• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ВАСУ від 04.05.2012 р. №1197/12/13-12

Нагадаємо, що за приписами п. 6 підрозділу 10 розділу XX ПКУ звільняються від фінансових санкцій за порушення податкового законодавства за наслідками діяльності у II — IV календарних кварталах 2011 р. такі категорії осіб:

1) платники податку на прибуток підприємств;

2) платники податків, що перейшли на загальну систему оподаткування.

Хоча деякі фахівці пов'язували звільнення від відповідальності за цією нормою винятково з податком на прибуток, ВАСУ говорить, що при вирішенні питання щодо застосування цієї норми слід враховувати насамперед статус СГД.

Так, СГД зі статусом платника податку на прибуток звільняються від відповідальності за порушення правил справляння тільки податку на прибуток.

Щодо інших податкових порушень, то штрафні санкції застосовуються до таких платників на загальних підставах.

Звісно, без прикладу не обійтись, адже застосування фінсанкцій має певні особливості за порушення 2011 року. Так, відповідно до п. 7 підрозділу 10 розділу XX ПКУ штрафні санкції за порушення податкового законодавства за період з 1 січня до 30 червня 2011 р. застосовуються у розмірі не більше 1 гривні за кожне порушення.

Тож розглянемо такі періоди порушень для платників податку на прибуток:

— період I квартал 2011 р. У цьому податковому періоді штрафні санкції для платників податку на прибуток саме за порушення правил справляння податку на прибуток мають становити 1 грн. I байдуже, що такі платники діяли в той період за нормами старого Закону про прибуток, а не за нормами ПКУ;

— період II — IV квартали 2011 р. Штрафні санкції за порушення правил справляння податку на прибуток не застосовуються.

Водночас нагадаємо, що ДПСУ в листі від 05.04.2012 р. №9993/7/15-1417 (див. «ДК» №20/2012) підійшла лояльно до звільнення платників податку на прибуток від штрафних санкцій: на її думку, приписами п. 6 підрозділу 10 розділу XX ПКУ під терміном «...за порушення податкового законодавства...» слід розуміти перелік, наведений у ст. 3 ПКУ. Тож у разі порушення правил нарахування, утримання та сплати (перерахування) податків у джерела виплати (ст. 127 ПКУ) за наслідками діяльності у другому — четвертому календарних кварталах 2011 року з урахуванням п. 6 підрозділу 10 розділу XX ПКУ до платників податку на прибуток фінсанкції також не застосовуються.

Тепер щодо другої категорії осіб — платників податків, що перейшли на загальну систему оподаткування, тобто осіб, які раніше перебували на спрощеній системі оподаткування. Тут виникає кілька запитань:

1. Яких податків стосується таке звільнення?

2. З якої дати особа має перейти на загальну систему, щоб до неї можна було застосувати звільнення від фінсанкцій?

3. На яких умовах така особа має перейти на загальну систему оподаткування — добровільно чи примусово?

4. Яких суб'єктів господарювання це стосується — юросіб чи фізосіб-підприємців?

Для платників податків, що перейшли на загальну систему оподаткування з 01.01.2011 р., відповідь на перше запитання, наведена в коментованому листі, доволі несподівана: такі особи звільняються від фінсанкцій за будь-які порушення податкового законодавства протягом II — IV кварталів 2011 року, а не лише за порушення ними правил справляння податку на прибуток.

Щодо відповіді на друге запитання, то ВАСУ звертає увагу на таке. Оскільки ПКУ набрав чинності з 01.01.2011 р., то звільнення від фінансових санкцій за п. 6 підрозділу 10 розділу XX ПКУ може бути поширене лише на тих платників податків, які перейшли на загальну систему оподаткування починаючи з 1 січня 2011 р.

На нашу думку, таке твердження ВАСУ слід розуміти як прийняття СГД рішення про перехід на загальну систему починаючи з 01.01.2011 р., тобто подання заяви не пізніше 16.12.2010 р. про відмову від спрощеної системи (або неподання заяви про отримання свідоцтва платника ЄП на наступний календарний рік), а також відмова від спрощеної системи протягом 2011 р. — з II чи з будь-якого наступного кварталу.

Ще один момент, який заслуговує на увагу: чи поширюється таке звільнення на осіб, які перейшли на загальну систему оподаткування ще у 2010 році?

ВАСУ вважає, що такі особи не охоплюються колом осіб, щодо яких запроваджене звільнення від фінсанкцій. Тобто така особа є водночас платником податку на прибуток і звільняється від фінсанкцій лише за порушення правил сплати цього податку нарівні з іншими платниками податку на прибуток відповідно до п. 6 підрозділу 10 розділу XX ПКУ.

Щодо відповіді на запитання про необхідність чи добровільність переходу на загальну систему, то в цьому випадку йдеться лише про добровільну відмову від спрощеної системи оподаткування. Якщо особа втратила право перебувати на спрощеній системі оподаткування, зокрема в разі перевищення нею граничного розміру виручки, встановленого для платників ЄП Указом Президента, то вона несе відповідальність на загальних підставах та не має права на звільнення за п. 6 підрозділу 10 розділу XX ПКУ.

Хоча, на нашу думку, такий висновок є надто фіскальним, адже відмова від спрощеної системи здійснюється самостійно (добровільно) платником ЄП незалежно від причин — чи то через перевищення виручки, чи то з інших підстав.

На четверте запитання ВАСУ відповіді на надав, але, на нашу думку, це стосується як юросіб, так і фізосіб-підприємців, що перейшли зі спрощеної системи на загальну починаючи з 01.01.2011 р.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру