• Посилання скопійовано

Що нового

Затверджено зміни щодо режиму оподаткування IТ-компаній та розробників ПЗ

! IТ-компаніям та розробникам ПЗ

24 травня були прийняті законопроекти №9744 та №8267. Перший передбачає спеціальний податковий режим для IT-компаній на 10 років, другий — «податковий експеримент» на 5 років для розробників програмного забезпечення.

Зокрема, законопроектами передбачено встановлення податку на доходи фізичних осіб, які працюють у сфері IТ-індустрії, в розмірі 5%, податку на прибуток підприємств — у розмірі 5%, а також звільнення таких суб'єктів від сплати ПДВ.

На даний час прийняті закони направлені на підпис Президенту. Докладніше про зміни читайте у наступних числах «ДК» одразу після підписання законів Президентом.

Проекти законів України від 18.03.2011 р. №8267 та від 23.01.2012 р. №9744


ВРУ продовжує вдосконалювати положення ПКУ — масштабні зміни!

! Усім СГД

24 травня 2012 р. ухвалено Закон про внесення змін до ПКУ щодо вдосконалення деяких податкових норм. На дату опублікування номера Закон спрямовано на підпис Президенту. Очікується, що зміни наберуть чинності з 1 липня.

В основному змінами передбачається:

1) спрощення процедури взяття на облік платників єдиного податку платниками ПДВ;

2) усунення подвійного обкладення екоподатком при розміщенні СГД відходів на спеціально відведених місцях чи об'єктах і власних територіях;

3) зміна при обчисленні ПДВ у туристичній галузі;

4) уточнення норми пункту 160.7 ПКУ в частині обов'язку резидентів, які оплачують нерезиденту розміщення або розповсюдження реклами, сплачувати податок на репатріацію (податок на доходи нерезидента із джерелом походження з України) за ставкою 20%. Обов'язок зі сплати цього податку за рахунок власних коштів платника податків тепер не залежатиме від того, чиї товари або послуги рекламуються — власні чи ті, що належать третім особам.

Крім того, з набранням чинності змінами до Кодексу імпортери матимуть право на податковий кредит за товарами (послугами), що імпортуються, лише за умови фактичної сплати ПДВ до бюджету.

Докладніше про основні зміни до ПКУ читайте у наступних числах «ДК».

Проект Закону України від 17.02.2012 р. №9661-д (прийнято ВРУ 24.05.2012 р.)


Скасовано плату за надання деяких адмінпослуг

! Землевласникам

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Постанови «Деякі питання надання Державним агентством земельних ресурсів та його територіальними органами платних адміністративних послуг», відповідно до яких скасовано плату за надання таких адміністративних послуг:

1) державна реєстрація земельних ділянок;

2) державна реєстрація державних актів на право власності на земельну ділянку;

3) проведення перевірки файла обміну даними про результати робіт із землеустрою в електронному вигляді (обмінного файла);

4) видача витягу з Поземельної книги за результатами реєстрації земельної ділянки за рахунок коштів держбюджету.

Постанова КМУ від 23.05.2012 р. №414
набере чинності з дня опублікування (станом на 29.05.2012 р. не опублікована)


Запровадження підсумованого обліку робочого часу

! Підприємствам

Мінсоцполітики зазначає, що за відсутності на підприємстві профспілкової організації питання про введення і умови застосування підсумованого обліку робочого часу доцільно вирішувати у колективному договорі.

Водночас колективний договір укладається між власником або уповноваженим ним органом, з однієї сторони, і одним або кількома профспілковими чи іншими уповноваженими на представництво трудовим колективом органами, а в разі відсутності таких органів — представниками трудящих, обраними і уповноваженими трудовим колективом.

Таким чином, у разі відсутності на підприємстві профспілкової організації запровадження підсумованого обліку робочого часу та погодження графіків змінності працівникам можуть здійснюватися уповноваженим представником трудового колективу.

Лист Мінсоцполітики від 27.03.2012 р. №98/13/116-12


Нарахування ЄСВ на дохід, виплачений у натуральній формі

! Платникам ЄСВ

ПФУ нагадав, що єдиний внесок нараховується: для платників — на суму нарахованої зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, та суму винагороди фізособам за виконання робіт за цивільно-правовими договорами.

ЄСВ обчислюється виключно у нацвалюті, у т. ч. з виплат (доходу), що здійснюються в натуральній формі.

Обчислення ЄСВ здійснюється на підставі бухгалтерських документів.

Лист ПФУ від 20.03.2012 р. №6288/03-30 див. у наступних числах «ДК»


Тривалість відпустки не може ділитися на години

! Роботодавцям

Щодо норми тривалості робочого часу, обідньої перерви та відпустки без збереження зарплати Мінсоцполітики зазначило, що:

1) підприємства і організації при укладенні колективного договору можуть встановлювати меншу норму тривалості робочого часу, ніж 40 годин на тиждень;

2) обмеживши максимальну тривалість обідньої перерви двома годинами, законодавство не визначає її мінімальної тривалості. Проте її тривалість має бути такою, щоб перерва виконувала своє призначення;

3) тривалість відпустки розраховується винятково в календарних днях, а тому не може ділитися на години;

4) чинним законодавством не передбачено поділу на частини відпусток без збереження зарплати.

Лист Мінсоцполітики від 03.02.2012 р. №31/13/133-12 див. у наступних числах «ДК»


Дивіденди та утриманий з них ПДФО відображаються за ознакою доходу «109»

! Податковим агентам з ПДФО

ДПСУ нагадує, що дохід у вигляді дивідендів включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу особи й оподатковується відповідно до норм п. 170.5 ПКУ. Обов'язок утримання та перерахування ПДФО при нарахуванні (виплаті) дивідендів покладається на податкового агента — емітента корпоративних прав — особу, яка здійснює таке нарахування (виплату), незалежно від обраної нею системи оподаткування.

Податкові агенти, які нараховують та виплачують дохід фізособам, зобов'язані щокварталу подавати форму №1ДФ до органу ДПС за місцем свого перебування.

У цьому розрахунку податкові агенти відображають, зокрема, суму доходу, нарахованого фізособам у вигляді дивідендів, а також суму утриманого з них податку, за ознакою «109».

Лист ДПС у м. Києві від 28.03.2012 р. №1641/10/17-107


Заява про надміру сплачений екоподаток подається у довільній формі

! Платникам екоподатку

Відповідно до Узагальнюючої податкової консультації щодо сплати екоподатку за розміщення побутових відходів (Наказ ДПСУ від 16.12.2011 р., див. «ДК» №5/2012), платниками екоподатку є лише ті суб'єкти господарювання, які розміщують їх у спеціально відведених для цього місцях чи об'єктах, на використання яких отримано відповідний дозвіл. Щодо цього ДПСУ зазначила, що:

1) Узагальнююча податкова консультація застосовується з 1 січня 2011 року і стосується лише побутових відходів;

2) платник податків має право не подавати уточнюючий податковий розрахунок з екоподатку, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені;

3) заява про повернення помилково або надміру сплаченого екоподатку подається платником податку до органу ДПС за місцем перебування на податковому обліку в довільній формі;

4) якщо суб'єкт господарювання не є платником екоподатку в разі тимчасового розміщення побутових відходів, то йому не слід за такі відходи подавати податкову декларацію з екоподатку.

Лист ДПСУ від 15.05.2012 р. №13743/7/15-2117 див. у наступних числах «ДК»


Перебування у відпустці звільненого працівника не змінює дату звільнення

! Роботодавцям

Мінпраці зазначив, що звільнити працівника у зв'язку із закінченням строку трудового договору можна як у період тимчасової непрацездатності, так і в період перебування його у відпустці.

Припинення трудового договору по закінченні його строку не потребує заяви чи якогось волевиявлення працівника.

Якщо в останній день строку дії трудового договору працівник не був звільнений, трудові відносини вважаються продовженими на невизначений строк, якщо жодна із сторін не вимагає припинення трудових відносин.

Лист Мінпраці від 31.01.2012 р. №30/13/133-12 див. у наступних числах «ДК»


За систематичні помилки в митній декларації накладається штраф

! Суб'єктам ЗЕД, фізособам

Розглядаючи новації Митного кодексу, що набирає чинності з 01.06.2012 року, у тому числі в частині фіксації порушень митних правопорушень, провадження у справах про порушення митних правил, Держмитслужба зазначила, що:

1) допущення у митній декларації помилок, які не призвели до неправомірного звільнення від сплати митних платежів або зменшення їх розміру, до незабезпечення дотримання заходів тарифного та/або нетарифного регулювання ЗЕД, не тягне за собою застосування санкцій;

2) якщо особа систематично (більше двох разів протягом місяця) допускає у митній декларації помилки, то санкції до такої особи застосовуються.

Лист ДМСУ від 22.05.2012 р. №20/1-11/04992-ЕП


Відпусткові можна отримати раніше ніж за 3 дні до відпустки

! Працедавцям та працівникам

Мінсоцполітики нагадує, що заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку.

Суми, що належать до виплати за час відпустки (частину), виплачуються зацікавленій особі до відпустки, якщо інше не передбачене в угоді, що стосується цієї особи і роботодавця.

Але, у разі необхідності отримання щорічної відпустки (або її частини) у стислі терміни (у зв'язку із сімейними обставинами, станом здоров'я тощо) в заяві працівник може висловити своє бажання отримати заробітну плату за неї в терміни, визначені між працівником та роботодавцем.

Лист Мінсоцполітики від 05.01.2012 р. №7/13/133-12 див. у наступних числах «ДК»


Особливості приведення кодів видів діяльності у відповідність до КВЕД-2010

! Юрособам та фізособам-підприємцям

Укрдержреєстр повідомив, що для приведення кодів видів діяльності у відповідність до КВЕД-2010 фізособам-підприємцям слід звернутися до держреєстратора та надати реєстраційну картку на проведення держреєстрації змін до відомостей про фізособу-підприємця, що містяться в ЄДР, яка в переліку змін містить поле «зміна видів діяльності, що здійснює фізособа-підприємець».

Зміна видів діяльності проводиться безкоштовно.

Подавати документи державному реєстраторові можна буде впродовж усього 2012 року.

Автоматично жодні зміни не проводитимуться.

Лист Держреєстраційної служби від 27.04.2012 р. №85/21-12-7.2


Правила охорони праці під час експлуатації електромереж на відкритих гірничих роботах

! Гірничодобувним підприємствам

МНС затвердило Правила охорони праці під час експлуатації електроустаткування та електромереж на відкритих гірничих роботах. Правилами визначаються основні організаційні й технічні вимоги безпечної експлуатації, технічного обслуговування, ремонту, монтажу і налагодження електричного устаткування та електромереж в умовах відкритих гірничих робіт, які знаходяться у межах кар'єру або відвалу.

Вимоги цих Правил є обов'язковими для всіх суб'єктів господарювання, які ведуть розробку родовищ корисних копалин відкритим способом, виконують науково-дослідні, проектно-конструкторські, будівельно-монтажні та пусконалагоджувальні роботи, а також для працівників, що обслуговують діючі електроустановки в умовах відкритих гірничих робіт.

Наказ МНС від 05.04.2012 р. №671
набере чинності з дня опублікування (станом на 29.05.2012 р. не опублікований)


Лікарняні під час творчої чи додаткової відпустки не виплачуються

! Страхувальникам та застрахованим у ФСС з ТВП

Законом «Про відпустки» передбачено перелік відпусток, що можуть надаватися працівникам, а саме:

щорічні відпустки; додаткові відпустки у зв'язку з навчанням; творчі відпустки; соціальні відпустки; відпустки без збереження заробітної плати.

ФСС з ТВП повідомив, що допомога по тимчасовій непрацездатності, яка виплачується з шостого дня непрацездатності за рахунок коштів Фонду, не виплачується за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження зарплати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням.

Таким чином, листки непрацездатності, видані застрахованим особам під час перебування у відпустці без збереження зарплати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням, не підлягають оплаті.

Лист ФСС з ТВП від 21.05.2012 р. №1772-07 див. у наступних числах «ДК»


Витрати на відрядження працівників небюджетного підприємства

! Небюджетним підприємствам

ДПСУ зазначає, що для підприємств небюджетної сфери зменшення добових витрат, що враховуються при обчисленні податку на прибуток у складі витрат, на вартість харчування, включену в рахунок на проживання, їх працівників не передбачено.

Що стосується витрат працівника підприємства на проживання у відрядженні, то вони можуть бути враховані у складі витрат при визначенні об'єкта оподаткування у розмірі вартості одного місця у готельному номері за кожну добу такого проживання.

Лист ДПСУ від 31.03.2012 р. №5742/6/15-1415 див. у наступних числах «ДК»

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру