема, коли аванс повертається готівкою. Відразу зауважимо: ситуація, зазначена у запитанні, за виконання певних умов можлива, але це не має бути нормою.

Перш за все, можливість постачальника зробити повернення готівкою залежить від того, на якій системі оподаткування перебуває постачальник, який повертає аванс готівкою (юрособа незалежно від обраної системи оподаткування, ФОП на загальній системі оподаткування, ФОП на єдиному податку).

Розгляньмо окремо наслідки повернення коштів щодо кожної сторони угоди, яку розірвано.

Нагадаємо, хто може не застосовувати РРО. Законом про РРО та ПКУ надано право не застосовувати РРО при розрахункових операціях1 таким особам:

1) продавці при реалізації товарів власного виробництва (при наданні послуг підприємствами, установами та організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування), відповідно до п. 1 ст. 9 Закону про РРО. Щоправда, за умови проведення розрахунків у касі підприємства з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку. У разі недотримання цієї умови необхідно застосовувати РРО. Зважте також, що таке звільнення від РРО не поширюється на підприємців на загальній системі оподаткування, адже виконати умову щодо оформлення продажу власної продукції касовими ордерами підприємці не можуть, бо не ведуть касової книги (п. 4.2 Положення №637);

1 Розрахункова операція — приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а в разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця (ст. 2 Закону про РРО).

2) фізособи-підприємці, які сплачують єдиний податок, згідно з п. 6 ст. 9 згаданого закону та п. 296.10 ПКУ;

3) суб'єкти господарювання (у т. ч. ФОП на загальній системі), які здійснюють реалізацію товарів (послуг) виключно у безготівковій формі (оптова торгівля тощо), відповідно до п. 12 ст. 9 Закону про РРО.

Постачальник товару повертає отриманий аванс

Постачальник — юрособа (незалежно від обраної системи оподаткування). Повернення авансу можливе готівкою, за умови відповідного документального оформлення такої операції. Касові операції, зокрема повернення готівкових коштів, на підприємствах оформляються касовими ордерами. Видача готівки з кас проводиться за видатковими касовими ордерами типової форми №КО-2 (додаток 3 до Положення №637).

Коротко нагадаємо, що повернення передоплати для підприємства на загальній системі оподаткування не впливає на суму доходу. Адже відповідно до пп. 136.1.1 ПКУ сума попередньої оплати на дату отримання коштів не враховувалась у складі доходу постачальника. Отже, у податковому обліку з податку на прибуток жодних коригувань, на відміну від ПДВ, де діє правило першої події, і тому ПЗ/ПК сторін підпадають під вимогу ст. 192 ПКУ (див. «ДК» №30-31/2012).

Якщо кошти повертає юрособа — платник ЄП, відповідно до п. 5 п. 292.11 ПКУ: «суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються... платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів», до складу доходу не включаються. Отже, якщо отриманий аванс від покупця було оподатковано єдиним податком у минулому періоді, у звітному періоді повернення передоплати платник ЄП має право зменшити базу оподаткування ЄП на величину поверненої передоплати.

Якщо аванс повертає підприємець на загальній системі оподаткування, видатковий касовий ордер не виписується. Адже підприємці не ведуть касової книги (п. 4.2 Положення №637). Повернути передоплату доведеться в безготівковій формі.

Повернення готівки підприємцем на спрощеній системі оподаткування цілком можливе. Крім того, слід пам'ятати, що сума коштів, яка повертається підприємцем-продавцем покупцю, не включається до складу доходу підприємця, якщо аванс був врахований у минулому періоді. Отже, платник ЄП при правильному документальному оформленні, «якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів» (див. п. 5 п. 292.11 ПКУ), має право зменшити суму доходу на суму, що повертається покупцю, якщо, приміром, ця сума належала до бази оподаткування підприємця на III або V групах. Таке зменшення треба відобразити у рядку 3 «сума повернутих коштів за товар (роботи, послуги) та/або передплати» Книги1. Також рекомендуємо відкоригувати дохід і платникам ЄП I та II груп (незважаючи на те, що сума податку сплачується фіксовано і не залежить від суми доходу підприємця). Адже така сума коригування впливає на граничну річну межу доходу, що дозволяє перебувати підприємцю на обраній ним групі та застосовувати спрощену систему наступного року.

Обмеження граничного обсягу готівкових розрахунків

Зауважимо: повернути кошти, отримані підприємством (підприємцем) у готівковій формі, можна тільки в разі дотримання обмеження щодо граничного обсягу готівкових розрахунків між госпсуб'єктами, встановленого Положенням №637. Нагадаємо, що відповідно до п. 2.3 Положення №637 гранична сума готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами обмежується. Сума обмеження становить 10000 (десять тисяч) гривень2. Платежі понад зазначену граничну суму проводяться виключно в безготівковій формі.

1 Книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат, затверджені наказом Мінфіну від 15.12.2011 р. №1637.

2 Відповідно до Постанови НБУ від 09.02.2005 р. №32.

Відповідальність за це порушення встановлено саме для платника готівки. А саме: відповідно до п. 2.3 Положення №637 кошти в розмірі перевищення встановленої граничної суми розрахунково додаються до фактичних залишків готівки на кінець дня у касі платника готівки (одноразово в день здійснення цієї операції), з подальшим порівнянням одержаної розрахункової суми із затвердженим лімітом каси. У разі перевищення встановлених лімітів залишку готівки у касі, відповідно до ст. 1 Указу №436, до платника готівки застосовуються фінансові санкції у двократному розмірі сум виявленої понадлімітної готівки за кожен день.

Крім того, не уникнути адмінвідповідальності у розмірі від 8 до 15 н. м. д. г. (від 136 до 255 грн) у разі порушення правил ведення касових операцій вперше або від 10 до 20 н. м. д. г. (від 170,00 до 340,00 грн) — у разі повторного порушення протягом року (ст. 164-2 КпАП). Відповідальність за дотримання порядку ведення операцій з готівкою покладається на керівників підприємств (п. 7.3 Положення №637).

Обмеження у сумі 10000 (десять тисяч) гривень для суб'єктів господарювання, які приймають готівку до каси, чинним законодавством не передбачено, але рекомендуємо не зловживати цією нормою. Хоча, як зазначають податкові органи у своїх консультаціях, зокрема в рубриці ЄБПЗ: «Відповідно до листа Національного банку України від 30.11.2009 №11-110/5407-22151 притягнути до відповідальності підприємця за здійснення готівкового розрахунку на суму більше 10000 гривень з іншим підприємцем протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами згідно з нормами Указу Президента неможливо».

Покупець отримує готівку як повернення авансу

Щодо права підприємства прийняти готівку від постачальника за угодою, яку розірвано, зазначимо, що жодних прямих обмежень законодавство не містить.

Думка ДПСУ про отримання готівки як повернення авансу

Чи має право ЮО прийняти до каси підприємства готівкові кошти, які були надані СПД у вигляді авансу та перераховані на його розрахунковий рахунок?

Відповідно до пункту 2 статті 3 Закону... №265/95-ВР..., суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов'язані видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції. Відповідно до пункту 1 статті 9 Закону реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються: при наданні послуг підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ і організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку. Отже, у разі розірвання договору про надання послуги повернення коштів може бути здійснено через касу підприємства з відповідним оформленням прибуткового касового ордера, підписаного і завіреного печаткою у встановленому порядку.

Єдина база податкових знань

Відповідно до ст. 3 Закону про РРО, реєстратори розрахункових операцій застосовуються суб'єктами господарювання при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі (послуг), громадського харчування. Отже, порядок проведення розрахунків через РРО поширюється виключно на продавців. Але отримувачу готівки потрібно подбати про документальне оформлення такої операції:

1) документальне підтвердження факту розірвання угоди. Підстави, за яких угода підлягає розірванню, можуть бути прописані у самій угоді, або треба оформити додаток до договору, в якому зазначити підстави, за якими угоду було розірвано, або причину, через яку умови угоди не були виконані (ст. 654 ЦКУ);

2) складений покупцем лист-заява до постачальника з вимогою повернути аванс. У листі, який складається у довільній формі, покупець зазначає причини вимоги (розірвання угоди за взаємною згодою або невиконання продавцем поставки товару в належний термін тощо), реквізити угоди, за якою відбулось перерахування авансу, і суму, яку має бути повернено;

3) прибутковий касовий ордер типової форми №КО-1 (додаток 2 до Положення №637). Адже, відповідно до п. 3.1 Положення №637, касові операції оформляються касовими ордерами, які підтверджують факт отримання (повернення) готівкових коштів. У такому первинному документі слід обов'язково зазначити підстави отримання коштів (повернення авансу за угодою, яку розірвано), підприємство платника коштів та особу, уповноважену підприємством-продавцем, через яку отримано готівку до каси покупця1.

1 Про приймання підприємствами готівки в касу за прибутковими касовими ордерами видається засвідчена відбитком печатки цього підприємства квитанція (що є відривною частиною прибуткового касового ордера) за підписами головного бухгалтера або працівника підприємства, який на це уповноважений керівником (п. 3.3 Положення №637).

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. №435-IV.
  • КпАП — Кодекс про адміністративні правопорушення України від 07.12.84 р. №8073-X.
  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Указ №436/95 — Указ Президента України від 12.06.95 р. №436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки».
  • Положення №637 — Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 15.12.2004 р. №637.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру