• Посилання скопійовано

Зміни для видобувачів корисних копалин

Зміни, внесені до ПКУ Законом №4834, особливо відчутними виявилися для тих, хто сплачує рентну плату за нафту, природний газ і газовий конденсат, які видобуваються в Україні, та плату за користування надрами.

Відповідно до п. 1 розділу II Закону №4834 з 01.01.2013 р. рентну плату за нафту, природний газ та газовий конденсат буде вилучено з переліку загальнодержавних податків і зборів, установлених п. 9.1 ПКУ. Одночасно з 01.07.2012 р. розширено поняття вуглеводневої сировини (пп. 14.1.35 ПКУ).

Щодо договорів про спільну діяльність

Перелік платників рентної плати за нафту, природний газ і газовий конденсат, які видобуваються в Україні, уточнено новим пунктом 256.2 ПКУ. З 01.07.2012 р. ПКУ окремо обумовлено, що якщо ці корисні копалини видобуваються в межах договору про спільну діяльність (далі — СД-договори), за сплату такої рентної плати відповідає уповноважена особа — один із учасників такого СД-договору, на якого згідно з умовами цього договору було покладено обов'язок нарахування та сплати податків.

Пригадали про договори про спільну діяльність і в розділі ХI ПКУ, який встановлює плату за користування надрами. З 01.07.2012 р. пункт 263.1 ПКУ доповнено пп. 263.1.4 практично аналогічного змісту.

При цьому один з учасників СД-договору повинен мати відповідний спеціальний дозвіл на користування надрами для видобування корисних копалин. Зверніть увагу на те, що новим пунктом не обумовлено, що учасник, який повинен мати спеціальний дозвіл на користування надрами, і учасник, який нараховує і сплачує податки, — це одна і та сама особа. Однак далі говориться, що «облік результатів спільної діяльності ведеться окремо від обліку господарської діяльності цього учасника», тож можна дійти висновку, що мається на увазі все ж таки одна особа. Такий учасник додатково реєструється як платник рентної плати у визначеному порядку (п. 256.2 ПКУ).

Наявність серед платників плати за користування надрами осіб, уповноважених на це договорами про спільну діяльність, обумовлює приведення у відповідність і порядок подання податкових розрахунків з цього платежу, встановленого п. 263.11 ПКУ. З 01.07.2012 р. уточнено, що такі уповноважені особи так само, як і інші платники цього платежу, щокварталу повинні подавати податкові розрахунки з плати за користування надрами до органів ДПС.

Згідно з підпунктом пп. 263.11.4 ПКУ уповноважена особа повинна подавати такі податкові розрахунки починаючи з календарного кварталу, що настає за кварталом, у якому такий договір про спільну діяльність зареєстровано в органах ДПС.

Щодо реалізації інвестиційних проектів

З 01.07.2012 р. під реалізацію інвестиційних проектів, які забезпечують виконання державної політики в нафтогазовому комплексі, підпадають не тільки об'єкти, які розташовані на певних ділянках надр, але й самі ділянки надр (пп. 258.4.1 ПКУ). Перелік таких ділянок має затверджувати Міненергетики.

Щодо додаткових обсягів видобутку на відремонтованих свердловинах

З 01.07.2012 р. уточнено обсяг видобутку (в частині додаткового обсягу), який розраховується на окремих діючих свердловинах після капітального ремонту. Порядок розрахунку не змінився, але сама формула стала більш зрозумілою для платника рентної плати: «Додаткові обсяги визначаються як різниця фактичного обсягу видобутку вуглеводневої сировини за звітний податковий період та середньомісячного фактичного обсягу видобутку на таких об'єктах ділянок надр протягом останніх 12 місяців, що передували початку капітального ремонту». Попередня ж редакція пп. 258.4.5 ПКУ наводила лише базовий обсяг видобутку для порівняння.

Щодо порядку обчислення рентної плати

Переформулювання абзацу 1 п. 260.4 ПКУ не змінило його суті. Як і раніше, податкові розрахунки з рентної плати подаються платником податків починаючи з календарного місяця, що настає за місяцем, у якому такий платник отримав спеціальний дозвіл для видобування корисних копалин на здійснення видобутку вуглеводневої сировини.

Але з 01.07.2012 р. у п. 260.4 ПКУ з'явився пп. 260.4.1, який окремо визначає строк початку подання податкових розрахунків під час виконання договорів про спільну діяльність уповноваженою особою. Такі особи вперше подають податкові розрахунки з рентної плати у календарному місяці, що настає за місяцем, у якому такий СД-договір зареєстровано в органах ДПС.

Щодо бази обкладення платою за користування надрами

З 01.01.2013 р. буде змінено базу нарахування плати за користування надрами в частині визначення вартості одиниці видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) для нафти та газового конденсату. Нагадуємо, що за пп. 263.5.1 ПКУ базою оподаткування є вартість обсягів видобутих у податковому (звітному) періоді корисних копалин (мінеральної сировини), яка окремо обчислюється для кожного виду корисної копалини (мінеральної сировини) для кожної ділянки надр на базових умовах поставки (склад готової продукції гірничодобувного підприємства). А порядок визначення вартості одиниці відповідного виду видобутої корисної копалини (мінеральної сировини) встановлено п. 263.6 ПКУ.

До кінця 2012 р. вартість відповідного виду видобутої у податковому (звітному) періоді корисної копалини (мінеральної сировини) визначається за більшою з таких її величин:

— за фактичними цінами реалізації відповідного виду видобутої корисної копалини (мінеральної сировини);

— за розрахунковою вартістю відповідного виду видобутої корисної копалини (мінеральної сировини).

Але для нафти та конденсату з 01.01.2013 р. вартість визначатиметься лишень за фактичними цінами реалізації — про це було внесено зміни до пп. 263.6.1 ПКУ.

Також абзац 1 пп. 263.6.2 ПКУ було доповнено такими реченнями: «Фактична ціна реалізації для нафти, конденсату визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію економічної політики, за податковий (звітний) період як середня ціна однієї барелі нафти «Urals», перерахована у гривні за тонну за курсом Національного банку України станом на 1 число місяця, що настає за податковим (звітним) періодом, яка склалася на момент завершення проведення торгів нафтою на Лондонській біржі протягом такого податкового (звітного) періоду. Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію економічної політики до 15 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, розміщує визначену ціну реалізації нафти на своєму офіційному веб-сайті у спеціальному розділі та повідомляє центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику».

Тобто видобувачі нафти та конденсату для того, щоб з 01.01.2013 р. визначити розмір плати за користування надрами, повинні звертатися до офіційного веб-сайта Міністерства економічного розвитку і торгівлі України http://www.me.gov.ua, де щомісяця оприлюднюватиметься затверджена цим органом фактична ціна реалізації для цих копалин. Питання щодо того, як документально підтвердити, що використану у податковому обліку фактичну ціну реалізації нафти і газового конденсату було взято саме з цього веб-сайта (ніхто ж не застрахований від її непередбачуваної змін на такому Iнтернет-ресурсі) і що таку ціну було вчасно наведено на ньому, наразі відкрите. Ми чекаємо на роз'яснення ДПСУ з цього питання.

Щодо ставок плати за користування надрами

Ще більших змін зазнали ставки плати за користування надрами для видобування корисних копалин, які розраховуються по-новому (п. 263.9 ПКУ). З 01.07.2012 р. ці ставки в основному розраховуються у відсотках від вартості видобутих корисних копалин, але не менше від ставок, які діяли раніше (див. таблицю).

Таблиця

Ставки плати за користування надрами для видобування корисних копалин

Назва корисної копалини
Одиниця виміру
За одиницю видобутих корисних копалин, гривень
Від вартості видобутих корисних копалин
відсотків
але не менше ніж гривень за одиницю видобутих корисних копалин
1
2
3
4
5
Корисні копалини загальнодержавного значення
антрацит
тонн
 
0,5
5,33
вугілля буре
— " —
 
1
0,57
вугілля кам'яне:        
вугілля енергетичне, окиснене
— " —
 
0,4
3,51
вугілля коксівне
— " —
 
0,4
3,51
торф, сапропель
— " —
 
1
0,59
Металічні руди:        
залізна руда для збагачення
— " —
 
2,7
3,64
залізна руда для збагачення з вмістом магнетитового заліза менше 20 відсотків
— " —
 
1,5
0,89
залізна багата
— " —
 
3,5
11,45
марганцева
— " —
 
5
21,7
титанова (розсипних родовищ)
— " —
 
5
3,99
Титано-цирконієва (розсипних родовищ)
— " —
 
5
7,4
нікелева (силікатна)
— " —
 
3,5
9,72
хромова
— " —
 
3,5
10,98
ртутна
— " —
 
3,5
0,59
уранова
— " —
 
3,5
3,19
золота
— " —
 
5
15,98
ванадію
— " —
 
3,5
6,12
гафнію
— " —
 
3,5
9,46
бариту
— " —
 
3,5
6,45
Горючі корисні копалини:
нафта, конденсат        
— з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5000 метрів
тонн
 
39*
 
— з покладів, які повністю залягають на глибині понад 5000 метрів
— " —
 
17*
 
Газ горючий природний:
Газ природний, у тому числі газ, розчинений у нафті (нафтовий (попутний) газ), етан, пропан, бутан, газ (метан) вугільних родовищ, газ сланцевих товщ, газ центрально-басейнового типу, газ колекторів щільних порід:
— з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5000 метрів
тис. куб. метрів
 
17**
594,64**
природний газ, що відповідає умові, визначеній у підпункті 263.11.5, видобутий з покладів до 5000 метрів
— " —
 
28
101,3
— з покладів, які повністю залягають на глибині понад 5000 метрів
— " —
 
9**
318,34**
природний газ, що відповідає умові, визначеній у підпункті 263.11.5, видобутий з покладів понад 5000 метрів
— " —
 
25
89,45
— з покладів на ділянках надр (родовищах) в межах континентального шельфу та/або виключної (морської) економічної зони України
— " —
 
15**
53,9**
Глинисті породи:
глина тугоплавка
тонн
 
5
 
каолін первинний
— " —
 
5
 
глина вогнетривка
— " —
 
5
 
каолін вторинний
— " —
 
5
 
сировина керамзитова
— " —
 
5
 
сировина формувальна та для огрудкування залізорудних концентратів — глина бентонітова
— " —
 
5
3,59
Сировина вогнетривка:
доломіт
— " —
 
7,5
11,3
кварцит та пісок кварцовий для металургії
— " —
 
7,5
 
пісок формувальний
— " —
 
7,5
25,24
кварцит для виробництва кремнію
— " —
 
2,0
2,64
сировина високоглиноземна, крім глин (кіаніт (дистен), силіманіт, ставроліт)
куб. метрів
 
3,5
1,23
сировина флюсова — вапняк (флюсовий)
тонн
 
5
11,3
Сировина хімічна:
сірчана руда
— " —
 
3
6,5
сіль кам'яна (галіт)
— " —
 
2,5
5,85
сіль кам'яна (галіт) для харчової промисловості
— " —
 
2,5
5,85
сіль калійно-магнієва
— " —
 
3
 
крейда для виробництва соди
— " —
 
7,5
25,78
вапняк для цукрової промисловості
— " —
 
7,5
25,51
крейда для хімічної промисловості
— " —
 
7,5
25,67
сировина агрохімічна -фосфорити (агроруди)
— " —
 
2
2,3
сировина для мінеральних пігментів
— " —
 
5,5
6,07
Електро- та радіотехнічна сировина:
графітова руда
тонн
 
5
3,87
пірофіліт
— " —
 
5
34,08
озокерит
— " —
 
5
34,51
сировина оптична та п'єзооптична
кілограмів
 
5
13,62
сировина адсорбційна — бентоніт, палигорскіт, цеоліт, сапоніт
тонн
 
5
3,66
сировина абразивна
— " —
 
5
2,09
сировина ювелірна (коштовне каміння) — бурштин, топаз, моріон, берил тощо
кілограмів, грамів, каратів
 
5
 
сировина ювелірно-виробна (напівкоштовне каміння)
кілограмів
 
4
 
сировина виробна
тонн, куб. метрів
 
4
 
сировина для облицювальних матеріалів (декоративне каміння)
куб. метрів
 
3
 
Сировина скляна та фарфоро-фаянсова:
польовий шпат (пегматит)
тонн
 
5
 
пісок для виробництва скла
— " —
 
7,5
 
сировина цементна
— " —
 
5
16,99
сировина для пиляних стінових матеріалів
куб. метрів
 
3
 
Сировина петрургійна та для легких заповнювачів бетону:
перліт
тонн
 
5,5
3,53
сировина для виробництва мінеральної вати (андезит, андезито-базальт, базальт)
— " —
 
7,5
 
сировина для покриття доріг — бітуми
— " —
 
5
8,44
Підземні води:
мінеральні для промислового розливу
куб. метрів
39,3
   
мінеральні (лікувальні та лікувально-столові питні) для внутрішнього використання лікувальними закладами
— " —
14,18
   
мінеральні (лікувальні) для зовнішнього використання лікувальними закладами
— " —
9,47
   
промислові (розсіл)
— " —
0,92
   
теплоенергетичні (термальні)
куб. метрів
0,77
   
прісні підземні води
100 куб. метрів
8,95
   
Поверхневі води — ропа (лікувальна, промислова)
куб. метрів
0,86
   
Грязі лікувальні
— " —
10,24
   
Корисні копалини місцевого значення
Сировина для будівельного вапна та гіпсу:
крейда і вапняк на вапно, крейда будівельна
тонн
 
7,5
25,24
Гіпс
— " —
 
7,5
25,73
Сировина для хімічних меліорантів ґрунтів — вапняк
— " —
 
7,5
16,73
Сировина для бутового (будівельного) каменю (всі види гірських порід, придатність яких визначається державними стандартами, у тому числі для щебеневої продукції)
— " —
 
7,5
 
Сировина піщано-гравійна:
сировина піщано-гравійна
тонн
 
5
 
сировина піщано-глиниста для закладки вироблених просторів, будівництва дорожніх насипів, дамб тощо
куб. метрів
 
5
1,37
Сировина цегельно-черепична
тонн
 
5
 
* В умовах дії угоди про розподіл продукції для нафти та конденсату, видобутих у межах території України, континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони України, плата за користування надрами для видобування корисних копалин справляється із застосуванням ставки у розмірі 2 відсотки від вартості видобутих корисних копалин, решта плати за користування надрами враховується при визначенні часток розподілу продукції між інвестором і державою..
** В умовах дії угоди про розподіл продукції для газу природного, у тому числі газу, розчиненого у нафті (нафтового (попутного) газу), етану, пропану, бутану, газу (метану) вугільних родовищ, газу сланцевих товщ, газу центрально-басейнового типу, газу колекторів щільних порід, видобутих в межах території України, континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони України, застосовується ставка у розмірі 1,25 відсотка від вартості видобутих відповідних корисних копалин, решта плати за користування надрами враховується при визначенні часток розподілу продукції між інвесторами та державою.

Окремо скажемо про погашені корисні копалини — тобто балансові запаси корисних копалин, які зняті з обліку внаслідок їх відпрацювання або втрат при видобутку1. Щодо них у таблиці, наведеній у п. 263.9 ПКУ, у попередній редакції було встановлено окремий розмір ставок (щодо одиниці погашених корисних копалин). У новій редакції цієї таблиці таких ставок немає. Але ж норми, які свідчать про те, що обсяг погашених корисних копалин є об'єктом нарахування плати за користування надрами, з ПКУ не вилучено (див. пп. 263.2.2, 263.7.2 ПКУ). Як платники податків та податківці виходитимуть з цієї ситуації, покаже тільки час, бо наразі ситуація є незрозумілою: об'єкт оподаткування затверджено, а ставки — ні.

1 Пункт 2.4 Положення про проектування внутрішнього відвалоутворення та складування відходів виробництва в залізорудних і флюсових кар'єрах, затвердженого наказом Міністерства промислової політики України від 17.08.2004 р. №412.

Зверніть увагу, що всі зміни, які вносяться до пп. 263.9.1 ПКУ щодо наведених у таблиці оновлених ставок плати за нафту, конденсат, газ горючий природний (за винятком газу (метану) вугільних родовищ, газу сланцевих товщ, газу центрально-басейнового типу, газу колекторів щільних порід), примітки до таблиці щодо встановлення ставок в умовах дії угоди про розподіл продукції (за винятком газу (метану) вугільних родовищ, газу сланцевих товщ, газу центрально-басейнового типу, газу колекторів щільних порід), набирають чинності з 01.01.2013 р.

Не застосовуються з 01.01.2013 р. до ставок плати за користування надрами для видобування нафти, конденсату, газу природного, у тому числі газу, розчиненого у нафті (нафтового (попутного) газу), етану, пропану, бутану, газу сланцевих товщ, газу центрально-басейнового типу, газу колекторів щільних порід коефіцієнти, встановлені п. 263.10 ПКУ.

Також з 01.01.2013 р. новим пп. 263.9.2 ПКУ запроваджено ставку 2% плати за користування надрами для додаткових обсягів добутої вуглеводневої сировини, видобутих внаслідок виконання діючих або нових інвестиційних проектів (програм, договорів), якими передбачено нарощування видобутку вуглеводневої сировини, на ділянках надр (родовищах, покладах), що характеризуються погіршеними гірничо-геологічними умовами (важковидобувні) або виснаженістю в процесі розробки в попередніх періодах, на окремих діючих свердловинах після капітального ремонту, свердловинах, що відновлюються з числа ліквідованих, нових свердловинах чи групах свердловин, що розташовані на таких ділянках надр.

Як бачимо, нова знижена ставка діятиме не для всіх, а має на меті підтримати тих видобувачів, які зможуть або інвестувати в нові джерела видобування вуглеводневої сировини в Україні, або поновити старі. Крім того, новий пп. 263.9.2 ПКУ визначає перелік суб'єктів господарювання, на яких поширюється така пільгова ставка плати.

Газ для населення

З 01.01.2013 р. набере чинності і ще один підпункт — 263.11.5 ПКУ, в якому зазначено: платники податків та уповноважені особи, що сплачують плату за користування надрами, які у податковому (звітному) періоді видобули природний газ (у т. ч. нафтовий (попутний) газ) та реалізували суб'єкту, уповноваженому КМУ, для формування ресурсу природного газу (у т. ч. нафтового (попутного) газу), що використовується для потреб населення, у податковому розрахунку повинні визначати податкові зобов'язання з урахуванням обсягів, визначених в актах приймання-передачі, та обсягів виробничо-технологічних витрат природного газу. Такі акти приймання-передачі оформляються відповідно до типових договорів, затверджених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики в нафтогазовому комплексі (тобто Міністерством енергетики та вугільної промисловості України), про реалізацію природного газу у податковому (звітному) періоді, коли такий газ було видобуто, та не пізніше 8 числа місяця, що настає за податковим (звітним) періодом, підписуються платником або уповноваженою особою та уповноваженим суб'єктом на підставі укладених ними господарських договорів. При цьому обсяги виробничо-технологічних витрат природного газу (у т. ч. нафтового (попутного) газу), визначаються пропорційно до питомої ваги обсягів такого природного газу, реалізованого уповноваженому суб'єкту, в загальному обсязі природного газу (у т. ч. нафтового (попутного) газу), що підлягає оподаткуванню, зменшеному на обсяг виробничо-технологічних витрат такого природного газу.

Щодо строків сплати плати за використання надр

Додано уповноважених осіб при спільній діяльності і до п. 263.12 ПКУ, який визначає порядок сплати плати за використання надр. Строк сплати цього платежу (відтепер встановлений пп. 263.12.1 ПКУ), а також бюджет, до якого він сплачується, для звичайних платників податків та для уповноважених осіб є однаковим і залишився без змін — протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання податкового розрахунку за податковий (звітний) період.

Однак з 01.01.2013 р. цей пункт буде доповнено новим підпунктом 263.12.2 ПКУ, яким встановлено окремі строки сплати цього платежу для тих осіб, які здійснюють видобування нафти, конденсату, газу природного, у тому числі газу, розчиненого у нафті (нафтового (попутного) газу), етану, пропану, бутану. Такі платники платежу відтепер повинні сплачувати платіж авансом. Авансові внески з плати за користування надрами у податковому (звітному) періоді повинні сплачуватися до 30 числа кожного місяця (у лютому — до 28 або 29 числа) поточного кварталу. Розмір таких авансових внесків складається з 1/3 суми податкових зобов'язань з плати за користування надрами для видобування корисних копалин, визначеної у податковому розрахунку з плати за попередній податковий (звітний) період.

Щодо розділу Х ПКУ

Розділ X «Рентна плата за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні» ПКУ з 1 січня 2013 року втрачає чинність.

Як передбачено ч. 3 Прикінцевих та перехідних положень Закону №4834, з 01.01.2013 р. платники плати за користування надрами для видобування корисних копалин та уповноважені особи за договорами про спільну діяльність, які здійснюють видобуток нафти, конденсату, газу природного, у тому числі газу, розчиненого у нафті (нафтовому (попутному) газі), етану, пропану, бутану, подають податкові розрахунки та сплачують податкові зобов'язання із плати за користування надрами для видобування корисних копалин у порядку та на умовах, передбачених оновленими пп. 263.11.1 — 263.11.4, пп. 263.12.1 ПКУ.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру