• Посилання скопійовано

Що нового

Нові форми ВМД

! Суб'єктам ЗЕД

КМУ затвердив нові форми ВМД, які застосовуються з 1 червня 2012 року.

Митна декларація на бланку єдиного адміністративного документа, як і раніше, заповнюється з використанням форми МД-2. Але за потреби до неї можуть додаватися додатки форми МД-6 і додаткові аркуші форми МД-3 або специфікація форми МД-8. В одній митній декларації на бланку єдиного адміністративного документа може бути задекларовано не більше 999 товарів.

Постановою також визначено, що бланки єдиного адміністративного документа форми МД-4, додаткового аркуша форми МД-5 і доповнення форми МД-7 не застосовуються до прийняття КМУ окремого рішення.

Постанова Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 р. №450 чинна з 01.06.2012 р.


Порядок включення роялті до ціни при визначенні митної вартості товару

! Суб'єктам ЗЕД

Кабмін затвердив Порядок включення суми роялті та інших ліцензійних платежів до ціни, що фактично сплачена або підлягає сплаті за оцінювані товари, під час визначення їх митної вартості.

Так, сума роялті та інших ліцензійних платежів під час визначення митної вартості оцінюваних товарів включається до ціни за таких умов:

1) роялті та інші ліцензійні платежі стосуються оцінюваних товарів;

2) покупець повинен сплачувати роялті та інші ліцензійні платежі прямо чи опосередковано, що є умовою продажу оцінюваних товарів незалежно від того, чи закріплена така умова в договорі купівлі-продажу оцінюваних товарів;

3) сума роялті та інших ліцензійних платежів не включена до ціни.

Якщо на момент митного оформлення оцінюваних товарів декларант або уповноважена ним особа має відомості про суму роялті та інших ліцензійних платежів, він зобов'язаний під час визначення митної вартості зазначених товарів включити таку суму до ціни.

Розрахунок суми роялті та інших ліцензійних платежів, яка включається до ціни, здійснюється відповідно до умов ліцензійного договору або іншого договору щодо розпорядження майновими правами інтелектуальної власності.

Постанова Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 р. №446 чинна з 01.06.2012 р.


Щоб отримати сертифікат аудитора, слід погодити обробку своїх персональних даних

! Аудиторам

АПУ зазначила, що тепер фахівці, які хочуть отримати сертифікат аудитора або продовжити його, повинні дати згоду на обробку своїх персональних даних.

Відповідно до змін до Положення про сертифікацію аудиторів секретаріат АПУ повідомляє кандидата не пізніше ніж за 10 днів до початку екзамену про рішення комісії про надання дозволу кандидату на участь у кваліфікаційному екзамені, місце, дату і час проведення екзамену особисто або за адресою, зазначеною кандидатом у заяві.

У разі зміни будь-яких даних (прізвища, імені, по батькові, адреси реєстрації тощо) аудитор зобов'язаний у місячний термін подати до АПУ заяву про внесення змін до бази даних аудиторів і документів, що підтверджують відповідні зміни.

Рішення АПУ від 21.05.2012 р. №250/8


ЗЕД-контракт слід перекладати українською мовою лише для перевірки

! Суб'єктам ЗЕД

Мін'юст зазначив, що документи, необхідні для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів і ТЗ, що переміщуються через митний кордон України при здійсненні ЗЕД, подаються митному органу українською мовою, офіційною мовою митних союзів, членом яких є Україна, або іншою іноземною мовою, поширеною у світі. Якщо оригінали таких документів складено іншою мовою, декларант повинен забезпечити їх переклад українською мовою за власний рахунок.

Лист Мін'юсту від 22.03.2012 р. №137-0-2-12-8.2


Порядок видачі пільгових іпотечних кредитів удосконалено

! Iпотекодавцям

23 травня було внесено зміни до постанови №343, якими удосконалено Порядок видачі здешевлених іпотечних кредитів для громадян.

Установлено, що кредити видаватимуться усім, хто на підставі статті 34 Житлового кодексу визнаються такими, що потребують поліпшення житлових умов. Це — квартиронаймачі, мешканці гуртожитків, мешканці житла, яке не відповідає технічним і санітарним нормам.

Тепер за бажанням позичальника сума першого внеску може збільшуватися. Сам перший внесок позичальника обчислюється не як 25% від суми кредиту, а як 25% від вартості житла, що купується. Також розрахункова вартість житла розраховуватиметься не за місцем перебування громадянина «на черзі», а за місцем фактичного проживання. Розширено також перелік об'єктів, де може придбаватися житло за кошти здешевленої іпотеки.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.05.2012 р. №465 чинна з 31.05.2012 р.


Зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України

! Нотаріусам

Мін'юст вніс зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, відповідно до яких:

1) нотаріус посвідчує договори відчуження нерухомого майна за наявності оціночної вартості такого майна, яка визначена суб'єктом оціночної діяльності, виключним видом діяльності якого є оцінка для мети оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів;

2) проведення незалежної оцінки майна є обов'язковим у випадках застави державного та комунального майна і його відчуження способами, що не передбачають конкуренцію покупців у процесі продажу;

3) нотаріус посвідчує договір відчуження рухомого майна, у тому числі ТЗ, за наявності оціночної вартості такого рухомого майна, визначеної суб'єктом оціночної діяльності за напрямом для мети оподаткування.

Наказ Мін'юсту від 21.05.2012 р. №766/5 чинний з 05.06.2012 р.


Старі КВЕДи до нових бланків свідоцтв платників ЄП не вноситимуть

! Платникам ЄП

Укрдержреєстр повідомив, що для приведення кодів видів діяльності у відповідність до КВЕД-2010 фізособам-підприємцям необхідно подати до держреєстратора реєстраційну картку форми №11 та у полі «зміна видів діяльності, що здійснює фізособа-підприємець» вказати нові КВЕДи-2010.

Зміна видів діяльності проводиться безкоштовно.

Подавати документи державному реєстратору можна буде протягом всього 2012 року.

Автоматично жодні зміни не проводитимуться.

Лист Держреєстраційної служби від 27.04.2012 р. №85/21-12-7.2 див. у наступних числах «ДК»


Зміни до видачі ліцензій на переказ інвалюти для окремих банківських операцій

! СГД

Нацбанк вніс зміни до Положення про порядок видачі індивідуальних ліцензій на переказ іноземної валюти за межі України для оплати банківських металів та проведення окремих валютних операцій. Зокрема, відповідно до змін не вимагається отримання ліцензії на проведення операцій, пов'язаних з переказом інвалюти за межі України суб'єктами господарювання — резидентами, з метою переказу гарантійного забезпечення для участі в тендері, що передбачає поставку товарів, у сумі, що не перевищує в еквіваленті 10000 євро на один календарний рік на користь однієї особи.

Постанова НБУ від 09.04.2012 р. №132 чинна з 18.05.2012 р.


Громадянам дозволили провозити через митницю по одній упаковці продуктів

! Громадянам

КМУ визначив, які продукти і в якій кількості дозволено ввозити громадянам на митну територію України для власного споживання.

Отож, вартість продуктів, що ввозяться, не повинна перевищувати еквівалента 200 євро на одну особу.

При цьому залежно від того, упакований продукт чи ні, встановлено такі обмеження щодо ввезення:

1) в упакуванні виробника для роздрібної торгівлі — не більше одного упакування або 2 кілограмів на одну особу;

2) без упакування — не більше 2 кілограмів на одну особу;

3) без упакування (неподільний продукт, готовий до безпосереднього споживання) — у кількості не більш ніж по одному найменуванню на одну особу.

Продукти харчування повинні бути задекларовані як усно, так і письмово за бажанням власника продуктів або на вимогу працівника митниці.

Постанова Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 р. №434 чинна з 01.06.2012 р.


Зміни до Порядку здійснення попереднього документального контролю

! Перевізникам

Кабмін вніс зміни до Порядку здійснення попереднього документального контролю в пунктах пропуску через державний кордон України, відповідно до яких в пунктах пропуску через державний кордон перевізник, експедитор або уповноважена особа повинні надати посадовій особі митного органу:

1) для здійснення санітарно-епідеміологічного контролю харчових продуктів — санітарний сертифікат, що видається країною-експортером;

2) для здійснення ветеринарно-санітарного контролю товарів:

— міжнародний сертифікат, що видається країною-експортером;

— реквізити дозволу на ввезення в Україну об'єктів ветеринарно-санітарного контролю;

— відомості про включення товарів до державного реєстру ветеринарних препаратів, кормових добавок, преміксів та готових кормів;

3) для здійснення фітосанітарного контролю товарів, крім дерев'яного пакувального матеріалу як супровідного матеріалу для товарів, що класифікується у товарній позиції 4415 згідно з УКТЗЕД:

— фітосанітарний сертифікат, який видається державним органом з карантину і захисту рослин країни-експортера;

— реквізити карантинного дозволу, що видається Держветфітослужбою;

4) для здійснення екологічного контролю товарів:

— відомості про включення товарів до Державного реєстру пестицидів, а у разі ввезення на митну територію України та транзиту небезпечних вантажів:

— свідоцтво про допуск транспортних засобів до перевезення небезпечних вантажів;

— свідоцтво про підготовку водіїв транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі.

Постанова Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 р. №449 чинна з 01.06.2012 р.


Збільшено розміри допомоги по безробіттю

! Застрахованим у ФСС з ТВП

ФСС на випадок безробіття постановив, що в 2012 році застраховані особи, які отримали статус безробітних і протягом 12 місяців, що передували безробіттю, працювали на умовах повного або неповного робочого дня (тижня) не менш ніж 26 календарних тижнів і сплачували страхові внески, отримуватимуть допомогу по безробіттю у розмірі:

— 825 грн — з 1 січня 2012 року;

— 841 грн — з 1 квітня 2012 року;

— 847 грн — з 1 липня 2012 року;

— 860 грн — з 1 жовтня 2012 року;

— 872 грн — з 1 грудня 2012 року.

Ті, хто має право на допомогу по безробіттю без урахування трудового стажу, отримуватимуть допомогу в розмірі 544 гривень.

Такий же розмір допомоги (544 грн) установлено для тих, хто вперше шукає роботу, і для інших незастрахованих осіб, які отримали статус безробітних.

Постанова ФСС з ТВП від 12.04.2012 р. №327
набрала чинності 01.06.2012 р., застосовується з 01.04.2012 р.


Надання майна в оренду є послугою

! ФОП-орендодавцям

ДПС повідомила, що операція, що не є постачанням товарів, є постачанням послуг.

ДПС доходить висновку, що надання майна в оренду є послугою.

Згідно з ПКУ фізособи-підприємці, які надають в оренду:

— земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара;

— житлові приміщення, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів;

— нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів,

не можуть бути платниками єдиного податку.

Таким чином, у разі надання в оренду платникам єдиного податку та/або населенню не більше 100 квадратних метрів житлової нерухомості, 300 квадратних метрів нежитлових приміщень, 0,2 гектара земельних ділянок фізособа-підприємець має право обрати другу групу платників єдиного податку.

Лист ДПС у Донецькій області від 12.04.2012 р. №4698/10/06-213-16 див. у наступних числах «ДК»


При зміні вартісних ознак зміни в бухобліку щодо ОЗ не проводяться

! Підприємствам

Мінфін зазначає, що облікова політика підприємства може змінюватися тільки в тому випадку, якщо змінюються статутні вимоги, вимоги органу, який затверджує положення бухобліку, або якщо зміни забезпечать достовірне відображення подій або операцій у фінзвітності підприємства.

Облікова оцінка може переглядатися, якщо змінюються обставини, на яких базувалася ця оцінка, або отримана додаткова інформація.

Положенням бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби» передбачено, що для мети бухобліку підприємства можуть установлювати вартісні ознаки предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів.

Зміна вартісних ознак предметів, що входять до складу малоцінних необоротних матеріальних активів, розглядається як зміна облікових оцінок. У зв'язку зі зміною вартісних ознак зміни в бухгалтерському обліку щодо основних засобів, зарахованих на баланс, не проводяться.

Лист Мінфіну від 14.05.2012 р. №31-08410-07-25/12004 див. у наступних числах «ДК»


Зміни в ПКУ у зв'язку з новим КПК

! Платникам податків

У зв'язку з прийняттям нового Кримінального процесуального кодексу внесено зміни до низки законодавчих актів, зокрема ПКУ.

Так, складати та надсилати платникові податків податкове повідомлення-рішення за ПЗ платника податків за податками та зборами, несплата ПЗ за якими встановлена судовим рішенням, забороняється до набрання законної чинності судовим рішенням у кримінальному провадженні або винесення ухвали про закриття такого кримінального провадження за нереабілітуючими підставами.

Зазначене положення не застосовується, якщо податкове повідомлення-рішення надіслане до повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Позапланова документальна перевірка здійснюється при отриманні судового рішення суду про призначення перевірки або постанову органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, слідчого, прокурора, винесену ними відповідно до закону.

Якщо платник податків оскаржує рішення податкового органу в адмінпорядку до контролюючих органів чи суду, повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального правопорушення у вигляді ухилення від сплати податків не може ґрунтуватися на такому рішенні контролюючого органу до закінчення процедури адміноскарження або до остаточного вирішення справи судом. Це правило не поширюється на випадки, коли таке повідомлення про підозру базується не тільки на рішенні контролюючого органу, а й підтверджується додатково зібраними доказами відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства України.

Закон України від 13.04.2012 р. №4652-VI набере чинності з 20.11.2012 р.


Як нараховується ПЗ з ПДВ при знищенні товару через пожежу або крадіжку

! Платникам ПДВ

Щодо порядку нарахування податкових зобов'язань з ПДВ при знищенні товару через пожежу або крадіжку ДПСУ зазначила, що:

1) якщо платником податку суми ПДВ, сплачені при придбанні товарно-матеріальних цінностей, віднесені до складу ПК, то оскільки у зв'язку з викраденням ТМЦ (знищенням внаслідок пожежі) вони не можуть бути використані у господарській діяльності, платник податку повинен нарахувати ПЗ незалежно від того, чи встановлено винних осіб та чи стягуються з таких осіб втрати. При цьому відшкодування заподіяних втрат винними особами не призводить до додаткового виникнення податкових зобов'язань з ПДВ;

2) у разі якщо платник податків не здійснив відповідного нарахування податкових зобов'язань з ПДВ за результатом викрадення товарно-матеріальних цінностей, а органом ДПС під час документальної перевірки буде встановлено факт заниження податкових зобов'язань з ПДВ та донараховані податкові зобов'язання з ПДВ, до даного платника податку будуть застосовані відповідні фінансові санкції.

Лист ДПСУ від 11.04.2012 р. №5378/5/15-3416 див. у наступних числах «ДК»

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру