• Посилання скопійовано

Щодо збору за спеціальне використання води

Лист ДПСУ від 08.05.2012 р. №13067/7/15-2117

Щодо збору за спеціальне використання води

Суттєво. Якщо суб'єктом господарювання використовується вода з криниць, то за обсяги використаної води він повинен сплачувати збір за спеціальне використання води.

! Суб'єктам господарювання

Державна податкова служба України у зв'язку із запитами органів державної податкової служби і платників збору за спеціальне використання води щодо обкладення збором обсягів води, що забирається з криниці, повідомляє.

Статтею 48 Водного кодексу України (далі — Водний кодекс) визначено, що до спеціального водокористування належить забір води з водних об'єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використання води та скидання забруднюючих речовин у водні об'єкти, включаючи забір води та скидання забруднюючих речовин зі зворотними водами із застосуванням каналів.

Водокористувач здійснює спеціальне використання водних ресурсів у разі здійснення хоча б одного з перелічених його видів.

Згідно зі статтею 1 Водного кодексу водний об'єкт — природний або створений штучно елемент довкілля, в якому зосереджуються води (море, річка, озеро, водосховище, ставок, канал, водоносний горизонт). Водоносний горизонт — однорідна пластова товща гірських порід, де постійно перебувають води.

Отже, водоносні горизонти належать до водних об'єктів, а забір — це вилучення води з водного об'єкта за допомогою технічних пристроїв або без них.

Відповідно до пункту 323.1 статті 323 Податкового кодексу України (далі — Податковий кодекс) платниками збору за спеціальне використання води є водокористувачі — суб'єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи — підприємці, що використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об'єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних чи інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Пунктом 324.1 статті 324 Податкового кодексу визначено, що об'єктом обкладення збором є фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі, з урахуванням обсягу втрат води в їхніх системах водопостачання.

При цьому тип джерела водопостачання, категорія якості води і глибина водного об'єкта, з якого забирається вода, не впливають на обов'язок щодо сплати збору за спеціальне використання води суб'єктами господарювання, що здійснюють використання води.

Виняток становлять обсяги води, що використовуються для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, що перебувають на цій території в той чи інший період часу, незалежно від характеру і тривалості проживання, в межах їх житлового фонду і присадибних ділянок), за які збір не справляється (пп. 324.4.1 п. 324.4 ст. 324 Податкового кодексу).

Отже, якщо суб'єктом господарювання використовується вода з криниць, то за обсяги використаної води (крім випадків, передбачених пунктом 324.4 статті 324 Податкового кодексу) такий суб'єкт господарювання повинен сплачувати збір за спеціальне використання води.

Заступник голови А. IГНАТОВ

До змісту номеру