• Посилання скопійовано

Як повернути переплату з ПДФО

Як повернути переплату з ПДФО, що виникає за наслідками проведення юрособою (фізичною особою — підприємцем) річного перерахунку сум доходу фізособи?

Відповідно до пп. 169.4.2 ПКУ, роботодавець платника податку зобов'язаний здійснити, у тому числі за місцем застосування податкової соціальної пільги (далі — ПСП), з урахуванням положень абзацу 3 п. 167.1 ПКУ, перерахунок суми доходів, нарахованих такому платникові податку у вигляді заробітної плати, а також суми наданої ПСП:

— за наслідками кожного звітного податкового року під час нарахування заробітної плати за останній місяць звітного року;

— під час проведення розрахунку за останній місяць застосування ПСП у разі зміни місця її застосування за самостійним рішенням платника податку або у випадках, визначених пп. 169.2.3 ПКУ;

— під час проведення остаточного розрахунку з платником податку, який припиняє трудові відносини з таким роботодавцем.

Підпунктом 169.4.3 ПКУ передбачено, що роботодавець та/або податковий агент має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого податку за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування, незалежно від того, чи має платник податку право на застосування ПСП. Згідно з пп. 169.4.4 ПКУ, якщо внаслідок здійсненого перерахунку виникає недоплата утриманого податку, сума такої недоплати стягується роботодавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць, а в разі недостатності суми такого доходу — за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців, до повного погашення суми такої недоплати.

Отже, враховуючи наведене, повернення сум податку на доходи фізичних осіб проводиться у разі, якщо податковим агентом у будь-якому періоді було неправильно визначено (помилково збільшено) та утримано суму податку у платника податку. У решті випадків, у т. ч. за результатами перерахунку, що проводиться, зокрема, відповідно до пп. 169.4.2 ПКУ, повернення податку на доходи фізичних осіб Кодексом не передбачено.

ДПС у Волинській області

До змісту номеру