• Посилання скопійовано

Суть справи

ПДВ: податковий кредит і податкова накладна
ПДВ та питання складання ПН завжди були у полі зору податківців. Не є винятком і зміни, внесені до ПКУ Законом №4834. Проаналізуймо основні зміни в розрізі ПК з ПДВ, у його перерахунку за необоротними активами, а також у складанні ПН.

І ще про зміни до ПКУ в частині ПДВ
Законом від 24.05.2012 р. №4834-VI законодавець вніс чергові зміни до обліку ПДВ, які набрали чинності з 1 липня 2012 року. Загалом можна сказати, що нововведення доволі лояльні та позитивні, але є неприємна новина, пов'язана з умовним продажем під час анулювання реєстрації платником ПДВ. Проаналізуймо нові норми докладніше.

Зміни у ПДФО з 01.07.2012 р.
З 1 липня набрали чинності і зміни, внесені Законом №4834 до Розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» Податкового кодексу. Розгляньмо особливості таких змін, детально спинившись на двох ключових, які стосуються визначення додаткового блага та проведення перерахунку ПДФО.

Зміни у податку на прибуток — з 1 липня
Зміни, внесені до ПКУ Законом України від 24.05.2012 р. №4834, стосуються у тому числі обкладення податком на прибуток. Зазначені зміни набрали чинності з 1 липня поточного року. Їх можна розділити на дві категорії: позитивні та радше, певно, «нейтральні». Але що перші, що другі стосуються якихось конкретних сфер. Розгляньмо, в чому вони полягають.

Спрощення для «спрощенців»
Прийнятий 24 травня Закон №4834 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм» не обійшов увагою і платників єдиного податку. От про зміни, що вносяться ним до глави 14 ПКУ, яка визначає правила спрощеної системи оподаткування, і поговоримо.

Зміни: перевірки, штрафи, адміністрування податків
Зміни, внесені Законом України від 24.05.2012 р. №4834 до розділу II ПКУ, більше нагадують уточнення та приведення його норм у відповідність до приписів інших розділів Кодексу. Хоча в деяких випадках йдеться про заповнення прогалин у податкових нормах, у т. ч. з урахуванням останніх змін чинного законодавства.

Зміни до ПКУ: екоподаток, збір за реєстрацію ТЗ та інше
Законом №4834 були внесені невеликі, але для деяких платників податків болючі зміни — збільшено ставку збору за першу реєстрацію транспортного засобу, змінено порядок визначення втрат спирту при виробництві алкогольних напоїв, змінено склад платників екоподатку.

Зміни для видобувачів корисних копалин
Зміни, внесені до ПКУ Законом №4834, особливо відчутними виявилися для тих, хто сплачує рентну плату за нафту, природний газ і газовий конденсат, які видобуваються в Україні, та плату за користування надрами.

До змісту номеру