• Посилання скопійовано

Суть справи

Контрольна стрічка РРО
З 01.01.2013 р. набирає чинності оновлена редакція п. 7 ст. 3 Закону про РРО, яка зобов'язує СГ, що використовують у своїй діяльності РРО, передавати дротовими або бездротовими каналами зв'язку до ДПС електронні копії розрахункових документів та фіскальних звітних чеків, які, своєю чергою, містяться на контрольній стрічці у пам'яті РРО чи у пам'яті модемів, приєднаних до них. Сам Порядок такої передачі та Вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі (далі — Вимоги) затверджено наказом Мінфіну від 08.10.2012 р. №1057. Проаналізуймо, наскільки можливо буде з початку 2013 року реалізувати цей механізм передачі даних до ДПС.

Факсиміле — не наш метод
У низці передноворічних податкових консультацій одна, а саме УПК №1047, присвячена використанню факсимільного відтворення підпису у відносинах між СГД та органом ДПС. Стисло її суть викладена в заголовку статті, а докладніше — читайте далі.

Офіційний погляд на штрафи
Узагальнюючі податкові консультації, видані центральним податковим органом наприкінці листопада, здебільшого відрізняються довгими преамбулами, в яких ДПС звертається до основ податкової системи, що, мабуть, має відігравати деяку виховну роль. В УПК №1046 податківці торкаються конституційного обов'язку кожного сплачувати податки в порядку і розмірах, визначених законом, а також намагаються надати офіційну відповідь на низку запитань щодо застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства.
Більшість із них стосуються всіх платників податків, які є потенційними правопорушниками і саме для яких передбачені фінансові санкції. Окрема група запитань і відповідей стосується лише сільгоспвиробників.
Зазначимо, що більшість питань, розкритих в УПК, вже не раз порушувалися на сторінках «ДК».

Перереєстрація РРО
Касовий апарат — це важлива частина торговельної діяльності. Тому в бухгалтерів більш-менш великих торговельних підприємств нерідко виникає запитання: чи можна використовувати РРО в іншому місці торгівлі, ніж зазначено в реєстраційному посвідченні до нього, та чи при цьому його слід перереєстровувати?

Ліміт каси: загальні питання
Напевно, в Україні немає жодного підприємства, яке б не стикалося з готівковими розрахунками, а отже, і з їх оформленням та, зокрема, з лімітом каси. Тож у цьому матеріалі ми з радістю розкажемо вам все щодо особливостей встановлення саме ліміту каси: як прогнозного ліміту каси для новоствореного підприємства, так і ліміту каси для діючого підприємства.

Ліміт каси в особливих випадках
У статті в «ДК» №50/2012 ви мали нагоду ознайомитися з найголовнішим, що слід знати про ліміт каси на підприємстві. Тут же поговоримо про деякі особливості встановлення ліміту каси, зокрема — встановлення ліміту каси відокремленим підрозділам, сільгосппідприємствам, підприємствам, які розташовані в місцевості, де немає банків. Також розповімо, коли саме слід переглядати ліміт каси та про інші нюанси, що стосуються цієї теми.

Товар, оплачений платіжною карткою: облік у продавця
Розрахунки за допомогою платіжних карток — це зручно насамперед для споживачів, адже оплата карткою — це повноцінний засіб розрахунку за товари та послуги. Відповідно до Закону про захист прав споживачів, продавцям забороняється у будь-який спосіб обмежувати споживача у використанні ним електронних платіжних засобів, якщо відповідно до законодавства продавець (виконавець) зобов'язаний приймати їх до сплати. Причому суб'єкти господарювання за відмову в реалізації такого права споживачу несуть відповідальність у вигляді штрафу в сумі 8500 грн. У цій статті проаналізуємо, хто із продавців зобов'язаний приймати платіжні картки під час розрахунків із покупцями та як здійснюється облік цих операцій на підприємствах торгівлі та сфери послуг.

Повернення фіндопомоги з каси підприємства
У нас на підприємстві є корпоративна картка, оформлена на директора. Директор зняв з неї гроші у розмірі 18000 грн. Чи можна оприбутковувати їх до каси та видати засновникові як повернення фіндопомоги?

Надходження готівки при розірванні угоди
Чи може підприємство на загальній системі оподаткування, яке працює без РРО, прийняти кошти до каси від постачальника у зв'язку з розірванням угоди?

Зарплата для дружини
Працівник перебуває на лікарняному. Чи можна видати зарплату дружині? Які документи для цього потрібні?

Касові перевірки — не тільки фактичні
Чи мають право податкові органи проводити перевірку касових операцій під час планових перевірок, якщо для цього є спеціальний порядок та спеціальний вид перевірок — фактичні перевірки?

До змісту номеру