• Посилання скопійовано

Щодо порядку та строків подання податкової звітності (витяг)

Лист ДПА у Харківській області від 07.10.2011 р. №1666/А/17-170

Щодо порядку та строків подання податкової звітності (витяг)

Суттєво. Податкова звітність в електронному вигляді, отримана органами ДПС пізніше за строк, установлений законодавством для податкової звітності, вважається поданою з порушенням строку.

! Платникам податків

Державна податкова адміністрація у Харківській області за дорученням ДПА України розглянула <...> звернення <...> і повідомляє таке.

<...> Згідно з п. 49.3 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) податкова декларація подається до органу державної податкової служби за вибором платника податків, якщо інше не передбачено цим Кодексом, одним із таких способів:

а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

б) надсилається поштою з повідомленням про вручення і з описом вкладення;

в) засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Згідно з п. 49.2 ПКУ платник податків зобов'язаний за кожен звітний період (граничні терміни подання звітності визначено пунктами 49.18 — 49.19 ПКУ з урахуванням п. 49.20 — якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, наступний за вихідним або святковим днем) подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податків господарську діяльність у звітному періоді.

Згідно з п. 49.5 ПКУ в разі надсилання податкової декларації поштою платник податку зобов'язаний здійснити таке відправлення на адресу відповідного органу державної податкової служби не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації, визначеного цією статтею, а в разі подання податкової звітності в електронній формі — не пізніше за закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

При відправленні електронних документів згідно з п. 2 розд. III Iнструкції з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв'язку (далі — Iнструкція), затвердженої наказом Державної податкової адміністрації України від 10.04.2008 р. №233, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 16.04.2008 р. за №320/15011, платник податку самостійно визначає кінцевий термін їх відправлення (враховуючи час на своєчасну доставку документів до органів ДПС у разі можливого пошкодження телекомунікаційного зв'язку або ненадходження першої квитанції).

Згідно з п. 7.7 розд. III Iнструкції датою і часом подання податкового документа в електронному вигляді до органів ДПС є дата і час, зафіксовані в першій квитанції. Згідно з п. 7.5 розд. III Iнструкції підтвердженням платнику податків прийняття його податкових документів до бази даних ДПС є друга квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі, в якій визначаються реквізити прийнятого податкового документа в електронній формі, відповідність податкового документа в електронній формі затвердженому формату (стандарту) електронного документа, результати перевірки ЕЦП, інформація про платника податків, дата і час приймання, реєстраційний номер, податковий період, за який подається податкова звітність, і дані про відправника квитанції.

Згідно з п. 3 розд. III Iнструкції податкова звітність в електронному вигляді, отримана органами ДПС пізніше за строк, установлений законодавством для податкової звітності, вважається поданою з порушенням строку.

Заступник голови В. ШУСТОВА

До змісту номеру