• Посилання скопійовано

Щодо сплати єдиного внеску фізичними особами — платниками єдиного податку

Лист ПФУ від 02.04.2012 р. №7619/03-30

Щодо сплати єдиного внеску фізичними особами — платниками єдиного податку

Суттєво. Оскільки фізособи-«спрощенці» — платники податку I і II груп протягом одного календарного місяця на рік під час відпустки, а також за період хвороби залишаються платниками спрощеної системи оподаткування, відповідно вони зобов'язані сплачувати ЄСВ у зазначений період.

! Фізособам — платникам ЄП I і II груп

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» фізичні особи — підприємці, у тому числі ті, що обрали спрощену систему оподаткування, визначені платниками єдиного внеску.

Вищезазначені особи сплачують єдиний внесок у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок за кожен місяць у період, коли підприємець був платником єдиного податку.

Оскільки фізичні особи — платники єдиного податку першої і другої груп у період протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів, залишаються платниками спрощеної системи оподаткування, відповідно мають обов'язок щодо сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зазначений період.

Директор департаменту надходження доходів В. ЛИТВИНЕНКО

До змісту номеру