• Посилання скопійовано

Щодо персональних даних

Лист ДСУ з питань захисту персональних даних від 02.04.2012 р. №10/1106-12

Щодо персональних даних

Суттєво. ДСУ рекомендує відомості або сукупність відомостей про фізособу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована, що перебувають у візитниці, адресній книзі електронної пошти підприємства та списку контактів мобільного телефону, відносити до визначення «персональні дані» фізосіб.

! Володільцям баз персональних даних

Державна служба України з питань захисту персональних даних розглянула лист щодо визначення терміна «персональні дані» і в межах компетенції зазначає таке.

Відповідно до визначення, наведеного у статті 2 Закону України «Про захист персональних даних» (далі — Закон), персональними даними є відомості або сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована.

Первинними джерелами відомостей про фізичну особу є: видані на її ім'я документи; підписані нею документи; відомості, які особа надає про себе (частина четверта статті 6 Закону).

Відповідно до міжнародних стандартів термін «персональні дані» повинен охоплювати всю інформацію про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути ідентифікована будь-яким можливим способом. Для визначення факту ідентифікації особи необхідно враховувати всі можливі засоби для ідентифікації зазначеної особи.

При визначенні належності певних відомостей про фізичних осіб до персональних даних рекомендуємо враховувати Вирішення Конституційного Суду України від 20.01.2012 р. №2-рп/2012 у справі за конституційним поданням Жашківської районної ради Черкаської області щодо офіційного тлумачення положень частин першої, другої статті 32, частин другої, третьої статті 34 Конституції України.

Конституційний Суд України, надаючи офіційне тлумачення частин першої, другої статті 32 Конституції України, вважає, що інформація про особисте та сімейне життя особи (персональні дані про неї) — це будь-які відомості або сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована, а саме: національність, освіта, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров'я, матеріальне становище, адреса, дата і місце народження, місце проживання і місцезнаходження тощо, дані про особисті майнові та немайнові відносини цієї особи з іншими особами, зокрема членами сім'ї, а також відомості про події та явища, які відбувалися чи відбуваються в побутовій, інтимній, товариській, професійній, діловій та інших сферах життя особи, за винятком даних про виконання повноважень особою, що обіймає посаду, пов'язану зі здійсненням функцій держави або органів місцевого самоврядування.

Виходячи з вищевикладеного, Служба рекомендує відомості або сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована, що перебувають у візитниці, адресній книзі електронної пошти підприємства і списку контактів мобільного телефону, відносити до визначення «персональні дані» фізичної особи.

Голова Служби О. МЕРВIНСЬКИЙ

До змісту номеру