• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Щодо відповідальності за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань держпідприємства керуються Законом №543, а не ГКУ
Ми — підприємство, яке належить держсектору економіки, тобто при порушенні договірних зобов'язань на нас поширюється ч. 2 ст. 231 ГКУ. Ця стаття за порушення термінів виконання зобов'язань передбачає пеню 0,1%.
Ми порушили грошове зобов'язання. Чи можна у цьому разі говорити про те, що Закон №543 буде спеціальним нормативно-правовим актом порівняно з ГКУ?

Сплачений працівником штраф за підприємство потрібно провести за авансовим звітом
На підприємство виписано штраф за невчасне подання податкової декларації. На розрахунковому рахунку грошей мало. Чи може фізособа (наприклад, бухгалтер) заплатити штраф готівкою через банк, зазначивши у квитанції, що штраф сплачується від імені підприємства?
Чи можна не проводити у бухгалтерському обліку акт на штраф та квитанцію про його оплату (тобто не відшкодовувати гроші та не нараховувати штраф)? Що передбачено за ненарахування штрафу в обліку, якщо його сплатив працівник?

Ремонт приміщення за рахунок орендаря не є доходом орендодавця
Підприємство взяло в оренду нежитлове приміщення. З відома орендодавця у ньому було проведено капітальний ремонт. Термін оренди — три роки, після чого приміщення було повернено орендодавцю. Що робити із залишковою вартістю ремонтних витрат об'єкта оренди у податковому обліку? Чи буде така залишкова вартість, якщо орендодавець (за умовами договору оренди) не відшкодовує вартість ремонту, доходом орендодавця?

Підприємець, що орендує нерухомість у нерезидента, повинен сплачувати ПДВ
Чи є відповідальною за нарахування та сплату ПДВ фізична особа — підприємець — неплатник ПДВ при отриманні від постійного представництва нерезидента — неплатника ПДВ послуг з оренди нерухомості, розташованої на митній території України?

Чи обов'язково перевіряти реєстрацію податкової накладної в Єдиному реєстрі
Постачальник видає нам податкову накладну та копію квитанції, що підтверджує її реєстрацію в ЄРПН. Чи треба перевіряти реєстрацію цієї ПН в ЄРПН, чи достатньо наданих нам документів для формування ПК?

Заповнення заяви №1-ПДВ за добровільної реєстрації
В яких полях розділу 17 реєстраційної заяви платника ПДВ за формою №1-ПДВ робити позначки у разі переходу на спрощену систему оподаткування (ставка 3% з ПДВ) за умови добровільної реєстрації платником ПДВ?

Отримати ПСП можна і на невсиновлену дитину
Чи має право на податкову соціальну пільгу батько, який утримує трьох дітей віком до 18 років, двоє з яких є його рідними, а третя — дитина його дружини, не всиновлена ним?

Як повернути переплату з ПДФО
Як повернути переплату з ПДФО, що виникає за наслідками проведення юрособою (фізичною особою — підприємцем) річного перерахунку сум доходу фізособи?

Куди сплачувати ПДФО з гонорару нерезидента
Підприємство-резидент підписало договір з фізичною особою — нерезидентом про участь останнього у концертному заході. При виплаті суми за договором має бути сплачено ПДФО. На які реквізити (код та назва рахунка) має бути перераховано цей податок?

Недопущення на перевірку — підстава для звернення до суду щодо зупинення видаткових операцій
Чи мають право органи ДПС зупиняти видаткові операції суб'єктів господарювання на рахунках у банках та інших фінансових установах у разі недопущення посадових осіб органів ДПС до обстеження територій та приміщень?

До змісту номеру