• Посилання скопійовано

Суть справи

Оформлення результатів митних перевірок
Мінфін України наказом від 21.03.2012 р. №377 (див. «ДК» №24/2012) затвердив Порядок оформлення результатів проведення митними органами перевірок (далі — Порядок №377) та одночасно скасував дію попередника — Порядку №254. Коментований документ набирає чинності з 05.06.2012 р.
На щастя, новий порядок не несе якихось вагомих змін стосовно перевірок суб'єктів ЗЕД. Тому зупинімося лише на найцікавіших моментах та пригадаємо, що варто пам'ятати бухгалтерам при перевірках.

Контроль за сплатою ЄСВ при виплаті зарплати
У листі від 26.03.2012 р. №6925/03-30 (див. «ДК» №24/2012) фахівці ПФУ пояснюють, яким документом повинне заручитися підприємство для отримання коштів на виплату зарплати у разі, якщо сума в дорученні на сплату ЄСВ менша ніж 1/3 суми, зазначеної в чеку. Проаналізуймо висновки ПФУ.

Збір за воду з криниці
У коментованому листі від 08.05.2012 р. №13067/7/15-2117 (див. «ДК» №24/2012) ДПСУ зазначає, що якщо суб'єкт господарювання використовує воду з криниць, то за обсяги використаної води (крім випадків, передбачених п. 324.4 ПКУ) він повинен сплачувати збір за спеціальне використання води.

Продовження термінів розрахунків у ЗЕД
Iнколи трапляється, що сторони експортно-імпортної операції можуть не вкластися із розрахунками у відведений їм граничний 180-денний термін. Тож виникає слушне запитання: «Чи можна продовжити строки розрахунків, щоб уникнути санкцій, та як це зробити?». От на нього ми й дамо відповідь у цій статті.

Податковий облік товарів та виробничих запасів-2
У першій частині статті, опублікованій в «ДК» №23/2012, ми почали розглядати податковий облік запасів на підприємстві: загальні поняття обліку запасів, особливості обліку ПДВ, облік придбання та вибуття запасів. Зараз розглянемо визначення собівартості запасів, облік тимчасових та постійних різниць, а також облік загальновиробничих витрат. А на завершення статті наведемо приклад відображення операцій із запасами в обліку та податковій звітності.

Виправлення у декларації з ПДВ: практичні ситуації
У своїй роботі кожен бухгалтер може зіткнутися з певними проблемами. Час від часу з тих чи інших причин (часто — не залежних від нього) бухгалтер у податковій звітності припускається помилок. Розглянемо деякі, на наш погляд, цікаві ситуації, які вимагають від фахівців бухгалтерської справи не лише знань, а й досвіду, нестандартного мислення та здорового глузду.

До змісту номеру